ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:724/932)

Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem 183

masła Wykonanie: Ciasto na spód: Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć(...)Budyń: Szklankę mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Do budyniu wymiksować żółtka i masło. A następnie łyżką wmieszać białka. Budyń wyłożyć na jabłka i równo wysmarować po całości

Moje pyszne gotowanie
Koreczki z fasolą JAŚ na ostro 253

Mam dla Was ciekawą alternatywę dla standardowych koreczków o wiele zdrowszą i smaczniejszą. Fasola "Piękny Jaś" zastąpi mięsne dodatki, dodamy nasz tradycyjny ser roladę ustrzycką, oliwki

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowa owsianka 307

Mam dla Was nową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw

Kuchnia PROzdrowotna
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 252

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Mąkę przesiewam z proszkiem(...)pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Zupa z soczewicy z batatem i szalotką 187

Witajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze

Kuchnia PROzdrowotna
Różowy Tort Malinowy 225

Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki.  Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki: Biszkopt:     4 jajka                     8 łyżek cukru(...)pudru                   fix do ubijania śmietany Różowy Tort Malinowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier

Słodka Strona
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 319

woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta(...)greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało(...)mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok. Składniki na niedużą babkę: - 7 dużych żółtek - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g

Smaczne Zdrowe
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 218

kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru(...)plastikowych jednorazowych kubeczków. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.  Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym

Słodka Strona
Ciasto Shrek 140

Niedziela bez ciasta? Na pewno nie.. dziś zachęcam do wypróbowania bardzo znanego w internecie ciasta "Shrek". Naprawdę warto :) Ciasto Shrek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około

Smaki Natalii
Ciasto straciatella z truskawkami 168

wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem,  masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej(...)Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego greckiego 4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka pokrojonych truskawek Polewa czekoladowa do polania Świeże truskawki do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując,  łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy

Wanilia i Kardamon
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 200

gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. Do tych pierogów użyłam suszonych grzybów . Pamiętajcie, że trzeba je wcześniej namoczyć. Dobrze to zrobić na noc, a na drugi dzień w tej samej wodzie, w której grzyby(...)sól, soczewicę możecie lekko osolić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania lub lepiej – tuż po ugotowaniu. Białko soczewicy (24g białka na 100g zielonej soczewicy) jest drugim po białku sojowym najlepiej przyswajanym białkiem roślinnym. Solenie ziaren podczas obróbki cieplnej powoduje utratę części tych cennych aminokwasów, a w bezmięsnym obiedzie chcemy tego uniknąć. Soczewica podczas

Karo in the Kitchen
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 437

szklanki kakao - 1/2 szklanki mąki ryżowej W misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie). Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ryżową wymieszaną(...)suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego

Smaczne Zdrowe
5 Korzyści Zdrowotnych z jedzenia Gruszek. Ten napój to pozytywna bomba dla zdrowia! 154

oraz wspomaga odchudzanie.   Aby uzyskać odżywienie organizmu należy ją stosować minimum przez 6-miesięcy.   Dzienna dawka to 1,5g Spiruliny (płaska łyżeczka), dla wegetarian to świetne źródło białka.   Osobiście polecam tylko tą Spirulinę w proszku ( tutaj ), jest sprawdzona pzeze mnie i moją rodzinę - korzystam z niej codziennie.     Babka płesznik pochodząca z polskiego specjalistycznego(...)Brzucha!          Wyrzuć ze swojego domu Glutaminian sodu i inne trujące dodatki. Sprawdź Naturalne Dodatki do żywności:     Domowy Wyrób - 100% Ekologiczny   Tradycyjne Ciasto truskawkowe na całą blachę w zdrowej wersji

IzaGotuje
Prosty tort Drip Cake z motylkami 71

czekolady mlecznej 80g śmietanki 30-36% Ozdoby: kolorowe kuleczki motylki 3D (na końcu podałam link do sklepu) topper     Prosty tort Drip Cake z motylkami - przygotowanie:  Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę(...)piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. (Rant wstawiłam do blaszki.) Następnie biszkopt ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na 3 części.  Krem do przełożenia.   Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.   Krem podzielić na 3 równe

Di gotuje