białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć
Praktyczna plbudynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć(...)pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę
Kuchenne aromatywrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka: odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą czekoladową. Białka(...)łączymy z masą. Dodajemy posiekaną na drobne kawałeczki czekoaldę, i pokrojone owoce. Masę wylewamy na blaszkę. Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki. Przepyszne! Życzę cudownego dnia! ;-) Buziaki
SMYKWKUCHNIUcierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec w temp. 170 stopni przez 1 godzinę
Aromatyczne Podróżemoja tarta,z moją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka 200 g tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona papryka (kamis) czosnek (Kamis) sól pieprz kolorowy(...)młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się na jesienne,chłodne
Wielki apetytCZEKOLADOWY śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki cukier kryształ - 0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami
Kuchnia Danusiusunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić. Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp
Wanilia i Kardamonwykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” wyszło
Domowy Smak Jedzeniaserową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką. 3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce. 4. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Kuchenne aromatyDOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE
Swojskie jedzonkodżemu z czarnej porzeczki Beza: - 3 białka - 3 łyżki cukru - szczypta soli Białka ubij na sztywno dodaj cukier. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj warstwy według schematu poniżej. Warstwy ciasta od góry: - ciasto kruche (1/4 całości) - dżem porzeczkowy - nadzienie nr 2 - beza - ciasto kruche (1/4 całości) - nadzienie nr 1 - ciasto kruche (1/2 całości) Wierzch
SMYKWKUCHNIwersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na piankę budyniową: 5 białek, dużych 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe(...)godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Formę o wymiarach 20×24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, docisnąć łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię (fot.1) . Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, do momentu, aż będzie
Świat Ciastasamo postępujemy z drugą porcją ciastaBiszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tę samą formę w której piekliśmy kruche ciasta znów wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej(...)mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki".Ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto zaczekać 1-2 dni przed jego degustacją. Moje posty
Słodka Stronawyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto
Grunt to przepis!