wyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego 1/2 szklanki cukru kryształu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj , 6 łyżek oleju Przygotowanie : Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku Zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać(...)wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru
Proste Potrawytruskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy
Kuchenne WariacjeKojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania wsypujemy partiami cukier. Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm
Aga w kuchniłyżek dowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około
Życie zamknięte w smakuIzaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej ze stron i postanowiłam upiec to cudo :) ciasto sprawdzone i bardzo dobre :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500 g serka waniliowego(...)kakao - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z masą. Delikatnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Masę wylewamy do wysokiej tortownicy o średnicy około 18 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło ucieramy z jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez
W Moim Magicznym Domuszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki gorącej wody sól Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ubijamy aż masa stanie się gładka i szklista, a cukier całkowicie rozpuści się(...)olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki
kgwjanczewoEierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92. Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka) 15 g drożdży(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier
Mia Cucina Sofietamiodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest(...)wanilinowego 2 łyżki majonezu Wykonanie: - białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając - mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem
Smakołyki BerenikiCiasto w smaku przypomina troszkę babkę piaskową i ma troszkę z biszkopta. Dzięki truskawkom nie jest suche i zapychające. Jest to porcja na tortownicę o średnicy 25 cm. Zakupy: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki drobnego cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 10 dag masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 35 dag truskawek Przygotowanie: Masło rozpuszczam(...)Białka ubijam ze szczypta soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dosypuję cukier i dalej ubijam. Później dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Dodaję cukier waniliowy. Teraz wlewam rozpuszczone i wystudzone masło i teraz miksuję na średnich obrotach ( pomału ). Teraz pomalutku dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przez sitko czyli przesiewam. Delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto
Tanio smacznie i prostobabkę :-) Jest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1 szklanka(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubiijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Gdy masa uzyska jednolity kolor didajemy na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz olej. Na koniec dodajemy dynię, skórkę i sok z pomarańczy, miksujemy jeszcze przez chwilę (naprawdę krótko) i przelewamy ciasto
Czary - gary w kuchnimojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju(...)było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości
moj przepis nacieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa(...)żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijająć. Małym strumieniem wlać ostudzoną polewę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Całość wylać na blaszkę (u mnie 40x26) wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić
na moim stole...szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks(...)cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką
Wanilia i Kardamonciasto czekoladowe. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki kakao 1 łyżka likieru kawowego 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi. Żółtka miksujemy z kakao, a następnie dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą. Białka(...)śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Zagotowujemy wodę z masłem i solą, do wrzątku dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka i zacznie tworzyć zbitą masę. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęścieszklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy(...)sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut
Słodka Strona