mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamusi i w takiej wersji go podaję. Składniki na blachę 20x30 : Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubić na sztywno,dodać(...)uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne). Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą. Do ciasta idealnie sprawdzi się również gotowy mus z jabłek,ciasto zrobi się znacznie szybciej
Niespełnione zdolności kulinarnedżemem porzeczkowym,masą serowa i bitą śmietaną-przepis dostałam od koleżanki Rity i postanowiłam je zrobić dzisiaj na moje imieniny-wszystkim bardzo smakowało,dziękuję bardzo!! PORZECZKOWIEC SKŁADNIKI NA CIASTO: 0,5 SZKL.WODY 1 SZKL CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3/4 SZKL.OLEJU -Z TYCH SKŁADNNIKÓW ZAGOTOWAĆ POLEWĘ I OSTUDZIĆ 1,5 SZKL.MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY 1 ŁYŻECZKA PROSZKU(...)KOSTKA MARGARYNY PONAD TO :SPORY SŁOIK DŻEMU Z CZARNEJ POŻECZKI 0,5 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU+2 ŚMIETAN FIXY(DO BITEJ ŚMIETANY) 1 CZEKOLADA PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA UBIĆ DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA,DALEJ MIXOWAĆ,DODAĆ OSTUDZONE POLEWĘ I MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SODĄ I PROSZKIEM-I TO JUŻ MIESZAMY ŁYŻKĄ DREWNIANĄ, WYLEWAMY NA WYSMAROWANĄ DUŻĄ BLACHĘ
Swojskie jedzonkoCiasto jabłkowe z cynamonem. To ciasto z jabłkami okazało się niesamowite. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Cudownie prosta szarlotka z cynamonem, wykonana z prostych i smacznych składników. To miękkie ciasto wypełnione jest świeżymi jabłkami , mąką owsianą i cynamonem , który wydobywa pyszny smak jabłek . Mogę tylko powiedzieć, że nigdy nie przypuszczałam, że ciasto z dodatkiem jabłek może smakować tak dobrze(...)cynamonu – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 5 jabłek Blacha o wymiarach 24×24 cm. Białka oddziel od żółtek. Mąki wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na sztywną pianę ubić białka, ciągle ubijając wsyp erytrytol i dodawaj pojedynczo żółtka. Następnie dodaj śmietanę, pamiętaj o ubijaniu. Gdy składniki
Zdrowy Styl Joannyakurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki(...)białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione masło, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Na końcu dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe
Mia Cucina Sofietawzrokiem klawiaturę, i nie widzę, żeby którekolwiek klawisze zapraszały mnie do zabawy. Cóż... Może jutro będzie lepiej. W związku z tym - dzisiaj krótko i na temat. Na weekend przygotowałam ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy(...)początku nie bardzo mi wierzył i lekko zdziwiony pytał: A jak to się je...? A później wcinał z szerokim uśmiechem. I tak, wiem - to tylko cukier z odrobiną białka i małym dodatkiem chemii w postaci barwnika - ale czasem można sobie pozwolić, prawda...? Różowo-białe beziki Składniki: (na 40-50 sztuk) 2 białka 125 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)najwygodniejszy do zastosowania. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę na koniec dosypywać cukier, następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę
kgwjanczewomasła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych truskawek Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie : Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ciągle ubijać, powinna powstać błyszcząca piana Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników(...)dodawać strużką olej, cały czas miksować, masa zmniejszy swą objętość, ale nadal będzie bardzo gęsta Teraz wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać ostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto Piec przez godz
Proste Potrawykolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już tylko pół blachy. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić(...)rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy by otrzymać lśniącą polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Jak wspomniałyśmy wyżej najlepiej aby ciasto spędziło noc w lodówce. Smacznego
Banana Smilespysio - 3 szkl budyń śmietankowy 3 szt Dodatkowo śmietana 18 % 2 kubeczki galaretka agrestowa 1 szt galaretka truskawkowa 1 szt delicje 2 paczki Jak zrobić? Biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, gdy jest ubita dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Pieczemy w 170 stop(...)zagotować, wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusiubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier partiami, później żółtka i zmiksować. Do otrzymanej masy dodać mieszankę mąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie
Chocolate Muffin BlogZastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec
Cukiernia Pychotkiserowej. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier. Dodać 1/3 piany do masy serowej, wymieszać. Następnie delikatnie połączyć obie masy, dodając pianę z białek w dwóch turach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec na poziomie niższym(...)minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez 8 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * W momencie kiedy sernik zacznie pękać (w 90% po ok. 35 minutach) obniżamy temperaturę
Pełny talerzdrugiej miski wbijam dwa jajka i dodaje 10 żółtek (białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki
ladykitchentego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak, część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru(...)dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie posmarowane ciastka, rozsypujemy po szklance jagód. Słodkie ciastka, słodki dżem, a kwaśne jagody są taką równoważnią. Białka ubijamy na sztywno z solą , następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana jest już utrwalona dodajemy mąkę i wiórki, odkładając sobie
Dieta moja pasjaJest to bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując(...)białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy (by uniknąć grudek), ale nie za długo bo piana opadnie. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy
Rozpustne gotowanie