ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:576/932)

Tort kokosowo-limonkowy 186

Biszkopt [składniki][20cm]: -> 4 jajka -> ½ szklanki drobnego cukru -> 1 szklanka mąki pszennej -> ½ szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt [wykonanie]:  Białka oddzielamy od żółtek. Z dodatkiem soli ubijamy je na sztywną pianę. Gdy będzie już gotowa dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie   ubijając stopniowo   przekładamy żółtka(...)pieczenia, wylewamy masę. Do wcześniej nagrzanego piekarnika na 170C wstawiamy tortownicę na 30-40 minut ciągle pilnując aby nie przypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło. W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem.  Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe) 117

rozgrzany  olej  nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z siemieniem lnianym świetnie smakują w towarzystwie  sosów  lub  sałatek . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 506 kcal 253 kcal Białko 25 g 13 g Tłuszcze 36 g 18 g Węglowodany netto

WegePrzepis
Szparagi w cieście francuskim 122

Szparagi w cieście francuskim to połączenie idealne! Dzisiejsza propozycja z serkiem oraz szynką parmeńską lub boczkiem. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ziołowego. Rewelacyjnie sprawdzą się na imprezy i spotkania w większym gronie . Drukuj Szparagi w cieście francuskim Przygotowanie: 45 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 247 kcal Składniki 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 25 szt szparagów(...)boczkiem i połóż na środek ciasta francuskiego odwróconego w kształt rombu (patrz zdjęcie poniżej). Złóż boki ciasta do środka i sklej. Postępuj tak z pozostałymi kawałkami i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Następnie posyp je sezamem. Włóż przygotowane ciasto francuskie do rozgrzanego piekarnika i piecz

Przepisy na widelcu
Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-) 247

łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.   wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych obrotach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta Z Czerwoną Porzeczką 183

formę do tarty ( u mnie jednorazowa , nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia. 3. Od żółtek oddzielam białka i ze szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego

Gotowanie...to proste !
Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone 183

łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje: perełki, motylki kwiatuszki, literki itp PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Na koniec dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy bądź mieszamy. Przelewamy ciasto na dużą blachę.  Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 163

ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180 stopni, około

Kuchnia smaków
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 164

gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet z białek, smażone banany, koktajl bananowy, powidła śliwkowe. Przepisy, które znajdziemy w książce

kruche babeczki
Tort komunijny 218

puder Przygotowanie : Biszkopt :  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach

Kuchnia Danusi
Rurki z bitą śmietaną 163

pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.  Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.  Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.  Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy

Pyszności Słodkości
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 159

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami, solą i cukrem. Dodać białka, połączyć. Partiami wlewać letnie (nie gorące!) masło, dokładnie mieszając. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę; można na całą noc. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem. Do każdego dołka wkładać 1 kopiastą łyżeczkę ciasta. Piec w 200 st. C. przez 13-15 minut.  Zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 333

Jajka podziel na białka i żółtka. Z białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry

Smiling Shrimp
Ciasto SHREK 186

Skoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Moje Słodkie Piekiełko
Świąteczne pierniczki 242

miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier robię z jednego białka i półtorej szklanki cukru pudru. Miksuję uważając, żeby nie było grudek. Smacznego

Salonik smaków
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 155

gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez

Cakes By Kejt
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 206

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić, białka oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, następnie powoli dodawać po kolei cukier i żółta. Cały czas miksując na małych obrotach. Powstałą masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni

pieprzny smaczek
Pumpkin spice cheesecake 170

spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy

Emcia Pichci
Jagodzianki 281

ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego

Krakowskie smaki Ani