ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:592/932)

CZEKOLADOWE BROWNIE BEZ GLUTENU I CUKRU 281

  Mąka jaglana to świetna alternatywa dla bezglutenowców oraz tych, którzy starają się wykluczyć ze swojej diety mąki zbożowe. Jest wyjątkowo bogata w białko, witaminy

Mam To Na Widelcu
Szarlotka puszysta z pianką na biszkoptach 122

Prosty przepis na pyszną, puszystą szarlotkę :) Składniki: 20 dag biszkoptów 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 białka jaja 20 dag

Tradycyjna Kuchnia
suflet czekoladowy z truskawkami na ekspresowy deser 162

składniki: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 80 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 144

Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru

Tradycyjna Kuchnia
Shrek 125

Pyszne, galaretkowe i pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)Biszkopt:   białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort, który zachwyci.... 24020

Ciasto: 4 jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego 725 ml kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej 3 łyżki płatków migdałowych  5łyżk cukru cukier waniliowy Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C., ostudzić. Przygotować krem :  3 połówki brzoskwiń  osączyć,  zmiksować na gęsty przecier. Jogurt utrzeć

W kuchennym oknie Ewy
Tort zawijany 81

Przygotowanie: Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i skórkę z cytryny, cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę

Słodki sentyment
Prosty tort gruszkowy 93

Pamiętacie jak na stories pokazywałam biszkopt z dodatkiem kolorowej posypki, trochę czekał na publikację ale się doczekał . Niestety w cieście widoczna jest tylko zielona i niebieska posypka, różowa gdzieś zniknęła, pewnie to kwestia użytych przez producenta barwników. Dodatek posypki to miał być tylko wizualny efekt wow, wyszło jak wyszło. Tort był pyszny, delikatny, puszysty i kremowy, a do tego(...)szklanki cukru  1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mielonych migdałów (można dodać mąkę pszenną) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie kolorowa posypka Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, niemal lśniącej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy

Cynamonowe szczęście
Czekoladowy sernik z wiśniami i pianką 212

Pyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)kisiel wiśniowy bez cukru 2 łyżki cukru Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać kisiel i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Czekoladowa kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Wszystkie składniki umieścić w misce, palcami wyrobić kruszonkę. Na wystudzone ciasto wyłożyć gęsty dżem wiśniowy, wyłożyć masę serową

Domowa cukiernia Ewy
Babka Zebra 96

Babka Zebra to efektownie wyglądające dwukolorowe ciasto, które możemy upiec na święta Wielkanocne. To ciasto robi się podobnie, jak tradycyjny biszkopt z tą różnicą, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest gęściejsza. Ponadto do tego ciasta dodajemy olej rzepakowy i wodę, najlepiej gazowaną, ponieważ przez to babka Zebra po upieczeniu będzie bardziej pulchna. Surowe ciasto przed wylaniem do formy dzielimy(...)śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Zebry: Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić przy pomocy miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Kiedy piana będzie sztywna i cukier się roztopi

Danka Pichci
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 407

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI  warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa(...)szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)1 łyżka żelatyny2 szkl. mlekaBiszkopt :Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej piany dodajemy po trochu cukru, cały czas miksując. Następnie dodajemy

Garnkowe fanaberie
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem 195

dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe w wykonaniu. Polecam! Składniki na tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar L 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej(...)będą gęste i będą przypominały ubite białka na biszkopt wymieszane z żółtkami. Uwaga, woda nie może dotykać miski, bo jajka momentalnie się zetną. Dodać olej, wymieszać, dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 min do suchego patyczka. Smacznego! Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli

moj przepis na
Ciasto Kilimandżaro 195

Ciasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Piernik Kasi 375

jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kawowe w paski 134

atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny... Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki(...)łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania