ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:588/932)

Beza doskonała 115

wymyślicie. Oczywiście jeżeli nie czujecie się na siłach, to do ciast można użyć kupnych, gotowych bez. Bardzo chciałabym też, poznać sekret bezy, która używana jest do kostki alpejskiej w cukierniach i która nie rozpuszcza się pod wpływem wilgoci z kremu. Czy taka bezę można przygotować z białek i cukru? Czy też są tam inne składniki? Czy ktoś

Jadło i czytadło
Miseczki chlebowe 150

ok.300 g); - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka soli; – 1 białko; – 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych - 1 żółtko do smarowania; Wykonanie: Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości

dom-agi.pl
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 204

skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać

Przepisy i porady kulinarne
Tort czekoladowy 251

sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z jabłkami 179

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy.    Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy.    W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny wzór

Maminek kulinarny
Wspomnienie lata 203

tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.   Składniki na biszkopt:  5 jajek 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka

Salonik smaków
Fantazyjna strucla makowa 209

rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej

Anioły w kuchni
Shrek - zielone ciasto 406

soku. Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd . Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :) Biszkopt: 5 jaj 1 cukier waniliowy 16 g 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrami na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 467

brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 494

cukrowa barwnik spożywczy różowy   wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Fantazyjna strucla makowa 172

rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej

Anioły w kuchni
Torcik rafaello 220

PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony

Kuchnia Danusi
Piernik z marchewką 149

Przygotowanie:     Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą marchewkę i na końcu olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około

Aga w kuchni
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 157

mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 171

limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą

kolorowotorcikowo