ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:591/932)

Ciasto porzeczkowe z polewą krówkową 200

krzaczka w parny, leni dzień świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek(...)Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, wanilię i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, oczyszczone porzeczki oprószamy mąką i całość łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 40 minut

sama złodycz
Bułeczki pełne witamin 97

wszystko to za sprawą dodanych do ciasta zarodków pszennych i siemienia lnianego. O zaletach tego ostatniego już pisałam przy okazji innych bułeczek. Dziś chciałabym napisać co nieco o zarodkach pszennych. Zarodek jest tą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. To w nim są zgromadzone zapasy niezbędne roślinie do skiełkowania , stąd taka wysoka zawartość w nich wielu cennych wartości odżywczych. Zarodki(...)mają bardzo wysoki jak na produkty zbożowe poziom białka, dorównujący wartością białkom zwierzęcym, tłuszczu o korzystnym składzie kwasów tłuszczowych, witamin ( B1, B2, PP, E ) i pierwiastków ( fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, cynk). Niestety w procesie przemiału ziarna następuje ich oddzielenie od bielma mącznego ,w efekcie czego trafiają do otrąb. Dzienna, zalecana do spożycia , dawka zarodków

Wiem co jem
Kawowo-adwocatowa babka z białek 190

łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka” 75 g margaryny 7 łyżek oleju Kujawskiego 4 łyżki likieru adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej(...)talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski

VioletoweKucharzenie
sernik brzoskwiniowy 158

Zastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :)  biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny puszka brzoskwiń(...)serka waniliowego w wiaderku sposób wykonania: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. ( najlepiej do suchego patyczka ) Opakowanie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w szklance

Darcia w kuchni
Ciasto Orzechowe 255

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 245

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie

Gotuj Z Muzyką
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 128

pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki(...)się rozluźni – dodajemy pozostałą część białek, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę przelewamy do formy ok. 30×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem. Wyrównujemy po całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C – 170°C. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto buraczane zdejmujemy wraz z papierem z blachy

Poezja smaku
Tort makowy z kremem jajecznym 384

dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe

Poezja smaku
kakaowa babka nesquick 141

babkę inspirowaną rozpuszczalnym kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania(...)czekoladowa Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słonecznikowiec 248

mlekiem skondensowanym (lub masą krówkową) i udekorowane prażonym słonecznikiem. Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Rewelacyjne w smaku :) Polecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru(...)wraz ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne to powoli dodawać drobny cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy cukier rozpuści się to stopniowo dodawać po jednym żółtku i przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w 180ºC

Ugotować
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną 427

ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :)Składniki (na blaszkę 36x24 cm):Biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaOwoce:1 puszka brzoskwiń2 galaretki pomarańczowe + wodaWierzch:600 ml śmietanki 30%3 łyżki cukru pudru3 śmietan-fixytarta gorzka czekoladaSposób wykonania:1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)odjęłam trochę wody).4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sycylijskie keto ciasto z jabłkami (Paleo, LowCarb) 98

przekąską. Print Sycylijskie ciasto z jabłkami Puszyste i wilgotne sycylijskie keto ciasto z jabłkami to prawdziwy majstersztyk w wykonaniu mojej mamy. U nas w wersji z żurawiną suszoną, jednak w celu obcięcia węglowodanów proponuję żurawinę świeżą. Ciasto idealne do kawy na wszelkie spotkania towarzyskie, nie tylko w trakcie Karnawału... Course Deser Cuisine Europejska, Wege Keyword biszkopt, ciasto z owocami, owoce(...)uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch ciasta posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół. Notes

Modern Cave Girl
Rajski placek 172

chce mi się bardzo pisać, bo źle się czuję:(  Dodam tylko, że ciasto, które wczoraj robiłam zasługuje na medal i pewnie dlatego taka nazwa. Wiem, że moje zdjęcia nie wyglądają zbyt dobrze( jestem laikiem jeśli chodzi o fotografię, tym bardziej kulinarną), a i wieczorne światło nie sprzyja robieniu fotek.  Lecz cóż, nie można mieć wszystkiego:) W każdym razie(...)jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 pomarańcze cukier do posypania cynamon do posypania Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dolewam olej

Ciasteczkowy Potwór
Batoniki owsiane pełne zdrowia 184

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z truskawkami i galaretką II 262

Sezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)mleka 2 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Dodatkowo: 0,5 kg drobnych słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania