ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:599/932)

Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 203

galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą.  Najsmaczniejszy mocno schłodzony.  Dekoracje do tortów i ciast  kupicie w  Cukieteria  prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt pistacjowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji(...)wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje Polewa czekoladowa Kwiaty cukrowe Jak wykonać ? Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej. Wymieszać. Surowe pistacje

Wanilia i Kardamon
Ciasto ze śliwkami i budyniem 129

mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny to się załapała na spory kawałek :) No i to chyba tyle, następne ciasto pewnie najwcześniej za pół roku. Mam nadzieję, że Madziowe zapotrzebowanie na słodycze zostało zaspokojone :) Ale coś tak cichcem i mimochodem Justyna przebąkuje, że chce się do nas wprowadzić(...)kuchni spędzać, eeehhh :) 5 jajek 125 g mąki tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g śliwek suszonych kalifornijskich 2 budynie waniliowe Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już piana będzie sztywna to ubijamy dalej i powoli, stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając

Marder&Marder Manufacture
Tort a`la Kider Pingui 197

swoją wersję czegoś w stylu ciasta a`la kinder pingui. To było to! Smakiem zachwycił nie tylko samego jubilata, ale również wszystkich gości. Od urodzin minął już miesiąc, a ja w tym czasie zdążyłam uszczęśliwić takim tortem kilka innych dzieci, oczywiście nie moich :)  Biszkopt czekoladowy: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 150 g cukru drobnego do wypieków(...)połowę cukru i ubijałam do momentu, w którym nie wyczuwałam pomiędzy palcami drobinek cukru. W drugiej misce zmiksowałam żółtka z drugą polową cukru na jasną puszystą masę. Do ubitych białek wlałam zmiksowane żółtka i wymieszałam szpatułką. Wsypałam przesianą mąkę, delikatnie wmieszałam ją w masę jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Sernik kajmakowo-kokosowy 197

ubijamy w oddzielnym naczyniu. Po ubiciu białek dodajemy je do wcześniej wyrobionej masy serowej, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły i całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy

Kuchenne Wariacje
Ciasto brzoskwiniowe z jabłkami i orzechami 236

Ciasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier(...)smaku 2 budynie śmietankowe 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników

Kuchnia domowa Ani
Domowy sękacz z piekarnika 338

piekarniku trzeba je obserwować przez szybę, w odpowiednim momencie foremkę wyjąć, nalać kolejną warstwę ciasta, wstawić z powrotem do piekarnika i tak w kółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu(...)cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum. 2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, ucierając dodawać po łyżce do masy.  3. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.  4. Przygotować piekarnik - ustawić funkcję grilla (u mnie domyślnie jest to temp. 300 ° C, jednak zmniejszyłam

Domowa Cookierenka Agi
Mleczna kanapka - biszkopt czekoladowy i krem na bazie masła oraz mleka w proszku 13906

Poniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z czekolady i śmietany kremówki.  Składniki na blachę 25 x 30 cm: biszkopt 5 średniej wielkości jaj 1/2 szklanki cukru pudru niecała połowa szklanki mąki pszennej tortowej niecała połowa mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki(...)polewa 1 tabliczka mlecznej czekolady 90 g śmietany 30% ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodać cukier puder. Cały czas miksować, aby uzyskać gęstą i sztywną pianę. Pod sam koniec dodać 2 rodzaje mąki

Ugotować
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 179

cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo dodawać mąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto jamajka 458

Ciasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu  z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem dodać cukier i miksować około 2 minuty na najwyższych obrotach. Potem dodajemy żółtka i krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto

Ewusiowe Smaki
Zebra 522

Kiedyś bardzo często pieczona w moim rodzinnym domu. Jako mała dziewczynka uwielbiałam wylewać białą i ciemną masę do tortownicy i patrzeć, jak obie układają się w koła :) Zebra jest ciastem bardzo smacznym, prostym i tanim. Jednak przede wszystkim kojarzona jest z robiącym wrażenie wyglądem :) Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, dlatego świetnie nadaje się(...)żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie partiami dodajemy cukier (nie przerywając ubijania). Zmniejszamy obroty miksera i zaczynamy dodawać żółtka, jedno po drugim. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej łyżka po łyżce. Na koniec wlewamy olej, Spirte’a oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie

MyCookBook.pl
Tort Czekoladowy 391

białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy ponownie wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem

Blondynka Gotuje
Wielkanocny sernik gotowany 217

Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce.  Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej  "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 3 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.  Masa serowa według

Salonik smaków
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 146

Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.   Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 234

wanilii / cukrem z wanilią. Białka ubić na szytną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć

chili & sugar
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 252

gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe A dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego Szczypta soli Składniki(...)maślanej masy wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy śmietankę. Dokładnie mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Masę kokosową studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy miksując. Następnie dodajemy ostudzoną masę kokosową, żółtka, mąkę pszenną i jogurt, szybko mieszamy mikserem. Masę przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię