soli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze 100 g cukru, solą i cukrem waniliowym, poczym żółtka połączyć z pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec 10 min na złoty kolor
Konrad Gotujesztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź
Krakowskie smaki Aniodstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przemieszałam jeszcze kilka razy łyżką i przełożyć do keksówki (jeśli używacie metalowej do wysmarujcie ją masłem i obsypcie sezamem). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach
Aga w kuchniPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze
Pyry na Gazczasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia).Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu
Mix smakusoli Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyoleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię
sama złodyczspożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej ) Białka
kolorowotorcikowoPost z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony
Apetyczna babeczkaNo to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam
Niezły MłynekAnny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza: 7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu
Z miłości do słodkościmojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Niezły Młynekwidelcem żółtka i mąkę, wymieszałam łyżką, na koniec wmieszałam ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wylałam do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto
Blondynka Gotujenajniższe obroty i wsypywać powoli mąkę. Możemy również wymieszać ją ręcznie z białkami. Należy zrobić to bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać
Mania Gotowaniaprzez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temperatzurze 130 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby ostygło. Następnie wkładamy je do lodówki
Mania Gotowania