miedź oraz selen. Zawiera większą ilość łatwo przyswajalnego białka niż mąka pszenna. Ceniona jest za zawartość kwasu linolenowego (omega-3). Dla przykładu podaje (orientacyjny) grafik według którego przygotowuję ten chleb: Dzień 1 18:00 – mieszam mąki i wodę, autoliza 19:00 – dodaję drożdże i sól, wyrabiam ciasto 19:30 – składam 20:00 – składam
Tajemnice Smakuspontanicznie i bardzo szybko, bez robienia spodu i ubijania białek, ponieważ po prostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę
talerz przyjemnościramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki gorącej wody szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez
FitKotwiaderka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Białka ubijamy (ja robię to ręczną trzepaczką, nie musimy ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi
Słodkie okruszkiszklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie
Kulinarna (nie)codziennośćDodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni
Motylkowa KuchniaPrzygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich
Tagebuch po polskuśliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa. Mleczna pianka była deserem na wieczornym spotkaniu u przyjaciół i wszystkim smakowała :) Zapraszam więc do spróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu
Kuchnia na wzgórzunajbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni i wyszło całkiem fajne ciacho! Polecam! SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 1/3 szklanka oleju rzepakowego - 7 czubatych łyżek mąki owsianej - 1/2 szkl. mleka - 4 jajka Banany zmiksuj z olejem, mlekiem i żółtkami. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj, dodaj mąkę. Przelej
SMYKWKUCHNIczystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, przykrywając ciasto z masą serową. Delikatnie przyciskamy i wyrównujemy. Następnie tniemy na paski ok. 2 cm szerokości, zaczynając od krótszego boku. Pasy skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaPyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka
Na Ciasteczkowych PapierachBiałka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut
Cakes By Kejttruskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeweekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta sody 0,5 łyżeczki cynamonu garść żurawiny Sposób przygotowania: Białko z jednego jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę jajko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy
In my kitchenciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm. Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut
VioletoweKucharzeniecukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.Mąkę wmieszać na małych obrota miksera ciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy,wyrównać łopatką.Dachówkowato ,skórkami do dołu ulożyć połowki sliwek studzić na kratce.Przed podaniem posypać cukrem pudrem(...)SMACZNEGO ! źródło :Essen&Trinken Heft 9/2014 całość to 10 porji,a 1 porcja zawiera 6 g białka,23 g tłuszczu,45 g węglowodanów i 418 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę z białek i wyłożyć na sernikową już ubitą wcześniej masę, na białko
Moje pyszne gotowaniewycinamy podstawę domu i dwie płaszczyzny dachu. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków ok 1,5 cm x 0,5 cm i udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier
Niezły Młynekciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy / wypróbowałam oliwę KURTES/ Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze
Anioły w kuchniWykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
kolorowotorcikowomiejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około
Ala piecze i gotujePrzepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka) 2 galaretki truskawkowe Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy
Smakowy RajWczoraj gościł u Nas murzynek. Uwielbiam to ciasto, bo jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przy tym zawsze mi się udaje. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzien, ale, zawsze zjadam jeszcze cieplutki kawałek. Pysznie smakuje zarówno z kawą, jak i szklanką zimnego mleka...polecam. Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 8 łyżek kakao(...)szklanki do polania ciasta.Do pozostałej masy dodajemy kolejno po jednym żółtku i ciągle miksując dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W osobnej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywno i delikatnie łyżka dodajemy je do pozostałych składników.Nie używamy już miksera, żeby piana nie opadła. Na koniec dorzucamy wiśnie i rodzynki. Masę przekładamy
Gosia gotujekuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej tortowej łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego(...)suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki śmietany 30 % 3 białka szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina gorącej wody 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów Drożdże
Cynamonowe szczęścieOddzielcie żółtka od białek, białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier. Dodajcie powoli roztrzepane żółtka, po jednym, dokładnie miksując. Następnie partiami mąkę z proszkiem. na koniec ziarenka wanilii lub ekstrakt. Zmiksujcie krótko. 3. Wlejcie masło i wymieszajcie bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Napełnijcie foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie
Kuchnia Prezydentowejdość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta , więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny , to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić(...)budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału. Course Deser Cuisine Europejska, Wege Keyword biszkopt, bomby tłuszczowe, budyń, ciasta z kremem, ciasto kokosowe, ciasto z owocami, owoce, pudding, torcik, tort Prep Time 25 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 5 hours Servings 12 porcji Ingredients Biszkopt 4 jajka 1 szczypta
Modern Cave GirlLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale
Kuchnia Łukaszabrązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione
SMYKWKUCHNIBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchnidość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta , więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny , to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić(...)budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , bomby tłuszczowe , budyń , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , owoce , pudding , torcik , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Biszkopt 4 jajka 1 szczypta
Modern Cave GirlSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta , bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ;) Zapraszam, pieczcie i smakujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg, pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy z masą twarogową, najlepiej silikonową lub drewnianą łyżką, delikatnie mieszając. 3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej
Sajkofanka smakuzrobić w domu? Takie i podobne pytania zadaliście mi kiedy w przepisie podawałam w składnikach masło klarowane. Klarowanie masła to jest nic innego, jak oczyszczanie go z białka, wody i innych składników poprzez wytrącanie ich na powierzchnię. A co nam daje? Podczas obróbki cieplnej (smażenie, pieczenie...) nie przypala się. Ma przyjemny, delikatny, charakterystyczny orzechowy smak(...)okres przydatności. Nie jełczeje. Takie masło jest idealne do smażenia naleśników, jajecznicy, warzyw, mięsa a także do robienia sosów, w których składnikiem jest masło. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast. Żeby otrzymać 260 g czystego masła (250 ml) potrzebowałam 400 g masła o zawartości tłuszczu 82%. Składniki: 2 kostki masła po 200 g garnek z grubym dnem Wykonanie: Masło
Kuchnia u KrysiWaga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem pewne(...)kaloryczności, zawartości tłuszczu, białek czy węglowodanów w ważonej rzeczy. Niestety trzeba za każdy razem wprowadzać przypisane do danego produktu specjalne kody. Wybierając wagę należy także zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie . Może ono wynosić od 1 do 5 kg. Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw
Powiedz dietom nie