dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki(...)cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Podczas ubijania białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy. Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal
Kraina Miodem PłynącaWitam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez
Kuchnia PROzdrowotnaTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąDodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde. Masa. 2 jajka 2 łyżki cukru(...)kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową. Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h. Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić
Kulinarny karnet Christopheraszafranu (dałam tyle co miałam, czyli aż 0,12 g :) ) 130 g cukru 0,5 łyżeczki soli 950 g mąki żurawina do ozdoby 1 jajko (lub 1 białko lub 1 żółtko – w zależności co mamy akurat do zużycia) Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Masło rozpuścić w rondlu, wlać mleko, podgrzać wszystko do temperatury(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie(...)cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć w w kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewojedno z ciast, które kocha chyba każdy... często spotykamy go na rodzinnych uroczystościach i nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po jeden kawałeczek... Niestety jest to dość kaloryczne ciasto ok 300 kcal w porcji. Często zawiera sporo masła lub twarogu z jego dodatkiem. Wiele przepisów ma także mnóstwo cukru. Na te święta proponuję odchudzoną wersję serniczka waniliowego. Jest o niebo(...)dbają o linię i nie chcą rezygnować ze słodkości :) Składniki: 500 g twarogu 5 jajek 350 g jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 80 g budyniu waniliowego bez cukru Białka oddzielić od żółtek. Ser zmiksować z żółtkami, budyniem, miodem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać w trzech partiach do masy jajecznej i wymieszać delikatnie
Chocolate Muffin BlogWyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek i solą. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną „rynienkę” i wlewamy tam oliwę z oliwek zmieszaną(...)błonnik pokarmowy , który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 95 g Energia: 193,6 kcal Białko: 5,6 g Tłuszcze: 4,9 g Węglowodany: 35,2 g Błonnik pokarmowy : 3,8 g Smaczneg o i zdr o we go Trójko lorowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne (za sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki: 600 g twarogu sernikowego(...)margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser i zmiksować. Następnie dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy 20-23 cm (ja wykorzystałm tortownicę o śr. 21 cm). Na serze ułożyć
MyCookBook.plrobiła i robi je doskonale. Ja dopiero doskonalę tą sztukę i wychodzi mi coraz lepiej. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki
Pyza i Surówkaświeżej mięty 1 limonka 2 łyżki miodu Przygotujcie sobie dwie miski; jedną na zrobienie naleśników; drugą (mniejszą) na przetrzymanie żółtek przez chwilkę i rozrobienie ich z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie bijamy je na sztywną pianę. Żółtka rozrabiamy z cukrem - nie musi się on rozpuszczać, polecam to po prostu porządnie rozmieszać. Teraz bardzo ważna(...)również stopniowo - mieszając wszystko na najwolniejszym biegu miksera. Po kolejnej porcji mąki wlewamy szklankę mleka. Dodajemy pozostałą mąkę i resztę mleka. Zawartość laski wanilii również ląduje w misce. Ciasto powinno być rzadkie - ale nie jak woda -bardziej coś o konsystencji śmietany lub jogurtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto będzie
Kuba Gotujetruflowy do którego przygotowania będziemy musieli sobie zarezerwować około 30 minut pracy i 15 złotych na zakupy. Składniki : 200 ml śmietany 30 % lub 36 % 450 g. czekolady gorzkiej 8 białek jaj 150 g. cukru 100 g. masła De facto przygotowanie całości składa się z czterech prostych etapów aczkolwiek trzeba je zrobić w jak najkrótszym czasie. 1. Ubić(...)przygotowania przygotuj sobie tortownicę nasmarowaną olejem. Jeżeli chcesz aby na spodzie twojego tortu znajdowała się podstawa możesz pokruszyć batonika z miodem albo wysypać musli, a na nie położyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki na minumum 5 godzin Pytania, sugestie i przepisy tradycyjnie na : utoborek@gmail.com
Full Smakusobie nie jest niczym przyjemnym, więc żeby umilić sobie ten okropny czas - dzisiaj śniadanie mistrzów, czyli placuszki kakaowe typu pancakes. Robi się je szybko, nie wymagają ubijania żadnych białek ani innych nieco bardziej skomplikowanych czynności, więc są na ten czas po prostu idealne. Smacznego! Składniki: 100 g mąki 3 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru (jeśli lubicie słodsze(...)Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy olej, mleko, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemyMiałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu. Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :) Składniki: 1 szklanka cukru 220 gramów margaryny (u mnie Kasia) 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (ok. 2 łyżek) Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia Oddzielić żółtka od białek - białka ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijać Dodać margarynę - miksować Następnie dodać żółtka - ubijać, a na koniec wsypać przesiane mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boków niczym nie wykładać ani nie smarować - białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo - po jednej łyżce - cukier (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym) - do sztywno ubitej
Smakołyki Bereniki