ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:599/932)

Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 160

tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru(...)dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie posmarowane ciastka, rozsypujemy po szklance jagód. Słodkie ciastka, słodki dżem, a kwaśne jagody są taką równoważnią. Białka ubijamy na sztywno z solą ,  następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana jest  już utrwalona dodajemy mąkę i wiórki, odkładając sobie

Dieta moja pasja
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 145

Jest to bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując(...)białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy (by uniknąć grudek), ale nie za długo bo piana opadnie. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy

Rozpustne gotowanie
Torcik kokosowy na 1 rok "Smakołyków..." 172

dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze

Smakołyki Asi
Przepyszne ciacho mascarpone,kajmak,słonecznik 133

Musze powiedzieć, że trochę się obawiałam robiąc to ciasto. Nie wiedziałam czy kajmak nie spłynie po kremie śmietanowym z dodatkiem mascarpone.Jednak pokombinowałam i wyszło smaczne i fikuśne.  Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna pół szklanki mąka ziemniaczana pół szklanki szczypta proszku do pieczenia. ksylitol zmielony 2 łyżki Składniki na krem : śmietana 400 ml mascarpone(...)pudrem na puch.Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno.Mąki obydwie w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy nad żółtkami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem  do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 2 Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaje mascarpone nadal

Różowa kuchnia
Szejk czekoladowy 80

A dokładniej szejk czekoladowy z pyłkiem kwiatowym, który jest obłędnie pozytywny dla naszego organizmu. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, zawiera aminokwasy, białka, witaminy i

Słodki sentyment
Czekoladowo truskawkowe bezy 115

Deser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180

wesoła kuchnia
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 334

mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :)  Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1/2 szklanki cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki

zdrowa vege kuchnia
Buraczane brownie 145

Podejście kolejne. Nie zliczę już ile było ciast warzywnych i w jakich kombinacjach. Jest kolejne, nie pierwsze i na pewno nie ostatnie :) 100 g wiórki z buraka 150 g erytrol 80 g kakao 70 g mąka ryżowa 50 g masła klarowanego 1 jajko Białko jaja ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pianę

Kucharzyca
Kokosowe placuszki z białek 126

wiórek kokosowych (płaskich) Dodatkowo: 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Białka z cukrem (ksylitolem) ubić na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć

Di gotuje
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 243

mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Wykonanie:  Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
KANDYZOWANE LIŚCIE MIĘTY 142

kandyzacji ,aby później mieć ją do ciasta ,wody ,napojów itp.W tamtym roku zrobiłam z niej dużo słoików syropu , dlatego w tym roku  już nie będę go robiła więc ,aby ją przetwožyć zrobiłam ją  kandyzowaną i zamknęłam w  słoiku . Liście mięty 1 białko drobny cukier ********************************************** Liście oplukać,wysuszyć.Białko roztrzepać.Na dużej,szrokiej(...)płaskiej blasze ,wyłożonej papierem do pieczenia układamy, każdy z osobna, listek mięty.Smarujemy każdy białkiem i posypujemy dokładnie drobnym cukrem kryształem.Zostawiam na 1-2 dni do całkowitego wysuszenia.Wkładamy gotową miętę do czystego,suchego słoiczka i zakręcić dokładnie pokrywkę i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z czerwonej soczewicy 141

Zupa z czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka

kuchnia doski
Roladki ze szpinakiem i łososiem 158

gałkę muszkatołową, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy

kruche babeczki
Dietetyczny sernik ciasteczkowy o smaku tiramisu 364

Będziecie zachwyceni! Kremowa masa o smaku tiramisu, kawałki czekoladowych ciasteczek i posypka z prawdziwego kakao.... a wszystko dietetyczne i bogate w białko! Deser idealny dla

Chocolate Muffin Blog
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla 157

Składniki 300 g ekologicznej mąki z migdałów  SYMBIO 3 białka 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania