ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:382/932)

Torcik z truskawkami 258

truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)biszkopty dowolne dekoracje mocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów Sposób wykonania: 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ubić, dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2. Krem

Kuchnia domowa Ani
125. Kruche ciasto z lekką pianką, która nigdy nie opada 421

formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na delikatną budyniową piankę: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru(...)szklanki oleju słonecznikowego Wykonanie pianki: Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy proszek budyniowy (nie gotujemy go) wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą, układamy gęsto owoce  lekko wpychając w pianę. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą

Jadło i czytadło
Mleczna Droga po Mojemu, czyli Milk Way z Nutką wina 232

proszku POLEWA: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka masła oraz 0,5 szkl wina białego 0,5 szkl cukru Przygotowanie: białka ubijamy z cukrem,mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao delikatnie dokładamy żółtka i przesianą mąkę wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C przez ok 30-40min, do efektu

Luźna Kuchnia
Torcik delicja jabłkowa 284

Następnie dodawać kolejno żółtka, a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1) . Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka(...)czas na biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka (fot.3) , a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką

Świat Ciasta
Babcine chruściki 656

cukru pudru łyżka octu lub spirytusu 4 kostki smalcu ( do smażenia) cukier puder do posypania sposób przygotowania: Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek. Smalec rozpuścić w brytfannie.  Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie chce się połączyć dodawać po troszku wody. Następnie, gdy ciasto jest gotowe  rozwałkowujemy je cieniutko i dzielimy

Cukier&Puder
rolada kakaowa z kremem malinowym 208

składniki na ciasto biszkoptowe: 100 g mąki 190 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy(...)jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki o o wymiarach 35×35 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort orzechowo- kawowy 251

kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik ze śliwkami 220

śliwkami i galaretką. To niecodzienne połączenie wymyślone przez moją córeczkę. Sernik jest lekki i puszysty, osadzony na herbatnikach jabłkowych, które nadają mu oryginalnego smaku. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 300 g herbatników jabłkowych (lub zwykłych) 100 g masła na masę serową: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju 80 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru(...)cukrem, następnie dodać ser, olej i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko ale dokładnie. Na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek. Masę serową wylać na podpieczony spód, piec w 170*C przez około 40 minut. Kiedy wierzch ciasta nie będzie już płynny ułożyć na nim śliwki pokrojone w ósemki. Piec jeszcze około 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 272

ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy(...)formie dżemu lub suszona) Pianka: 4 białka 150 g cukru można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej

kuchcikownia
Sernik marmurkowy 170

225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix     Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć blaszkę i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Z podanych składników wyszły dwa serniki. Jeden większy i jeden mniejszy w okrągłej formie. Masło utrzeć(...)serową. Dodać budyń, sernix jeśli używamy. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Podzielić na pół i delikatnie wymieszać z masami. Przelewać po 2-3 łyżki na podpieczone ciasto. Piec około godzinę i 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, zostawić w piekarniku do wystudzenia

Magiczne Życie Marty
ciasto Afrodyta, z musem truskawkowym i kremem 313

bardzo fajnym ciastem,jednak jest to ciasto z którym miałam spory problem-nie mogłam za cholerę zrobić mu zdjęcia, tak by wyszło realnie, także zdjęć będzie mniej. Ciasto jest bardzo smaczne, i proste w przygotowaniu. Składa się z kilku warstw-ciemnego biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego Bardzo ładnie wygląda w przekroju, zdjęcia w ogóle nie oddają jego(...)łyżka cukru -5 łyżek spirytusu -0,5 szklanki wody Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Ciemny biszkopt żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni -do suchego patyczka. Tak samo postępujemy z białym biszkoptem Masa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Morfeusz - delikatne ciasto czekoladowe z kremem 84

Morfeuszu". Na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane ale szczerze robi się dość szybko i łatwo. Równie szybko i łatwo znika.  Z podanych składników stworzycie ciasto na dużą blachę. Ciasto czekoladowe składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek kakao  4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat rumowy Pół szklanki cukru(...)stopniowo dodajemy mleko kakaowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostały cukier. Cała masę dokładnie ucieramy a pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Krem czekoladowy Składniki: 100 g masła 100 g cukru pudru 3 łyżki mleka 4 łyżki kakao

Farmażony
Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka 87

sernik z kakaowym kruchym ciastem na spodzie i na wierzchu. Jego urok tkwi w ciekawej formie i kontrastujących kolorach. Ponieważ zarówno na spód, jak i na wierzch surowe ciasto ściera się na grubej tarce, po upieczeniu na linii połączenia sera z ciastem powstaje nieregularna fala, która ładnie się prezentuje. Kakao dodane do kruchego ciasta nie tylko wpływa na jego wygląd(...)dodając na koniec zmielony ser, budyń waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz bakalie i skórkę pomarańczową. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy połowę ciasta używając tarki o grubych oczkach. Na starte ciasto wykładamy masę serową, na którą ścieramy pozostałe ciasto. Sernik pieczemy około

Trzeci talerz
Truskawkowe rafaello 198

Warto wypróbować ten przepis, ja jeszcze będę do niego wracać:) Składniki na formę o wym: 33x22 cm. Ciasto biszkoptowe: 4 jaja; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 0,75 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści(...)Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić

In my kitchen
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1371

cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki  (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)czas ubijając). Następnie dodać żółtka, jeszcze chwilę miksować. Ubite białka z cukrem i żółtkami dodać do suchych składników. Wymieszać do połączenia składników (ale nie za długo, aby piana nie opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków

IMPRESJA SMAKU