odstawiamy na kilka minut. Obie mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu(...)Zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą sztukę smarujemy białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
My Chcemy Jeśćposiekane drobno orzechy włoskie i rodzynki, ale nie jest to konieczne. I tak będzie wyśmienity! :) Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (lub masła) 3/4 szklanki mleka 1 1/2 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) – w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)bakalie (opcjonalnie) – ilość wedle uznania Polewa: 1 łyżka wody 2 łyżki margaryny (lub masła) 3 czubate łyżki cukru 3 lekko czubate łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto: Margarynę (lub masło), mleko oraz cukier podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodajemy kakao i bardzo dokładnie mieszamy (masa nie może mieć grudek). Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia
MyCookBook.plwygląda to jeszcze cudownie smakuje:) Polecam. Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm (może być troszkę większa). Ciasto biszkoptowe: 4 jaja; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 łyżka herbaty matcha; 1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca(...)Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać herbatę i przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, wystudzić i na nowo włożyć do tej samej
In my kitchenskładniki na ciasto biszkoptowe: 150 g mąki 240 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżki oleju wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo(...)masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 2 blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). lub wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj polecam przepis na ciasto Bananowiec, doskonałe na upalne dni. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt : 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania(...)galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki agrestowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna
czarrna od kuchniszkl.mleka 1/2 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki cukru 2 jajka WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mleko i olej, a na końcu mąki. Ciasto nakładamy do gofrownicy posmarowanej olejem, pieczemy ok. 5 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub serkiem oraz owocami
słodki bratekkuchennej tworząc prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 minut, żeby się lekko zrumieniło. Z obu cytryn starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki. Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną(...)serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone
Kuchnia u KrysiUformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę. Po czasie przełóż ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Natnij chleb w kilku miejscach i wysmaruj roztrzepanym białkiem z ciepłym mlekiem ( 2 łyżki ciepłego mleka, jedno białko) Posyp kminkiem, lub siemieniem lnianym. SMACZNEGO
Kukuleczkirabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Smacznego :) Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal (2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 2g błonnika) Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjecytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy
Pyszności Słodkościubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę i mleko - mieszamy, całość dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Brzoskwinie kroimy w kostkę, banana w plastry. Omlet smarujemy serkiem, posypujemy owocami, składamy
słodki bratek250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku
królestwo garówtakże startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana. Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać
Radość kipiąca uśmiechem.mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 80 g cukru siekane migdały ulubiony dżem A jak to zrobić: Białko oddzielić od żółtka. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtko i 60 g cukru, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Z ciasta uformować wałki o średnicy około 3 cm, po czym pokroić
Kuchnia w opałach