kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej tortowej łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego(...)suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki śmietany 30 % 3 białka szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina gorącej wody 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów Drożdże
Cynamonowe szczęścieOddzielcie żółtka od białek, białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier. Dodajcie powoli roztrzepane żółtka, po jednym, dokładnie miksując. Następnie partiami mąkę z proszkiem. na koniec ziarenka wanilii lub ekstrakt. Zmiksujcie krótko. 3. Wlejcie masło i wymieszajcie bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Napełnijcie foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie
Kuchnia Prezydentowejdość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta , więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny , to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić(...)budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału. Course Deser Cuisine Europejska, Wege Keyword biszkopt, bomby tłuszczowe, budyń, ciasta z kremem, ciasto kokosowe, ciasto z owocami, owoce, pudding, torcik, tort Prep Time 25 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 5 hours Servings 12 porcji Ingredients Biszkopt 4 jajka 1 szczypta
Modern Cave GirlLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale
Kuchnia Łukaszabrązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione
SMYKWKUCHNIBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchnidość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta , więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny , to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić(...)budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , bomby tłuszczowe , budyń , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , owoce , pudding , torcik , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Biszkopt 4 jajka 1 szczypta
Modern Cave GirlSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta , bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ;) Zapraszam, pieczcie i smakujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg, pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy z masą twarogową, najlepiej silikonową lub drewnianą łyżką, delikatnie mieszając. 3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej
Sajkofanka smakuzrobić w domu? Takie i podobne pytania zadaliście mi kiedy w przepisie podawałam w składnikach masło klarowane. Klarowanie masła to jest nic innego, jak oczyszczanie go z białka, wody i innych składników poprzez wytrącanie ich na powierzchnię. A co nam daje? Podczas obróbki cieplnej (smażenie, pieczenie...) nie przypala się. Ma przyjemny, delikatny, charakterystyczny orzechowy smak(...)okres przydatności. Nie jełczeje. Takie masło jest idealne do smażenia naleśników, jajecznicy, warzyw, mięsa a także do robienia sosów, w których składnikiem jest masło. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast. Żeby otrzymać 260 g czystego masła (250 ml) potrzebowałam 400 g masła o zawartości tłuszczu 82%. Składniki: 2 kostki masła po 200 g garnek z grubym dnem Wykonanie: Masło
Kuchnia u KrysiWaga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem pewne(...)kaloryczności, zawartości tłuszczu, białek czy węglowodanów w ważonej rzeczy. Niestety trzeba za każdy razem wprowadzać przypisane do danego produktu specjalne kody. Wybierając wagę należy także zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie . Może ono wynosić od 1 do 5 kg. Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw
Powiedz dietom niegalaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt pistacjowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji(...)wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje Polewa czekoladowa Kwiaty cukrowe Jak wykonać ? Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej. Wymieszać. Surowe pistacje
Wanilia i Kardamonmnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny to się załapała na spory kawałek :) No i to chyba tyle, następne ciasto pewnie najwcześniej za pół roku. Mam nadzieję, że Madziowe zapotrzebowanie na słodycze zostało zaspokojone :) Ale coś tak cichcem i mimochodem Justyna przebąkuje, że chce się do nas wprowadzić(...)kuchni spędzać, eeehhh :) 5 jajek 125 g mąki tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g śliwek suszonych kalifornijskich 2 budynie waniliowe Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już piana będzie sztywna to ubijamy dalej i powoli, stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając
Marder&Marder Manufactureswoją wersję czegoś w stylu ciasta a`la kinder pingui. To było to! Smakiem zachwycił nie tylko samego jubilata, ale również wszystkich gości. Od urodzin minął już miesiąc, a ja w tym czasie zdążyłam uszczęśliwić takim tortem kilka innych dzieci, oczywiście nie moich :) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 150 g cukru drobnego do wypieków(...)połowę cukru i ubijałam do momentu, w którym nie wyczuwałam pomiędzy palcami drobinek cukru. W drugiej misce zmiksowałam żółtka z drugą polową cukru na jasną puszystą masę. Do ubitych białek wlałam zmiksowane żółtka i wymieszałam szpatułką. Wsypałam przesianą mąkę, delikatnie wmieszałam ją w masę jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam
Blondynka Gotujeubijamy w oddzielnym naczyniu. Po ubiciu białek dodajemy je do wcześniej wyrobionej masy serowej, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły i całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy
Kuchenne WariacjeCiasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier(...)smaku 2 budynie śmietankowe 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników
Kuchnia domowa Ani