chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Nie dlatego, że wierzę w ich niezwykłe właściwości, bo wiem, że marketing to same kłamstwa i zniszczenie. Bądź co bądź to ciasto z goji, bananami i płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)zbyt sucha (to zależy od wielkości bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami mleka - ja w sumie dodałam jakieś pół szklanki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą razem z przygotowanymi wcześniej owocami goji dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc ze sobą, najlepiej drewnianą łyżką. Całość przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki, posypujemy na bogatości płatkami migdałów
sama złodyczWystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki gorącej wody 2 barwniki(...)przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Każdą część
Trzeci talerzproszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiproszku to go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie to barwnik dodaję bezpośrednio do ciasta. Do miski daję cukier, cukier waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki miksuję ze sobą przez około 1 minutę. Następnie dodaję jajka (żółtko i białko) i miksuję około 2 minut. Teraz dodaję wymieszaną mąkę, mleko z barwnikiem i całość miksuję przez chwilę(...)żeby składniki ładnie się połączyły i nie było grudek. Na koniec dodaję ocet i jeszcze przez chwilę miksuję. - ciasto jest gotowe. Pieczenie ciasta Red Velvet: Ciasto należy podzielić na 3 w miarę równe części, można podzielić na oko lub zważyć na wadze, jedna porcja ciasta waży około 400 gramów. Każdą porcję ciasta piekę osobno, foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę
Uwaga Babcia Gotujeszklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze
Smakowy RajTorty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się(...)bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite na tę chwilę, jednak niczym się nie przejmujemy tylko odkładamy robota i przygotowujemy najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite wcześniej białka. Białka dodajemy partiami i delikatnie, a zarazem szybko łączymy z masą
Jedzeniomaniakakao. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy
Kuchenne zapiski Edytyserka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce(...)Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy
Malinowe PocałunkiDodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto
Emcia PichciMusiałam jakoś poprawić sobie humor jakimś pysznym ciachem, które kojarzy mi się z ciepłem, słońcem, latem! ;D wiem, wiem najpierw wiosna ;) Gorąco polecam Wam te ciasto,moja mam jest nim zachwycona ;) skąd wzięłam o tej porze roku borówki? latem pomroziliśmy zapas i teraz korzystam, spokojnie możecie użyć jakiś innych mrożonych owoców dostępnych w sklepach zostałam zainspirowana przepisem(...)fruktozę i sodę w drugiej misce ubijamy lekko białka (nie żeby była sztywna piana) wlewamy do białek maślankę i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy do keksówki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości układamy na wierzch warstwę owoców następnie przykrywamy owoce resztą ciasta i znów wykładamy na wierzch owoce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 2 białka • 300 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny oraz • kolorowe cukierki • posypki • kolorowy cukier • kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel – rozpuścić(...)przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Na następny dzień, podzielić kulę ciasta na 4 części. • Rozwałkować i wycinać różne pierniczki. • Piec w 170 st.C przez 5 minut. • Zrobić lukier – ucierać białka z cukrem pudrem przez 30 minut
To co kochamdzisiejszej kawy polecam pyszny torcik z owocami, galaretką i nutką alkoholu. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy(...)ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto bez pieczenia - sernik na zimno o smaku kiwi i czekolady. Prosty deser przygotowany na spodzie kakaowym z kruszonych biszkoptów, z masą serową ze świeżych owoców kiwi i serka mascarpone oraz jogurtową masą z gorzką czekoladą. Na wierzchu przyozdobiony świeżymi plasterkami kiwi i siekaną czekoladą. Ciasto jest orzeźwiające i delikatne w smaku, trochę w konsystencji przypominające ptasie mleczko. Ma wyraźny(...)stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Teraz wszystkie E-Booki w moim sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód: 100 g biszkoptów 1 czubata łyżeczka kakao
Kuchnia MagdaLenyCiasto bez pieczenia - sernik na zimno o smaku kiwi i czekolady. Prosty deser przygotowany na spodzie kakaowym z kruszonych biszkoptów, z masą serową ze świeżych owoców kiwi i serka mascarpone oraz jogurtową masą z gorzką czekoladą. Na wierzchu przyozdobiony świeżymi plasterkami kiwi i siekaną czekoladą. Ciasto jest orzeźwiające i delikatne w smaku, trochę w konsystencji przypominające ptasie mleczko. Ma wyraźny(...)stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Teraz wszystkie E-Booki w moim sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód: 100 g biszkoptów 1 czubata łyżeczka kakao
Kuchnia MagdaLenySezon na truskawki w pełni więc dziś zapraszam na ciasto właśnie z nimi które wyśmienicie smakuje dodatkowo z truskawkową konfiturą. Dzięki mące pełnoziarnistej może jest tez troszkę zdrowsze? ;-) Składniki ; 4 białka pół szklanki mleka pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu 20 dag truskawek Białka(...)mieszamy. Wlewamy do foremki najlepiej małej (ja uzyłam ćwibakówki 30/10cm ) i na wierzchu ułożyłam truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 40 min. Smacznego! Ciasto podaje z konfiturą truskawkową. Skłądniki; 30 dag truskawek ok pół szklanki cukru 2 łyżeczki żelfixu Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnie i dosypujemy cukier
Radość kipiąca uśmiechem.