ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:705/932)

Gofry żytnie - również dla diabetyków. 160

Gofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane(...)czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią  + 4 łyżki mleka *  musli orkiszowo-żurawinowe * herbata Gyokuro Przygotowanie: Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.  Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę.  Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut

Poranek na słodko
Babka 121

użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć go z dynią. Skoro zupa dyniowo kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe  stworzyłam aromatyczną babkę.  Babka dyniowo-kokosowa Składniki:  300 g puree z dyni  3 jajka  50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej(...)wyciśniętego soku z pomarańczy  150 g cukru  1/2 opakowania cukru waniliowego  150 g wiórek kokosowych  Wykonanie: Dynię pomieszać z wiórkami kokosowymi.,jajka oddzielić od białek. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem , dodać masło, powoli dynię pomieszaną z wiórkami kokosowymi.  Następnie wszystko razem powoli miksować, powoli dodając mąkę, proszek

Aromatyczne Podróże
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 242

ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu koloru) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki(...)keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody + odrobina w zależności od pożądanej gęstości kolorowa posypka (u mnie mango) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na biały puch. Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy oraz olej. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach

Słodkie okruszki
Deser chałwowy /krem / 253

staram się aby desery były różnorodne, a co z tym idzie mniej lub bardziej kaloryczne. Zdarza się czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a w domu brakuje jakiegoś ciasta, ciastek lub zwyczajnie nie ma się na nie ochoty przygotowuję w takiej sytuacji na przykład jakiś kremowy deser z produktów, które mam pod ręką. KREM CHAŁWOWY   Składniki: (na 2 porcje(...)sera białego 40 g masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   rodzynki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Z białka ubijamy sztywną pianę.  Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.  Do utartego żółtka dodajemy zmielony twaróg, miękkie masło oraz mąkę i pokruszona chałwę.  Wszystko wstawiamy do kąpieli wodnej

Bon appetit mon amie
MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 148

pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy 1 czubata łyżka kakao  Wykonanie:  Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijamy.  Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno: żółtka,  przesianą mąkę(...)chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne.  Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy

Walijskie Pichcenie
Znów fasolę piekę. 163

Dyniwo-kokoswe ciasto fasolowe;  z borówkami i wiórkami *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym Nieskromnie mówiąc.. te ciasto to coś genialnego ^^  Wracam nad ranem, ratuję się kawą, ale tym razem nawet coś spałam o dziwo, próbuję uratować telefon który trochę mi się upił, ucząc się gdzie co, i jak na tej mapie leży. A niedługo znów wychodzę, dobrze(...)pierwszy w poniedziałek jest ten wf xd  Przepis: 150g białej fasoli z puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 20g mąki kokosowej jajko białko ok.80ml mleczka kokosowego/mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia wiórki kokosowe  borówki Fasolę zmiksować z jajkiem i dynią na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać trochę borówek

More food, love and dreams
Paluszki ptysiowe 195

szkl wody 100 g masła  szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 jajka Dodatkowo: 1białko cukier Wykonanie: Wodę zagotowujemy z solą i masłem, następnie dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się delikatnie szkliste i łatwo odchodzi od ścianek i dna. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Przekładamy je do rękawa(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia paluszki ok 5 cm długości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 10-15 min. Lekko zezłocone wyjmujemy z piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy  ponownie do piekarnika na kolejne 5 -10 min, aż nabiorą pięknego bursztynowego koloru. Gotowe studzimy i podajemy

Malinowe Pocałunki
Tort śmietanowy 354

wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku(...)mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł spokojnie

