ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:706/932)

Sernik z bezą i pistacją - najsmaczniejszy! 402

Sernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-))) Składniki: 1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku) 1 całe jajo + 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru

SMYKWKUCHNI
Sernik 159

Chcecie zaskoczyć gości pysznym ciastem? Proponuję sernik z brzoskwiniami i rodzynkami. Jest wyjątkowy, smaczny, wilgotny.   Składniki: 1 kg białego sera (może być z wiaderka) 200 g masła roślinnego  200 g cukru 4 jajka 50 g kaszy manny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 1 puszka brzoskwiń Masło ucieramy z cukrem na puszystą(...)dodajemy po jednym żółtku. Cały czas miksując dodajemy ser, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Do masy serowej dodajemy rodzynki  i pokrojone brzoskwinie. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę  i delikatnie łączymy z masą serową. Masę przekładamy do tortownicy  i wstawiamy do zimnego piekarnika. Sernik pieczemy ok. 60 minut  w temperaturze

Pyszności Słodkości
Tort miętusek 348

Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo:  tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę (u mnie

Kuchnia domowa Ani
Sernikowa zebra 206

może ja za mało dałam ..robiłam wtedy 2 ciasta i może przez nieuwagę...Ja ciut zmieniłam..dałam herbatniki i dwa rodzaje kisielków i wyszła zebra sernikowa. Myślałam, że ciasto będzie miało bardziej wyraziste kolory, w sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów, ale nie chciałam..Myślę, że  nada się do akcji Zielono mi ?.. biszkopty [ u mnie herbatniki(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser.Podzielić na 2 części , do jednej dodać kisiel truskawkowy , a do drugiej jabłkowy. Białka ubić na sztywno, podzielić na 2 części, dodać osobno do każdej z masy serowej i delikatnie wymieszać [ osobno]. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciastka.Na środek blaszki wykładać

Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 157

takiej ilości użyłem do kremu cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem w rondlu/garnku podczas podgrzewania. Lepiej(...)chłodzenia płynu w lodowce, skoro następnie będziemy go podgrzewać (?!) Podczas podgrzewania kremu należy nieustannie go mieszać trzepaczką aby nie zrobiła się jajecznica. Można pomóc sobie termometrem. Wiedząc, że białka z jajek ścinają się w okolicach 60-63 stopni Celsjusza, warto przypilnować aby tej temperatury nie osiągnąć na tym etapie (piekarnik dokończy robotę). Smarowanie tarty samym żółtkiem – dobry patent

Right Behind The Kitchen
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 166

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny(...)zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy

Corner With Recipes
Knedle serowe z kaszą manną 134

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego sera 20 dag kaszy(...)tarta Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zmielony ser, mleko, kaszę mannę i pozostawić na chwilę, aż manna wchłonie składniki. Następnie wsypać mąkę i dodać ubitą pianę z białek. Formować małe knedelki, obtaczać w mące i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić i podawać polane masłem stopionym z bułką tartą

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 191

Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy(...)minut. Podajemy gorące. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi, to danie jednogarnkowe, proste i bardzo pożywne. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W zależności od użytego bulionu (mięsny czy warzywny) zupę możemy przygotować w dwóch wersjach – wegetariańskiej lub mięsnej, i obie są wyśmienite

mojewypiekiinietylko
Kostka alpejska – czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo – krówkową 978

dłuższego czasu. Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową. A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl , to postanowiłam zaryzykowac! Opłacało się! Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem. Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy;) Składniki :Biszkopt: - jajko(...)Masa śmietanowa: - śmietana 30% – 250 g – cukier puder – 1 łyżka – żelatyna – 2 łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 206

wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe. Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce. Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką. Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) BISZKOPT: jajka – 2 szt cukier – 2 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki(...)waniliowy – 1,5 op cukier – 3 łyżki mleko – 500 ml masło – 100 g DODATKOWO : * brzoskwinie – ok. 250 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie

Ostra na Słodko
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem 112

dodatki. Focaccia – pyszny włoski chlebek Focaccia (orkiszowa, pszenna) to rodzaj włoskiego chlebka, który najczęściej podaje się jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Sposób przygotowania ciasta na focaccię jest zbliżony do ciasta na pizzę, różnice widać natomiast w sposobie wyrastania i wypiekania. Chlebek pozostawia się do wyrośnięcia przed pieczeniem, natomiast pizzę wstawiamy od razu do mocno rozgrzanego pieca. Dzięki(...)mąka kukurydziana lub mąką z ciecierzycy . Ja polecam Wam natomiast jedną z najzdrowszych wersji, czyli orkiszową focaccię . Mąka orkiszowa to prawdziwa kopalnia zdrowia – zawiera zdecydowanie więcej magnezu i białka niż zwykła, jasna mąka pszenna. Oprócz tego zawiera też wyjątkową substancję – rodanit – która uznawana jest za naturalny antybiotyk i ma fantastyczny wpływ na nasz układ odpornościowy

Na-talerzu.pl
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 179

mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zajmują ważne miejsce w żywieniu, przede wszystkim ze względu na swój urozmaicony skład chemiczny. Są one dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwoprzyswajalnego tłuszczu, cukru, laktozy, ważnych dla organizmu soli mineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników. Warto dbać o to, by znalazły się w naszej diecie każdego dnia(...)odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5-2 godziny, by podwoiło

Mango Papaja
Jogurt kokosowy z muesli/granolą – Dobra Kaloria + Planton 117

Ostatnio w Lidlu pojawiły się nowe wegańskie „jogurty”, które powstały poprzez współprace tak znanych dobrych firm jak Planton oraz Dobra Kaloria ! Jeśli ktoś nie wie, to

Candy Pandas
Tort cytrynowo - bezowy 241

Krucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo

maniapieczenia