ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:574/932)

Miękkie Pierniczki z Lukrem 2145

składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Z ciasta wykrawamy pierniczki(...)drugi dzień są miękkie i gotowe do jedzenia jednak im są starsze tym jeszcze smaczniejsze.   Pierniczki możemy dodatkowo udekorować lukrem. Lukier: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gotowy lukier umieszczamy w foliowym

Słodka Strona
Czarny las 32208

Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną pianę, do której dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

paapilotkaa
Szarlotka kajmakowa 329

łyżki wody Tortownica 22 cm. Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury

Kuchenne Wariacje
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 256

Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti  Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, dlatego można zacząć od upieczenia kilku sztuk żeby ustalić dokładny czas(...)melasę, wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą, dodaj jaja i masło, zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami

SzczyptaSmaQ
Mini chałki 147

wymieszać.  Nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy.  Następnie dać żółtka i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.   Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz(...)wychodzi ich ok. 20 sztuk. Następnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 20-25 minut. Studzimy. Smacznego :) Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam) Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek

Moje pyszne gotowanie
Makowiec świąteczny. 246

godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można

Kuchnia Beaty
Caramel Brownie Tower 459

Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy(...)krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię

SMYKWKUCHNI
Piegusek ananasowy 230

tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
Torcik W-Z jak z PRL 229

Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Skittles czyli kruche ciasto migdałowe z rabarbarem, ananasem i papają 213

wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy 26 cm (8-10 porcji) wartości odżywcze podane dla 1 z 8 porcji: 475 kcal/5,8 g białka/34 g węglowodanów/35 g tłuszczu(...)marcepanowej i zastąpienie jej połową banana i mielone migdały zastąpić mąką, w ten sposób zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji o około 9 g i 62 kcal   Przygotowanie: Spód ciasta jest kruchy, więc musisz pomęczyć się z siekaniem składników przez około 10 minut. Mąkę, zmielone migdały, cukier, 1/3 banana i 100 g masła umieść na blacie i siekaj dużym nożem

greenscarf
motylem jestem-- ciasto tortowe 207

Biszkopt: 5 dużych jajek 3 łyżki mąki tortowej szczypta soli 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru Wykonanie: Białka ubijamy z solą,na sztywno.Pod koniec ,wsypujemy powoli cukier i nadal ubijamy 1-2 minuty..Następnie dodajemy po 1 żółtku,miksując na wolnych obrotach.Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie do połączenia drewnianą łyżką.Gotowe(...)śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream

w mojej kuchni
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 145

nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić rys na podłodze albo blacie(...)puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami i mąką pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości

Wrzosowa Polana
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 237

które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :)  Typowy smak ciepłego lata. Wszystkim życzę smacznego! :) SKŁADNIKI: CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka  1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki(...)szybko wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście.  Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać

Serce zamknięte w formie pyszności
Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie 186

Mój Mąż Kocha Sernik pod każdą postacią. Tym razem przygotowałam Mu wersję na ciasteczkowym spodzie z kawałkami czekolady. Sernik oblany został czekoladą.  Ciasto wyszło znakomite a co ważne nie dodałam ani grama mąki.  Polecam bo warto spróbować Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie   Składniki: 15 Kruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła(...)pianę. Białka dodaję do ubitej masy i mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników.   Ciasteczka kruszę. W rondelku podgrzewam masło i dodaję ok 6 kostek czekolady a następnie dodaję ciastka.  Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa  musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę z ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę

Gotowanie Patki
Biszkopt kakaowy- najlepszy (rzucany). 182

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję

Rozpustne gotowanie