ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:384/932)

Drożdżowa strucla orzechowa 170

rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.   Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła(...)śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu    1 białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy

Chocolate Muffin Blog
Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką 219

zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka:  5 białek  1 szklanka  cukru  2 opakowania budyniu malinowego bez cukru(...)Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać jeżyny

Kolorowa kuchnia Elki
Serowe ciasteczka z cukrem 162

grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia(...)ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika). Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach. Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gorącej czekolady. Smacznego By Magdalena beta calories 72 fat 4g protein 1g carbs 9g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Ciasteczka Choinki 191

przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem

Kuchnia u Bietki
Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą 216

grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia(...)ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika). Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach. Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gorącej czekolady. Smacznego

Słodkie okruszki
ciasto truflowe 165

cukierków "trufle w czekoladzie" łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jagodzianki babci Zosi 276

przestudzić. Wciąż ciepłe porcjami dodawać do ciasta i zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie powinno lepić się do ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Umyte i przebrane jagody posypać 20 g cukru, wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką(...)zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą jeszcze rosły. Do pieczenia 15 jagodzianek lepiej użyć dwóch blach. Wyłożone na blachę przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by jeszcze wyrosły. Gdy będą gotowe, wierzch każdej posmarować białkiem roztrzepanym

W SMAK
jogurtowy śliwkowiec 122

czasu i mogę sobie zafundować niecodzienne śniadanie. Choroba ma swoje plusy, jednak tęsknię już za codziennością. Ciasto przeładowane śliwkami, bo suszonymi jak i świeżymi. To mi się podoba. SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 1-2 garści suszonych śliwek 2 śliwki białko jajka łyżeczka cynamonu 70g jogurtu naturalnego WYKONANIE: suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki białko dokładnie mieszamy(...)jogurtem i pokrojonymi suszonymi śliwkami całość przekładamy do aluminiowej formy, bądź wyłożonej papierem do pieczenia (ja tego nie zrobiłam, co było błędem :P) świeże śliwki kroimy w plasterki, dekorujemy ciasto pieczemy 20 min w 200 stopniach

healthy dreams
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 373

pieczenia Od białka oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie ubijamy, gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier, następnie stopniowo żółtka. Gdy wszystko się dokładnie połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach

Ptasia Kuchnia
,,CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE’’ 214

Zjednoczone! Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy(...)reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy

Podróż w kulinaria
Wykwintny sernik wg Aleex 443

masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 10 minut(...)Masę serową delikatnie połączyć z ubitą kremówką, pianą z białek i bakaliami. 11. Przełożyć do formy na podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik można przechowywać

W mojej kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 339

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej(...)łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz

Słodkości i nie tylko
Ciacho ze słonecznikiem 466

Szukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35):  - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)dodajemy stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy

Alutka-Gotuje
Serca z Bazylei i garść priorytetow 194

się połączyły. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypujemy delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny na niej schnąć ok 12 godzin (np. całą noc). Po 12 h ciastka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik truskawkowy z galaretką 124

łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę

Ewusiowe Smaki