ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:382/932)

Tartletki z jajkiem i bekonem 135

kilka minut, dodać pokrojone w niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartletki. Wbić jajka, jeżeli są zbyt duże, można odlać nieco białka, wypełnić farszem, zalać łyżką śmietany i posypać niewielką ilością pokruszonej fety.  Zapiekać około 15 minut. Podawać natychmiast. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tort z galaretką i owocami 274

truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty

Salonik smaków
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 196

ostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością.  Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę(...)oddzielić od białek i dodawać do masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta

Grunt to przepis!
Biały czekoladowy mus z malinami 345

udała ta sztuczka? Tak na wszelki wypadek, gdyby deser nie chciał wam wyskoczyć ze zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki

Lili w kuchni
Tort bezowy z porzeczkami 250

kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach

maniapieczenia
.937. próba 153

sody oczyszczonej ~cukier/stevia do smaku Mieszamy mąkę, żółtko, jogurt, kawę, sok z cytryny, sodę oraz cukier/stevię. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Rozgrzewamy gofrownicę, lekko ją natłuszczamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry (czas zależy od mocy gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Sernik z jabłkami 156

włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser.  Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Tort urodzinowy 206

urodziny mojej córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem

Salonik smaków
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 184

kakao. Wymieszam, odstawiam.  Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.  Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez

Ciasteczkowy Potwór
Muffiny czekoladowe z jabłkami 198

ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka z octem  mieszam razem i dodaję do ubitych białek. Wsypuję pozostałe składniki i ucieram. Następnie wlewam olej, a na koniec do gotowego już ciasta wsypuję pokrojone jabłka. Formę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki z różą mamy Majki 186

łyżeczki- ważne, żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze wyłożonej papierem (nie za blisko bo trochę rosną), smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kokosem. Pieczemy około 15 minut, aż będą złote. Smacznego

les mirabelles
Tort Rafaello z truskawkami 618

soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty

Salonik smaków
Sernik z bananami light 425

względu na to, czy musicie zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany 1kg serek naturalnego Vitello do serników 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 1 cukier wanilinowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Farsz makowy - najlepszy 174

żółtka utrzeć dokładnie ze szklanką cukru i dodać do ochłodzonej masy, następnie dodać bardzo sztywno ubitą pianę  z pozostałych białek. Delikatnie wymieszać , na koniec dodać kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z tego przepisu.Uwagi:  Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji - to jest minimum. Można dodać znacznie

Stare Gary
Sernik z żurawiną na zimno 674

masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego. 4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy w nim żurawinę a następnie obtaczamy w cukrze. Smacznego Post Sernik z żurawiną na zimno pojawił się

UgotujmyTo.pl