ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:589/932)

Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-) 220

łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.   wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych obrotach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta Z Czerwoną Porzeczką 163

formę do tarty ( u mnie jednorazowa , nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia. 3. Od żółtek oddzielam białka i ze szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego

Gotowanie...to proste !
Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone 160

łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje: perełki, motylki kwiatuszki, literki itp PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Na koniec dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy bądź mieszamy. Przelewamy ciasto na dużą blachę.  Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 144

ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180 stopni, około

Kuchnia smaków
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 152

gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet z białek, smażone banany, koktajl bananowy, powidła śliwkowe. Przepisy, które znajdziemy w książce

kruche babeczki
Tort komunijny 202

puder Przygotowanie : Biszkopt :  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach

Kuchnia Danusi
Rurki z bitą śmietaną 148

pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.  Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.  Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.  Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy

Pyszności Słodkości
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 135

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami, solą i cukrem. Dodać białka, połączyć. Partiami wlewać letnie (nie gorące!) masło, dokładnie mieszając. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę; można na całą noc. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem. Do każdego dołka wkładać 1 kopiastą łyżeczkę ciasta. Piec w 200 st. C. przez 13-15 minut.  Zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 312

Jajka podziel na białka i żółtka. Z białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry

Smiling Shrimp
Ciasto SHREK 173

Skoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Moje Słodkie Piekiełko
Piegusek z białek 128

Polewa: czekolada 200 g  mleko 3 łyżki  Wykonanie: Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą

Różowa kuchnia
Świąteczne pierniczki 224

miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier robię z jednego białka i półtorej szklanki cukru pudru. Miksuję uważając, żeby nie było grudek. Smacznego

Salonik smaków
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 131

gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez

Cakes By Kejt
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 192

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić, białka oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, następnie powoli dodawać po kolei cukier i żółta. Cały czas miksując na małych obrotach. Powstałą masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni

pieprzny smaczek
Pumpkin spice cheesecake 149

spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania