Grecki sernik jogurtowy 176ubitą pianą z białek. • Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. • Na spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową. • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy i zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec
To co kocham
Ciasto warzywne z papryką 221żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew
Fit&Fast Kitchen
Ciasto owsiane z borówkami 202Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz witaminę B1 i E. Dlatego to właśnie mąka owsiana jest głównym składnikiem tego ciasta. Idealnym uzupełnieniem jest miód i borówki amerykańskie. Składniki 200 g mąki owsianej
My Chcemy Jeść
CHRUPIĄCE GOFRY 183przepis na domowe chrupiące gofry, które dzięki ubitej pianie dodanej do ciasta są wyjątkowo pyszne ;) Nic tylko zajadać. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej Szymanowska 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki oleju Polski Olej 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem, proszkiem
Z Majeczką w kuchni
Biszkopt, który zawsze wychodzi :) 191cukru 5 jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Na spód blachy wykładam papier do pieczenia. Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku
Kuchnia Viki
Karmelizowane gruszki pod pierzynką 212kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit. Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie): wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6 g białka, 39 g węglowodanów, 17 g tłuszczu około 1 kg gruszek
greenscarf
Bezowe ciastka z kremem 348Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka
codojedzenia
Klasyczne brownie 235czekoladowe brownie podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Art
Biszkopt na tort 264cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować
W kuchni bez szafek
BUŁKI PSZENNE 206soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką
Anioły w kuchni
Biszkopt na tort + jak przekroić 212cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować
W kuchni bez szafek
Drożdżowe ślimaczki z serem 137dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez
e-PrzepisyKulinarne
CIASTO Z JABŁKAMI 215jabłka 14 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy
Prosto i Smacznie z Anetą
bananowo- gryczany mug cake 194Najprościej jak się da- ciasto z mikrofalówki. Chyba jedno z szybszych ciast, ponieważ gotowe jest w zaledwie kilka minut. Do tego jest delikatne, lekkie i pyszne! Moje powstało z kaszy gryczanej, na którą od dłuższego czasu miałam ochotę. Składniki: 6 łyżek kaszy gryczanej 2 banany 2 białka jajka łyżka ksylitolu łyżeczka cynamonu Wykonanie: kaszę gryczaną gotujemy
healthy dreams
Brzoskwiniowiec z masą makową 235Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków
Kuchnia w czekoladzie
Puszyste placuszki 260zaczyn ruszy, oddzielić żółtka od białek, białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki cukru oraz dodawać po żółtku - ubijać, dodać do wyrośniętego rozczynu Masło stopić- wystudzić Pozostałą mąkę przesiać do powstałej masy, wlać letnie masło- mieszać drewnianą łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dodać ciut mleka. Ciasto odstawić
Proste Potrawy
Magiczne 181środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto. Składniki: 1/2 litra letniego mleka 115 g mąki pszennej 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 4 krople octu 1 łyżka wody laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Masło
na moim stole...
Orzeźwiający bananowiec 240dlatego dziś mam dla Was przepis na kolorowe, lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami. Mam nadzieję, że radosny pomarańcz odgoni te ponure chmurzyska. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki
Cynamonowe szczęście
Makaroniki orzechowe 200włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem
My simple kitchen
Sernik Zebra 285miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy
ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort kawowy 247dodaj proszek do pieczenia i ocet , wymieszaj szybko łyżeczką. Dodaj do białek i delikatnie miksuj. Na końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około
Z Kuchni Do Kuchni
Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską 175się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
CookYourself
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 224mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy w bułce
vegetanie
Bułki pszenne 352soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką
LEjDIS
Ciastka serowo-cebulowe 245odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto dzielimy na dwie części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.Paski dzielimy na połówki. Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny
Racuszki bananowe 223łyżka cukru z wanilią- szczypta soli- cukier puder do posypania Białka ubijamy z solą na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier z wanilią oraz, po jednym - żółtka. Do masy wlewamy jogurt, dalej ubijamy, ale na najniższych obrotach (tak już do końca). Kolejno wsypujemy przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy
mojewypiekiinietylko
Tort brzoskwiniowy 244sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się
Kuchnia domowa Ani
Pierniczki alpejskie z powidłami 538wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką
Ala piecze i gotuje
Sernik Agusi 232Sernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy
Maminek kulinarny
Pierniczki 272masło w kostkę, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny
NA MOIM TALERZU
Ciastka z białek 330od żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cały cukier , mąkę i olejek , ciągle miksując. Potem odstawić mikser i wsypać bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki
Gotuj Z Muzyką
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 208szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec
kolorowotorcikowo
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 345Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka, cukry, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, rodzynki, skórki i wymieszać. Przed smarowaniem ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier
Ala piecze i gotuje
RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 276noża) Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki przesiewam razem. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno. Ciągle ubijając dodaję po trochę cukru, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki. Łączę dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dodaję barwnik, mieszam. Uwaga: po upieczeniu
W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 219być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki, by składniki się połączyły. Dno tortownicy
W kuchni Karmel-itki
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 237dosłownie wszystkim, nawet tym, którzy deklarowali iż nie lubią ciast z czarną porzeczką... :-) Ja przygotowywałam swoją Walewską w ciemnej, dużej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm Możecie użyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g tortowej pszennej(...)ksylitol mielony, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części (ja swoje odważałam) i wykleić nim dokładnie dna blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy ugniatamy ciasto ręcznie można blaszki przed pieczeniem włożyć na kilka minut do lodówki, ale nie jest to konieczne
Smaczne Zdrowe
Rolada z masą makową 177składniki* 4 jajka* 10 dag cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek maki ziemniaczanej* 7 łyżek mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 puszka gotowej masy
Mix smaku
Biszkopt z truskawkami inaczej 526Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można
UgotujmyTo.pl
5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 246słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. Dlaczego warto jeść soczewicę? - jest świetnym źródłem białka (osoby, które zrezygnowały ze spożywania mięsa powinny bardzo często(...)pieczenia. 8. Piecz około 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche. Kilka przydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody
Pland based fille
Zdrowa waniliowo-czekoladowa babka piaskowa 228Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :) Składniki: 4 jajka(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać miód i żółtka i ubić. W osobnej misce wymieszać obie mąki i proszek. Dodać do masy jajecznej i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać jogurt i aromat, bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować dowolną formę silikonową lub metalową (tą trzeba wysmarować tłuszczem - olej kokosowy lub inny). Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałej
Chocolate Muffin Blog
Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 145BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając dodać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek
Candy Pandas
Ciasto jabłkowa fantazja 1448jabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia. Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę
Jadło i czytadło
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 281się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić(...)białek (białka przydadzą się np. na beziki lub pavlovę). Cukier wsypujemy do naczynia miksującego (wbudowana waga pokaże nam, czy mamy już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło
Ciastkozercy
Biszkopt z serem- łatwy przepis na pyszne ciasto 190bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i lekko wymieszać z masą serową. Następnie ubić pianę na biszkopt z 5 jaj i dodawać stopniowo cukry. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec
Tradycyjna Kuchnia
Słonecznikowiec 755bazie masła) jednak w połączeniu z wilgotnym ciastem, czekoladą i słonecznikiem otulonych karmelem tworzy bardzo ciekawe i smakowite ciasto, które z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Słonecznikowiec - Składniki: Ciasto: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody 100 g czekolady gorzkiej 140 g masła Masa: puszka masy(...)Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i kolejno dodajemy żółtka, a następnie po jednej łyżce mąki wymieszanej z kakao, sodą i proszkiem. Na końcu nie przestając mieszać delikatnie wlewamy roztopione masło wraz z czekoladą i bardzo delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy
Słodka Strona
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 250formie tortu. Trzeba jednak zaznaczyć, że podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem(...)pianę, żółtka ubić z cukrem Do żółtek dodać imbir, sól, sok z cytryny i bułkę tartą, ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Gotowy podkład ostudzić. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy
Mama Gotuje
Sałatka z komosy ryżowej 204Bardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka
kuchnia doski
Prosty biszkopt czekoladowy 368ilości jajek można w pierwszej kolejności ubić białka z cukrem, potem dodawać po jednym żółtko i dalej miksować – nie ma to większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym
Ciastkozercy
Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami 226Jesień nastała więc staramy się wykorzystać ostatnie momenty na przygotowanie słodkości ze śliwkami Tym razem ucierane ciasto z cynamonem i śliwkami – puszyste, słodkie i wilgotne Składniki: - 165 g masła - 300 g mąki tortowej - 250 g cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka cynamonu - skórka starta z połówki pomarańczy - 20 g cukru trzcinowego(...)chwilę ubijamy same białka a później dodajemy stopniowo cukier). Ubitą pianę dodajemy do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystko się razem połączy. Całość przekładamy do tortownicy. W miedzy czasie jak nasza masa będzie się miksować myjemy śliwki, kroimy je na połówki i wyciągamy pestki. Śliwki układamy na przygotowanym w formie cieście skórką do dołu, posypujemy
Kuchenne Wariacje