ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:565/932)

Tort czekoladowy z wiśniami 182

szklanki cukru pudru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja

Chocolate Muffin Blog
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 183

Ciasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka

Anioły w kuchni
Omlet klasyczny 158

łyżki mąki 1 łyżka mleka biały serek do kanapek ulubiona konfitura Białka ubić na sztywną pianę, po czym wsypać do nich dwie łyżki mąki. Miksować przez chwilę, po czym dodać żółtka, a na samym końcu odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię. Można przykryć pokrywką, żeby omlet szybciej ściął się na wierzchu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik delikatny i puszysty jak puch 146

wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka

Smaki Ewy
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 231

chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać

FitKot
Lekka szarlotka 168

Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 białka Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy

My Chcemy Jeść
Bułeczki krucho-drożdżowe 131

dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z  nich kroję w kawałki.   Układam na suchej  blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Zebra 567

pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki  na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania

Na słodko lub wytrawnie
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 189

pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym z jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój

CoolinarniePL
Mini serniczki z nektarynkami 206

pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Domek z piernika 299

Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka

Z miłości do słodkości
Pierniczki 458

przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 189 stopniach. Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek. Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem

Made By Mom And Son
Rogaliki maślane 131

Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto wyrosło.    Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.    Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.    Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.    Posypujemy cukrem.    Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Kanapka prosto z pieca 148

posypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut

Kulinarny karnet Christophera
Babka murzynkowo - kokosowa 175

końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy 4. Wykonanie masy wiórkowej; Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili