ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:385/932)

Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 159

migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC

Kolorowa kuchnia Elki
Królewiec pyszny, mięciutki :-) 374

masa, puszysty delikatny biszkopt, masa i spód miodowy. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.  Jest niezwykle efektywne, pyszne i proste w przygotowaniu. No ale dość tej pisaniny, zaczynamy :-) SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę SPODY MIODOWE: -3 szkl mąki pszennej tortowej -1 jajko  -2 żółtka *białka zostawiamy do biszkopta -5 łyżek miodu płynnego(...)Następnie dodajemy jajko oraz 2 żółtka, miód oraz śmietanę.  Wyrabiamy na gładkie ciasto, nie za długo. Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką.  Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą.  Blaszki wyklejamy ciastem.  Musimy mieć 2 spody. Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Poezja Amaretto z kajmakiem 172

Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło

Apetyczna babeczka
Sernik zebra 406

jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto(...)minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.  4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.  5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy

My Culinary Art
Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem 283

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio polewa i dekoracja deserowa Helio cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem roztapiamy margarynę. Odstawiamy, aby przestygła. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując. Kolejno wsypujemy kisiele, ciągle miksując. Białka(...)obsypać np. kaszą manną). Wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut w zależności od piekarnika). Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze delikatnie ciepłe posypujemy je cukrem pudrem i układamy czekoladowe grochy (nie rozpuszczona polewa i dekoracja deserowa Helio). Czekoladowe grochy lekko się podtopią przyklejając się do ciasta

Słodkie okruszki
Marcepanowe ciasteczka swiateczne 262

folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy.Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :)Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Teraz przystepujemy do zrobienia polewy.Skladniki:1 bialko150g cukru pudrusolWykonanie:Ubijamy białko , dodajemy szczyptę soli, I porcjami dosypujemy cukier puder.Ciasteczka smarujemy pędzlem.Wkładamy do nagrzanego

Smaki Edyty
Torcik czekoladowo-jagodowy 179

łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej(...)kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem  tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Masa jagodowa: Umyte jagody przełożyć

Wanilia i Kardamon
CEBULARZE 179

cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka letniego mleka 100 g masła 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki(...)boczku 3 łyżki oleju  majeranek Wykonanie: Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić

Walijskie Pichcenie
Przepyszny makowiec z jabłkami 166

masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z ryżem preparowanym 192

ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Składniki(...)Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy

Salonik smaków
Ciasto z ryżem preparowanym 680

ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy.  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.  producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   Składniki(...)Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy

Salonik smaków
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36338

mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy: - 200ml jogurtu naturalnego - 2 gałązki  mięty - szczypta cukru - szczypta soli - parę kropel(...)podzielonego na różyczki kalafiora, gotować około 15 minut (ma być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na  patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3886

domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao i trochę więcej niż 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Przygotowujemy 5 łyżek cukru. W 5 jajkach białka(...)oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku nadal miksując mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C (piekarnik góra-dół). Drugi blat biszkoptowy

Trzeci talerz
Sernik a`la pudding drezdeński 178

Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto z masą cytrynową 324

czubata łyżka mąki ziemniaczanej,  1/3 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 25-30 minut

Z miłości do słodkości