ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:713/932)

Perfekcyjne prezenty na święta wg Aleex 151

Święta to czas szczególny. Przygotowując się do nich, staramy się, aby w naszych domach wszystko było perfekcyjne. Szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy prezenty dla naszych bliskich. Postaram się pomóc Wam, by Wasze święta były doskonałe. Oprócz przepisów, które będą się ukazywały bardzo często, zaproponuję Wam także perfekcyjne prezenty dla Waszych bliskich. Świąteczne podarunki(...)wyszukane i niepowtarzalne. Bo takie są obdarowywane przez nas osoby. Świetnie spełnią te wymagania kosmetyki i suplementy polskiej firmy Perfect Coll, produkowane na bazie aktywnego kolagenu. Kolagen to strukturalne białko naszego organizmu, które od 25 roku,niestety, tracimy. Firma Perfect Coll jako jedyna na świecie wyprodukowała kolagen całkowicie biozgodny z ludzkim, transdermalny, stabilizowany w 100% organicznie biopeptydem platyny, srebra

W mojej kuchni
Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 516

Składniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka

Magia jedzenia.
Cytrynowa pasta z dorsza z czerwonym pieprzem 177

Nasza bałtycka ryba, może zachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym

Kuchnia PROzdrowotna
Dietetyczne ciasteczka z płatków gryczanych 190

gryczanych - 100 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki owsianej - 50 g mąki gryczanej - 150 g schłodonego oleju kokosowego  - 60 -70 ml ciepłego mleka - 3 schłodzone żółtka - 1 białko - stewia (ewentualnie 3 duże łyżki miodu) - 3 łyżki rodzynek - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym lub kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Płatki gryczane zalej ciepłym(...)minut. Mąkę owsianą i gryczaną połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do dużej miski, dodaj proszek budyniowy, płatki owsiane i namoczone płatki gryczane. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche dodaj łyżkę jogurtu lub mleka). Z ciasta formuj kulki i rozgniataj w dłoniach, układaj na papierze do pieczenia. Czas pieczenia: 25- 30 minut. temp.:170 stopni

SMYKWKUCHNI
CIASTKA ZIMTSTERNE 189

Składniki : 2 białka szczypta soli 150 g cukru pudru + dodatkowo do podsypania 250 g mielonych migdałów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania zimtsterne: Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy.  Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce mieszamy cukier puder razem z mielonymi orzechami i ekstraktem waniliowym(...)lekko łączymy.  Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 137

przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone

Calzonella.com
Podpłomyki 136

łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie(...)wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 180 g   Energia: 294 kcal    Białko: 17,6 g    Tłuszcze: 11,7 g   Węglowodany: 35,3 g  Błonnik pokarmowy : 2,24 g Smaczneg o i  zdr owe go Trójko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
sernik wiedeński ze śliwkami 166

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60

Domowy Smak Jedzenia
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 141

Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego(...)kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie

Czarnawisienka
melba malinowa 144

Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane.  *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)litra gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3 łyżki drobnego kokosu Białka zacząć ubijać, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella 139

Pyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej(...)Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych

Na Ciasteczkowych Papierach
Deser jagodowy z chia 179

Upał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy. Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia

Takie tam pichcenie
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 178

Migdały -  czyli nasiona migdałowca. Dostępne są w postaci całych orzeszków, płatków, pokruszone lub w postaci mączki. Są źródłem białka, wapnia, kwasu foliowego, cynku, magnezu, a także witaminy B2 i B3. Są bogatym źródłem substancji odżywczych zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź,, błonnik, cynk. Wpływają korzystnie na tkankę mózgową i układ sercowo - naczyniowy, obniżają również poziom cholesterolu(...)Mamy dwie odmiany migdałów słodkie (wykorzystywane w kuchni) oraz gorzkie (stosowane do produkcji esencji,  wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu

Ciastka - domowe słodkości
SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM 205

Zatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i

W kuchni Karmel-itki
Grzybki 242

pieczenia 2 łyżki śmietany ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz(...)kopytek) - będą to nasze korzonki. Ilość kapeluszy na blaszce musi być taka sama co korzonków. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C. 15 minut. Żółtka oddzielamy do białek. Ucieramy do białości z 2 łyżkami cukru pudru. Jeszcze ciepłe kapelusze oraz korzonki łączymy ze sobą za pomocą utartych żółtek. Korzonek moczymy w żółtku i łączymy w miejscu gdzie robiliśmy dziurkę

kgwjanczewo
Sernik z bezą 121

składniki* 1 kg sera trzykrotnie mielonego* 4 dag mąki ziemniaczanej* 20 dag cukru* 6 jajek* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek

Mix smaku
Chalka orkiszowa z kardamonem i zurawina 154

oraz jajko i wyrobic hakiem do ciasta drozdzowego na gladkie ciasto,odchodzace od brzegow misy.Pod koniec wmieszac pokrojona zurawine.Mise przykryc folia spozywcza i postawic w cieple do podwojenia objetosci.wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci.Z kazdej uformowac po 3 waleczki dlugosci okolo 35-40 cm i splesc dwa warkocze.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka kuchenna i pozostawic(...)chalki posmarowac mlekiem i posypac cukrem perlistym.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Studzic na kratce Uwagi:chalki posmarowalam tylko samym mlekiem (powod: nadmiar bialek!).Jednak chalki posmarowane przed pieczeniem zoltkiem rozbeltanym z 2 lyzkami mleka pieknie sie blyszcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 150

rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę.  W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby. Z tej ilości wyjdą Ci co najmniej(...)jakbym była znowu dzieckiem! ;-)))))   Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 185 stopni C z termoobiegiem. Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo bardzo dobrze zmielonego - 1 małe białko - 1/3 łyżeczki soku z cytryny Ucieramy trzepaczką na lśniący kolor. Składamy domek: Na talerzyk wylej troszkę lukru, tak abyś mogła dobrze przykleić domek do podłoża, składamy tak jak domki

SMYKWKUCHNI
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 180

gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne(...)szampańskie babeczki Babka snickersowa Kuchenne zapiski Edyty Zrolowana babka drożdżowa Babka piaskowa z ajerkoniakiem Babka z kremem orzechowym i orzechami Kuchnia domowa Ani Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Kuchnia Maryny Babka piaskowo-waniliowa Muffiny Baba wielkanocna Babeczki do koszyczka Babeczki z niespodzianką Babka Kuchnia po mojemu Cytrynowe babeczki do wielkanocnego koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi

Moje domowe kucharzenie
Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną 172

dekoracji i przełożenia warstw: 2 szklanki malin 2 szklanki bi orówek 6 niedużych bez 2 batony w polewie z białej czekolady 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników(...)cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy

Szefowa kuchni
Ciasto brzoskwiniowe 365

Ostatnio miałam smak na ciasto owocowe, ale niekoniecznie z mrożonek. I w ten sposób też powstało ciasto brzoskwiniowe. Rozmyślałam, rozmyślałam, aż w końcu stworzyłam kompletny przepis. Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej(...)ochłodnąć i stężeć. Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany).  Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka

Passions hobbies life
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 160

pór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży , ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do  prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, k efirów ...), żeby(...)posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera

SzczyptaSmaQ
Jabłecznik z truskawkową pianką. 180

foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 30 minut(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy  Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto brzoskwiniowo kokosowe 124

lubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint . Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino(...)oferta.     Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki krupczatki 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Blat kokosowy: 5 białek szczypta soli 150 g cukru 200 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej   Krem budyniowy: 100 ml syropu z brzoskwiń 400 ml mleka 5 żółtek

Ala piecze i gotuje