ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:374/932)

Mazurek różany 129

mazurek nie wymaga już tyle pracy co mazurek marcepanowy. Jest super różany.       Składniki :   Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru  5 zółtek   szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży(...)około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz i listki smarujem białkiem. Listki układamy na obręczy. Pieczemy

Lili w kuchni
Puchaty sernik 295

ekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć z żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Olej wlać powoli cienką strużką i cały czas ucierać. Następnie trzepaczkami ubić wszystkie białka (6 z masy serowej + 3, które zostały(...)spodu), jak piana będzie już sztywna, wsypać partiami cukier. Do masy serowej dodawać na przemian pianę z białek i mleko, cały czas miksując trzepaczkami (dzięki temu masa będzie cudownie puszysta) - efekt końcowy daje nam dość mocno rzadką masę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, zerwać wierzchnią i przerzucić ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie 657

dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypywać cukier, cały czas ucierając. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenai. Na spód wylać masę jogurtową i zetrzeć drugą część

magiczna kuchnia Kasi
Fantazyjna rolada owocowa 203

ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:) Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm: Ciasto kakaowe: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 1 czubata łyżka kakao; 0,75 szklanki mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać(...)piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę

In my kitchen
Ciasto Shrek 223

kuchni... Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :) Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy

Delicious Titbits
Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki 240

waniliowy Delecta oraz proszek do pieczenia Delecta mieszamy przy pomocy łyżki w misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem(...)osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę serową z białkami. Całość: Przygotowaną (dużą , prostokątną formę) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku, ugniatając ręką, tak aby nie było pustych miejsc. Następnie wylewamy

Słodkie okruszki
Ciasto "Bounty" 491

masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej(...)masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy i wykładamy na przygotowany biszkopt. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto.  Chłodzimy w lodówce.                       Moje posty

Słodka Strona
Tort w stylu angielskim 219

gdyż nie wiem, czy umiałabym go zrobić:D  Dodatkowo zmniejszyłam ilość czekolady, zamiast wiśni w likierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z  cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Rolada jabłkowa 218

pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj -  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj(...)żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja dla ułatwienia wkładam wałek

Pasje Jolki
KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 217

folię i schować do zamrażalnika. Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić. Składniki na budyniową piankę: - 5 białek - 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu  śmietankowego(...)oleju Dodatkowo: - 500 g owoców: u mnie jeżyny Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć

Walijskie Pichcenie
Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 141

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach  HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru(...)kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy

VioletoweKucharzenie
Tureckie bułeczki z serem. 221

końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, by ciasto urosło na tyle, by podwoiło swoją objętość. Jeśli ciasto przygotowujemy wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy(...)ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt (owal) o wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć

Rozpustne gotowanie
Sernik w kruchym cieście. 200

pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki. MASA SEROWA: 500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka) 150 g cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego) 6 ubitych na sztywno białek 20 g drobno pokrojonej(...)cytrynowej      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy

Rozpustne gotowanie
Wielkanocne babeczki 170

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki silikowe smarujemy masłem i napełniamy ciastem . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Do ciasta można dodać trochę gotowej masy makowej, wtedy otrzymamy makowe

Salonik smaków
Naleśniki z Białym Serem 242

mnie.  Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką.  Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta

Słodka Strona