ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:372/932)

Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 144

często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have" :) Porcja na dużą blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek(...)orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Z podanych składników zagnieść ciasto (gdy będzie zbyt klejące można podsypać mąką) i wstawić na pół godziny do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Połowę dodać

My simple kitchen
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 213

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je i wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Wyjmujemy(...)Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować! Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką

Luźna Kuchnia
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem 190

wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec,  posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez 25 minut. (function

Kuchnia Danusi
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 204

delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka

Malinowe Pocałunki
Kluski ziołowe 217

podsmażoną cebulką, boczkiem, można je podać z kleksem kwaśnej śmietany. Widoczne są w kluskach grudki twarogu bo był rozgniatany za pomocą widelca, ale jak ktoś chce mieć gładkie ciasto to twaróg może zmielić. Kluski ziołowe są bardzo proste w przygotowaniu, przygotowuje się podobnie jak pierogi leniwe , zamiast cukru do środka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki(...)świeże zioła (natka pietruszki, oregano, tymianek) tyle ile lubimy sól rozpuszczone masło do polania Przygotowanie: Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, posiekane zioła i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się trochę lepić, ale nie trzeba już dosypywać mąki do ciasta, kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowy 197

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba(...)puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać

Apetyczna babeczka
Keks najłatwiejszy 123

łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. • Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut

To co kocham
Drożdżowy zawijas 147

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich(...)odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą

Kuchnia w czekoladzie
Róże karnawałowe z brendy 142

margaryny 1 żółtko 2 łyżki Brendy białko powidła olej do smażenia Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę, następnie dodajemy żółtka, margarynę i Brendy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby delikatnie dodać mąkę. Ciasto zwijamy w kulę i wkładamy do woreczka, a następnie dajemy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy je wyjąć i rozwałkować. Za pomocą(...)średnicy) wykrawamy koła. Szklanki mają być każda o ok. 2 cm mniejsza od poprzedniej. Każde koło nacinamy w kilku miejscach (im większe koło, tym większe nacięcie). Największe koło smarujemy białkiem, nakładamy średnie, dajemy znów białko i najmniejsze koło. Dociskamy całość na środku. Następnie wkładamy na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Pamiętać należy, aby cała róża była zakryta po włożeniu

Gotuję Testuję
Lekkie Ciasto owocowe 255

pieczenia w całym domu unosił się poziomkowy zapach, a ciasto pachniało nimi nawet na drugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami): 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 120 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii otarta skórka z cytryny dowolne owoce(...)cukier w słupkach Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei żółtka. Dalej ubijając dodać olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko

Mia Cucina Sofieta
Przepis na Pierniczki 259

blat i ciasto zagniatam dłońmi na blacie przez kilka minut tak żeby zrobiło się gładkie i lśniące . Ciasto jest gotowe teraz wkładam je do miski nakrywam ściereczką i dostawiam na około 30 minut żeby odpoczęło . Po około 30 minutach : Ciasto wykładam na blat i rozwałkowuję . Ciasto wałkuję na grubość około 2 -3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki foremkami . Pierniczki(...)pierniczki 8 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pierniczki odkładam do wystygnięcia , gdy ostygną udekoruję je lukrem . Przygotowanie lukru : Do miseczki daję białko i stopniowo dodaję cukier puder - ilość cukru zależy jak duże mamy białko i ile wchłonie cukru pudru . Energicznie mieszam rózgą aby białko połączyło się z cukrem – można

Uwaga Babcia Gotuje
Torcik rybny z łososiem 178

stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą(...)wymieszać z żółtkami, dodać łososia, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. • Wylać ciasto do małej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa z dorszem • Z dorsza zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w drobną kostkę. • Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z solą i mąką

To co kocham
Rogale śniadaniowe 296

mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta - ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. - po tym czasie dłonie zwilżyć olejem, dzięki temu unikniemy podsypywania ciasta mąką - ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około(...)minut - wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia - rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu

Smakołyki Bereniki
Mąka z cieciorki – właściwości i zastosowanie 209

bogactwo cennych substancji, w tym szczególnie: błonnika – zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom glukozy we krwi, zapewnia uczucie sytości białka (aż 20% składu) – stanowi świetną alternatywę dla białka zwierzęcego potasu – sprzyja obniżeniu ciśnienia magnezu – reguluje pracę układu nerwowego jest także bogata w kwas foliowy , ale niestety jest on dość nietrwały i rozkłada się(...)sosów – zwłaszcza tych wegetariańskich, które wzbogaci w  białko placków i naleśników   – wyjdą dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo

Powiedz dietom nie
Tarta miodowa 159

jabłkami :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście. Powodzenia! Składniki:  na kruche ciasto 250 gramów mąki 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka  (a tutaj  oraz tutaj  sposób na wykorzystanie białek - nie marnujmy ich... )  2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby(...)skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna) 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy potrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki)  Formę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com