Ciasto jest bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i kaszy), który daje uczucie sytości, - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 105 g Energia: 269,6 kcal Białko: 7,4 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek
Prosto i Smacznie z Anetąwypieków Przygotowanie: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. A na koniec mąkę i sok z limetki. Chwilkę, ale to dosłownie chwilkę jeszcze miksować i beza gotowa. Teraz tylko trzeba ją upiec. Tak więc na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, na który następnie wykładamy ciasto bezowe. Hońka proponuje formować bezę
Karczma Honoriettypyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru
Ciasteczkowy Potwórczasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić rodzynki. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno
Gosia gotujemnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić od żółtek
Ladylaura.białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy
Malowane smakiemsię nie przypaliła. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Gdy będą dobrze ubite, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej
Kuchnia w opałachPyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te ciasta. Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! Tym razem mam dla Was wersję z karmelem , która nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda! SKŁADNIKI: - mielony tłusty twaróg – 600 g – mleko(...)szkl – masło – 40 g – mąka ziemniaczana – 2 łyżki – żółtka – 4 szt – białka – 4 szt – cukier – ok. 3/4 szkl – cukier waniliowy – 1 op – olejek waniliowy – 1 łyżeczka DO OZDOBY: – polewa czekoladowa – cukier na karmel SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem
Ostra na Słodkośmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią. Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy
Ciastkozercymikserem ubić pianę z białek na sztywno mikserem żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać jogurt, serek waniliowy i zmiksować dodać olej, budyń, kaszę manną i zmiksować z 2 minuty na koniec dać pianę i delikatnie wymieszać wszystko tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać biszkopty do blaszki wlać ciasto i wsypać opłukane, osuszone
W Mojej Kuchni Lubięfolię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców sezonowych :-) Serek przekładamy do miski i miksujemy końcówkami do ubijania białek ok. minuty. Dodajemy
kuchnia do kwadratuwałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop mi ę towy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy
Mia Cucina SofietaPrzepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru(...)godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce białka z odrobiną soli miksujemy na sztywny krem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy
Kolizje SmakówSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)łyżki rumu ja użyłam Golden Rum 1 opakowanie bez około 100 - 150g Polewa: czekolada - rozpuścić w kąpieli wodnej dodatkowo posiadałam pół puszki masy krówkowej. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany z żółtkami. Dodać
Garnkowe fanaberie