Kulinarne Inspiracje
SUFLET Z NALEŚNIKÓW 170

wodą do otrzymania odpowiedniej konsystencji (nie pamiętam ile, bo nalałam na oko) ~pół jajka (lub jedno bardzo bardzo malutkie) Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 30 min. (ja zrobiłam ciasto wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki). Smażyć naleśniki. Nadzienie: ~200g mrożonych truskawek Owoce rozmrozić i zmiksować. Nadzieniem smarować naleśniki, zwinąć je w rurki, przeciąć na pół i ułożyć(...)przecinać, można ułożyć je dowolnie, dopasowując do kształtu naczynia) Masa sufletowa: ~75g jogurtu naturalnego ~4 tabl. stewii ~jajko ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Jogurt wymieszać ze stewią, żółtkiem i ekstraktem. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Wylać masę na naleśniki i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180*C . Piec ok. 35 min. Smacznego

chili & sugar
Chlebki do żurku 136

dosypujemy mąki i sól i z agniatamy elastyczne ciasto. W razie gdyby się kleiło można dodać nieco więcej mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 części, z każdej odcinamy nieco, aby zrobić uchwyt w naszych chlebkach, można się również pokusić o ulepienie uchwytów. :) Uformowane chlebki odstawiamy na około 20 minut do pół godziny(...)piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Przed użyciem chlebków jako miseczek odcinamy górę i wydrążamy środek, jeśli boicie się że przemokną można je posmarować w środku białkiem i zapiec przez 10 minut w 180 stopniach. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 268

najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy(...)wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała. Przygotowanie musu czekoladowego Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Jajka przed rozbiciem myjemy w ciepłej wodzie, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy żółtka dodając po trochu roztopionej czekolady, po łyżeczce likieru

W kuchennej krainie
Tort kokosowy 345

całość i pozostawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki Możemy również upiec biszkopt albo zostawić to na następny dzień. W dniu pieczenia: Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier nie przerywając miksowania.  Dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (cały czas miksując(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu

Kolizje Smaków
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 448

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie(...)smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli

Oryginalny smak
Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą 373

Miałam nie piec do świąt żadnych ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis ! Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz(...)także przepis na bardzo łatwy Piernik żydowski i przepyszny Keks na białkach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Biszkopt z malinami 187

Pomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie  ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy... Składniki; 3 łyzki masła, 6 jajek, szczypta soli, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu maliny Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy(...)SKWORCU Wykonanie; Na początek nagrzewamy piekkarnik do 170 stopni. Maso topimy i dobrze studzimy.Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka na sztywno. Stale ubijając dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, po jednym zółtku oraz ostudzone masło.Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet...mieszamy łyżką.Wylewamy na tortownicę. Na wierzch kładziemy maliny

Anioły w kuchni
Kokosowe cudo 231

Pyszne ciasto np.na Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to  polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru(...)margaryny  25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka w proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około

Moje domowe kucharzenie
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 167

się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują(...)Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu. Wartość odżywcza w 100g produktu  Wartość energetyczna 981kJ/237kcal  Białko 6,0 g Węglowodany 5,9g w tym cukry 1,5g Tłuszcz 20,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,27g Błonnik pokarmowy 3,01g Sód

Emcia Pichci
Drożdżówki z serem i jagodami 150

serowym farszem i jagodami leśnymi, to obowiązkowe jagodowe ciasto w naszym domu. Bo ciasto drożdżowe z jagodami musi być upieczone chociaż raz w roku! Polecam przepis na zakręcone jagodzianki. Ciasto na drożdżówki nie jest za słodkie, (tylko 2 łyżki cukru na 500 g mąki), a delikatny, lekko słodki domowy, jogurtowy twarożek świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi jagodami. Taka ciepła(...)przygotowania drożdżówek z serem i jagodami, lub do innych drożdżowych wypieków na słodko. Masa serowa do drożdżówek: 400 g sera z jogurtu greckiego, ewentualnie twaróg ze sklepu 1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto 'procenty na pierzynce' 363

też się składa, że sporo biszkoptów mi jeszcze zostało. Jak też się domyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI   NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu(...)kokosowe, kolorowa posypka   WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka

Passions hobbies life
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 213

ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież(...)oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g kcal: 350 kcal/525 białko: 20 g/ 20 %/30 g węglowodany: 37 g/ 37%/51 g tłuszcz: 17 g / 17 %/25,5 g a ponadto: błonnik: 14,5 g /10 %/ 21,75 g potas

greenscarf
jajka z szynką 132

składniki: 5 jajek 1 trójkącik serka topionego kremowego 2 plastry szynki 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka ryżowe 252

Ciasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je

Oryginalny smak