Pavlova z mango i pistacjami 467niekwestionowana królowa ciast i deserów wszelakich. Sądzę, że każdy, kto choć raz spróbował tej bezy, rozkochał się w niej do granic możliwości. Tym razem Pavlovą przygotowałem z soczystym i słodkim mango oraz solonymi pistacjami , które niesamowicie podkręcają smak całego deseru. Musicie tego połączenia koniecznie spróbować, to p rawdziwa rozkosz dla podniebienia!!! Składniki na bezę: 5 białek
Food Square
Jest taki czas.... 204zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego
KUCHARNIA
Waniliowo – Pastelowe Beziki 229innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale, z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące. Bardzo polecam. Składniki na około 30 bez: 7 białek
Made By Mom And Son
Pierniczki mocno czekoladowe 160masy z białek dodać najpierw żółtka, później masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo wymieszaną ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek i pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić
Passions hobbies life
Kokosanki 164Nasze jedno malutkie białko ubijamy mikserem - nie zrobi się z tego piana :) Powstanie jedynie pianka do której stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy.Wsypujemy kokos i mieszamy łyżką.Kiedyś przez przypadek kupiłam w markecie papierowe foremki na minimalne muffinki ;) Zwykłe muffiny się tam nie zmieszczą, ale kokosanki owszem! :)Do papierowej foremki mieści się łyżeczka ciasta:)Wszystkie kokosanki układamy
Lawendowe Niebo
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 239białka, 63g węglowodanów i 23g tłuszczu- proporcje zupełnie odwrotne. Chyba więcej nie muszę dodawać- liczby mówią same za siebie. SKŁADNIKI: 100g otrębów żytnich(ja używam firmy Sante) gorąca woda oregano sól pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie
peanutbuttermonster
Tort Czekoladowy 232białek jest już ubita - stale mieszając na niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy
ciemna strona patelni
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 182żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem po prostu dokładnie wymieszałam, a za drugim już tylko lekko poruszałam łopatką, aby powietrze(...)piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia
Słodkie Przyjemności
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11840jest wyczekany przepis! Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka. Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek . Wprost rozpływa się w ustach! Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda! Zrobi furorę(...)szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * kisiel truskawkowy – 2 szt * galaretka truskawkowa – 3 szt * śmietana 36% – 500 ml * borówki ( mrożone ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem
Ostra na Słodko
Ciasto Mleczna Kanapka 1047Ciasto jest słodkie (ale według mnie nie jest zasłodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, tym małym i tym dużym. Inspirację na to ciasto zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com . składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego(...)cukru pudru 100 g zimnego masła 3 łyżki kakao Składniki na biszkopt i krem przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żołtka. Potem dodać przesiane mąki
Monia miesza i gotuje
Karmelowiec z bitą śmietaną 176Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto się wysilić. Kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)petit • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny. • Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę. Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto
To co kocham
melba dyniowa 170śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni 3 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 1 litr mleka(...)rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mus z dyni i wystudzić (pół szklanki odłożyć na polewę). Do masy wbić żółtka, zmiksować i dodać przesianą, wymieszaną z proszkiem mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy i piec około 4 5 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa krążki. Śmietanę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy 242porcjami dodawać ser. Gdy składniki się połączą dodać makę ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Sernik zostawić do wystudzenia(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotuje
Tort z białą czekoladą i truskawkami 232mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżki cukru pudru'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 26-28 cm: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35-40 min minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis na
Tort czekoladowo-miętowy 191Moje Wypieki ) na tortownicę o średnicy 26 cm składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 płaskie łyżki kakao szczypta soli Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli cukier, kontynuując cały czas ubijanie. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy jeszcze przez kilka minut. Do masy przesiewamy(...)przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec sprawdzamy czy jest upieczone za pomocą patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je w formie
bistro mama