ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:609/932)

Pomarańczowy puszek 175

Przy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy

Wanilia i Kardamon
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 186

Przepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem.    Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)rozdzielamy, białka ubijamy, a żółtka ucieramy z alkoholem jak kogel – mogel. Po ugotowaniu naszej masy ryżowej wyciągamy z niej łupiny z cytryny i wanilię. Dodajemy rodzynki, ubite białka i masę z żółtek, ścieramy na małych oczkach skórkę z prawie całej pomarańczy (zostawiamy troszkę na przybranie góry). Mieszamy dokładnie naszą masę, wylewamy do foremki

Apetyczna babeczka
Tort śmietankowy z brzoskwiniami. 124

żelatyny fix 820 g brzoskwiń z puszki 1/4 zalewy z brzoskwiń PONADTO: dżem brzoskwiniowy/morelowy 250 ml śmietanki 30 % BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając(...)wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące

Moje-pitraszenie
Wielkanocny tulipan 268

chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę(...)następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, w trzech-czterech turach dodajemy cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie ładna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy

Ratunku obiad
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 207

otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości Wam życzę na ten przedświąteczny czas!     CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU  350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao(...)łyżki soku z cytryny 350 g mielonych orzechów włoskich  okrągłe opłatki do pieczenia ciastek  Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni

KUCHARNIA
Torcik makowy 180

wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze(...)pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto. Upieczone ciasto wystudzić

Kuchcik gotuje
Biszkopt z truskawkami 213

ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około  0,5 kg truskawek * cukier puder Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do  piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając. Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej  papierem do pieczenia

kolorowotorcikowo
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 399

się okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy.         Ciasto zebra        SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao(...)wanilinowego szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Na polewę potrzebujemy: 70 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem wanilinowym i dalej miksujemy. Do błyszczącej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując. Z mąki odsypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto Rafaello + film 161

Cudowny smakołyk za którym przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie   z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm                         masa 2 tabliczki(...)wiórków kokosowych                    biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przepis Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier, żółtka a następnie mąkę i  proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp

Smakowite Dania
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 206

wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,  Do masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek

Kuchnia Beaty
Tort Szwarcwaldzki 287

Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.     Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite(...)kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack).   Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat

Z miłości do słodkości
Ciasto "Kubuś" 179

Ciasto "Kubuś" Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo 2 opakowania herbatników Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st.  Masa Kubusiowa:  Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący

Smaki Natalii
Ciasto bananowe 350

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.     SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy

Pyry na Gaz
Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 385

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo żółtka. (W tym miejscu możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni

Miksturownik
Tęczowy śmietanowiec 207

ciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl(...)mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie żelatyny 1/2 litra śmietany 18% 2 galaretki w dowolnych kolorach  Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania