Ciasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w tym stylu, dlatego też przygotowanie ich nie wymaga dużej ilości czasu, a przy robieniu ich mogą pomagać nam nasze pociechy :) Na pewno wielką radość sprawi im wycinanie foremkami ciasteczek, a później splejanie(...)margaryny 2 płaskie łyżeczki amoniaku 15 dag smalcu cukier waniliowy dodatkowo: marmolada lub dżem (u mnie porzeczkowy) cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będą złote. Po ostudzeniu ciastko bez dziurki smarować marmoladą
charlotte gotujeszklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny, 2 opakowania budyń śmietankowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 175 gram marcepan w czekoladzie, 180 gram biszkopty okrągłe, - ile potrzeba cukier puder pianę z białek o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka, cukier ubić mikserem na kogel-mogel marcepan w czekoladzie pokroić na małe kawałeczki do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, budynie, olej(...)wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębiszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia. Nie mogę pić, to sobie chociaż kawałeczek ciasta zjadłam ;) Ciasto to przygotowałam na wspominane już chrzciny Wiktorii, które odbyły się na koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu(...)łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na biszkopt jajka, 6 szt cukier puder, 200g mąka pszenna, 6 łyżek mąka ziemniaczana, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki na masę
Gotowanie moimi oczamiPodczas ostatnich zmagań mentorskich z Marcelem robiliśmy suflet czekoladowy, który możecie również sami spróbować zrobić Składniki: - 4 jajka - 200 g czekolady - 200 g cukru brązowego - 200
Kuchenne WariacjeHej! Dziś prezentuje Wam kolejny przepis z książeczki "Czekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego
Cukier&Puderrzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy. 5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę z białkami. 7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy Ziarenkami .). 8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka. 9. Posypujemy wierzch Ziarenkami. PIECZENIE(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji
Wypisz WymalujPieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odstawiamy do ostudzenia , a następnie za pomocą literatki wycinamy okręgi. BISZKOPT CIEMNY : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do rozpuszczenia cukru. Do masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie delikatnie mieszamy przesianą mąkę wraz z kakao(...)Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami. Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ). Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami
Ostra na Słodkowtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki(...)skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników
Cakes By KejtLubicie kawę? Macie nadmiar mleka w proszku? Jeśli odpowiedzi na te pytania są twierdzące - czas na zarzucenie diety i przygotowanie ciasta cappuccino. Przepysznie delikatne z kawowym posmakiem ciasto sprawdzi się dla każdego amatora tych smaków. Przepis został zaczerpnięty od Ewy Wachowicz - z drobnymi moimi zmianami. Smacznego! Składniki: BISZKOPT: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masła 1 i 3/4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody 130 g biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy Dekoracja: ciemne kakao Wykonanie: BISZKOPT : Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy pianę. Dodać żółtka i ubić na sztywno. Następnie dodajemy mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy
psgotujemywody, nadzienie: - kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - żółtko (20g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu. 4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy we wrzącej(...)pochodzący z twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów): Porcja waży: ok. 230 g Energia: 316,7 kcal Białko: 17,6 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 54,1 g Błonnik pokarmowy : 7,0 g Smaczneg o i zdr o we go Trójko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkońcu można je polukrować - ale o lukrach i ich bogatej gamie może innym razem). Pierniczki (50 – 60 sztuk) 10g potrawy, czyli 1 mała sztuka: Energia – 34 kcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz – 17,3g, Węglowodany - 42,7, IG – 26 1,5 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki z amarantusa ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego do środka ciasteczek(...)Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba dopiero po połączeniu składników). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię
Przepysznik - BLW i nie tylkopróbowałam, dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę. PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania(...)spożywać osoby uczulone na zboża, bądź wykluczające je ze swojej diety bezglutenowa, a więc świetna dla osób chorujących na celiakię czy alergię i nietolerancję glutenu bogata w pełnowartościowe białko roślinne, zawierające aminokwasy egzogenne takie jak lizyna i tryptofan (między innymi odpowiedzialne za wzrost i budowę tkanek) stanowi dobre źródło błonnika, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego niskie indeks
Zdrowie na języku :PCiasto jest smaczne i delikatne w smaku, mleczny krem doskonale się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 masło śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram 2 szklanki mlek w proszku Poncz(...)kawowy: 4 łyżki kawy cappuccino śmietankowej 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka cukru Dodatkowo: op.biszkoptów okrągłych 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna KuchniaSernik amerykański Jeśli macie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu(...)zmielonego sera twarogowego 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka zapachu waniliowego 3 jajka 2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego 3 łyżki cukru do białek 1 łyżka cukru do żółtek Sposób przygotowania: Biszkopty zmielić w malakserze, dodać masło, wodę i zapach, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć masę ciasteczkową na spód
na moim stole...