ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:564/932)

Włoskie bułeczki na zaczynie biga 182

średnio mocnej, 12% glutenu, siła W280), użyłem mąki tortowej z Biedronki 12% białka (okazała się trochę za słaba) 175 g chłodnej wody 4 g drożdży świeżych Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą (w misie miksera). Dodaj mąkę i mieszaj na pierwszej prędkości 3-4 minuty. Ciasto będzie sztywne i słabo wymieszane (tylko do wchłonięcia wody). Szczelnie przykryj ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Gulasz z grzybami w chlebie 141

Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp

wesoła kuchnia
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem 779

zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Białko które nam zostało, wykorzystujemi i smarujemy nim każdy rogali. Piekarnik nagrzewamy

magiczna kuchnia Kasi
Muffiny w jagodowym kapeluszu 164

Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort śmietankowo czekoladowy 242

proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut

Kuchnia Danusi
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 194

słodka  Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier

Kuchnia Viki
Sernik z jagodami 136

ponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym

Passions hobbies life
Kremowa uczta z jagód z dżemem wiśniowo- czekoladowym 166

wymieszać dokładnie na gładko  z sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych

w mojej kuchni
Słodkie trio dla Mamy 150

razem...pod wpływem chw ili i z potrzeby serca powstają najlepsze wypieki . Ciasto mocno kakaowe, na tortownicę o średnicy 26-27 cm: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - 5 jaj - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu

Apetyczna babeczka
Funnel Cakes 128

cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy

Wędrówki po kuchni
MURZYNKOWY SERNIK Z ŻURAWINĄ 171

żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę

słodki bratek
PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem 144

łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 białko żółtko do posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta

Tureckie Przepisy
Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 358

gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy kawowy 185

puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto

codojedzenia
Ciasto z malinami. 132

dodaj startą skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Wyłóż na utartą masę  , posyp wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko razem łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem

Przepisy i porady kulinarne