ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:587/932)

Tort STO LAT 139

łyżek DODATKOWO: Koraliki cukiernicze Barwnik spożywczy  BISZKOPT:  Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, piec

Camilla w kuchni
Popękane ciasteczka czekoladowe 147

czekolady oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia. Białka jajek ubijamy na sztywno po trochu dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet

Na Ciasteczkowych Papierach
RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 120

Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto   1/2 kg mąki  1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany  25dag margaryny  2 żółtka  2 żółtkta Z podanych składników szybko zarobić ciasto.Schłodzić,a następnie rozwałkować,pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort z jagodami i galaretką 225

opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika

Aga w kuchni
Torcik - owoce leśne 207

opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika

Aga w kuchni
maślane bułki z morelą 187

czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy je do piekarnika, piekąc pierwsze dziesięć minut, w temperaturze 130 stopni

Miód i pieprz
Mini torciki 229

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego

Salonik smaków
Tort Honda 240

likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt:   Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp

Domowa Cookierenka Agi
Krewetki kokosowe na puree z mango 182

naszym jadłospisie. Są niskokalorycznym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk. Krewetki kokosowe na puree z mango.   Składniki: - opakowanie mrożonych krewetek królewskich rozmiar 26/30 (1kg – po rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Placuszki z twarogiem 231

przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą im dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes

Smakowity Blog Kulinarny
Tort prezydenta 157

opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka siekanych orzechów  Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Babka wielkanocna 170

naturalnego; 200 ml oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej

In my kitchen
Babka biszkoptowa z majonezem 225

ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie i lśniące dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec

Ala piecze i gotuje
Pączki, pieczone oponki 144

pięścią i jeszcze przez moment zagniatamy. Na oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm.  Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec:  około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu

KreatywnePiny
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 187

Jestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :)  Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny *50ml ajerkoniaku Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru do posypania rolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy około 5 minuta, aż się lekko rozpuści, po czym dodajemy żółtka i miksujemy

Smakowy Raj