Kostka Rabarbarowa to lekkie warstwowe ciasto doskonałe do popołudniowej kawy. To ciasto składa się z warstwy owocowej i śmietanowej, które ułożone są na puszystym biszkopcie, a wierzch ciasta przykrywają herbatniki polane cytrynowym lukrem. Herbatniki po włożeniu deseru na kilka godzin lub na całą noc do lodówki zmiękną, dzięki czemu można go ładnie pokroić. Do przygotowania Kostki Rabarbarowej najlepiej wybrać czerwony(...)pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodać olej rzepakowy. Odłożyć mikser. Kolejno dodawać partiami przesianą mąkę i mieszać łyżką drewnianą lub szpatułką do połączenia składników. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Blaszkę włożyć do piekarnika
Danka Pichcilodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki(...)homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać i wylać na średniej
Jadło i czytadłocukrem. Dodać mąkę i na koniec ubite białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć
CoolinarniePLRAFAELLO PYSZNE CIASTO Z KOKOSOWĄ MASĄ,POSMAKUJE KAŻDEMU SKŁADNIKI: 2X BISZKOPT: 5 JAJ0, 5 SZKL.CUKRU 0,5 SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE(...)PIECZEMY DWA BISZKOPTY W DUŻEJ PODŁUŻNEJ BLASZCE: BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNO DODAJEMY ŻÓŁTKA I CUKIER,NASTĘPNIE MIESZAMY ŁYŻKĄ DREWNIANĄ Z MĄKAMI I PROSZKIEM PIECZEMY W PODŁUŻNEJ BLASZCE W 180 STOPNIACH,25-30 MIN MASA: Z MLEKA,MĄKI,ŻÓŁTEK I CUKRU-UGOTOWAĆ BUDYŃ MARGARYNĄ UTRZEĆ DODAJĄC PO TROCHĘ UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ
Swojskie jedzonkoBalans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 gramów drożdży 5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka(...)gramów) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do ubitych na sztywno białek dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki
Walijskie PichcenieCiasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka oddzielić(...)żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30). KREM: 20 dag cukru
Blondynka Gotujewpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik . Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki: 4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka(...)plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać
Ala piecze i gotujecukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier: 2 białka jaj 3 szklanki cukru pudru ok. łyżka cukru pudru do oprószenia cukrowe perełki (opcjonalnie) Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku(...)cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość
Słodka Stronaciasto jajka, 5 szt cukier, 3 łyżki masło, 100g masa krówkowa, 300g mąka pszenna, 180g mąka ziemniaczana, 100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olejek waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę biała czekolada, 100g mleko, 3 łyżki masło, 50g cukier puder, 130g Przygotowanie W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy. Białka ubijamy(...)wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga
Gotowanie moimi oczamigrupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " . Wymiary blaszki : 37 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 35 minut Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna(...)Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową. Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ). Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc. Smacznego
Słodkości i nie tylkoczerwonej porzeczki Mąkę z proszkiem przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować. Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej
kulinarnyswiatdomiotrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią, lub wałkujemy małym wałeczkiem (ważne by zrobić to naprawdę dokładnie). Odkładamy. MASA SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 białko 1,5 szklanki(...)Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym
Rozpustne gotowanieMiała być rolada powstał sernik. Kiedy robiłem biszkopt, oddzielałem białka od żółtek i do białek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować
Kuchnia Łukaszadowolnych owoców, Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru na gładka masę. Następnie dodajemy ubitą pianę do żółtek i delikatnie za pomocą miksera mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, kako i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy
Passion of CookingJest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych(...)pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100ml śmietanki 30 % WYKONANIE: Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a następnie mąkę, olej
Pyry na Gaz