ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:385/932)

Rolada z truskawkami 387

waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy

cookpl
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 157

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż białko będzie lśniące. Następnie dodajemy żółtka. Cały czas mieszając wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Deser malinowy z porzeczkową pianką 219

mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy

moj przepis na
Szarlotka ucierana 219

jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka * olejek do ciast śmietankowy – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka(...)następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło

Ostra na Słodko
Moja teoria względności z chałką w tle 155

godzinę lub półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej(...)pochlipując do filmie, smaruję roztrzepanym białkiem, posypuje płatkami i grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę

I tu będę miała takie te
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 156

wanilinowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier wanilinowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób przygotowania : 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto(...)wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4. Przygotowanie masy ; 5. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. 6. Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na spodzie amaretto 276

jest wymieszanie żółtek razem z masą serową. Do przygotowanej masy dosypujemy budyń waniliowy i mąkę - mieszamy.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy

Słodkie Przyjemności
Seromak na kruchym cieście 459

cukru,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru(...)Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa:  750g białego sera,  3 jajka,  300g cukru,  40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju

Z miłości do słodkości
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 364

mojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy

moj przepis na
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 412

była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej typ750 (lub 6 łyżek mąki tortowej) * łyżka z lekkim(...)czubkiem Białka ubić na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier i cały czas ubijać. Do sztywno ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Na końcu wsypujemy partiami mąkę i delikatnie mieszamy, na najniższych obrotach miksera lub łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ja swoje biszkopty wstawiam

Smaczne Zdrowe
Sernik królewski 178

kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.  masa twarogowa: 1 kg twarogu 500 ml śmietanki 30% 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe na 3/4 l aromat migdałowy Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo twaróg i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli(...)wymieszać z budyniem. Śmietankę również ubić. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę,delikatnie wymieszać łopatką,dodać ubite białka,ponownie wymieszać. Na koniec dodać do masy aromat migdałowy. Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika

Kolorowa kuchnia Elki
Pavlova w ciemnej wersji 177

duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao.  Nie tak dawno  Ansia  narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować(...)środku. Dlatego przygotowałam porcję z zaledwie trzech białek - żebyśmy zdążyli zjeść, zanim straci walory. Okazało się, że moje obawy były zupełnie bezpodstawne, C. bowiem pochłonął niemal połowę na jedno posiedzenie i był zachwycony. I choć moja troszkę popękała przy przekładaniu na talerz, nie ujęło jej to uroku.  Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, wszyscy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z malinami 154

Dodatkowo: 500g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białekBiałka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka.  Później  dodajemy olej, mąkę, ocet  i proszek do pieczenia.  Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki  i do niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę  wyłożoną

Pyszności Słodkości
Odchudzone kremówki kokosowe według Ewy Wachowicz 529

rozrobione budynie, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie gorącą masę wylać na ciasto.   Kokosowa beza: 125g masła, 2 jajka , szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 200g wiórków kokosowych (użyłam Kresto).   Masło stopić i przestudzić.  Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i masło(...)wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką.  Bezę wylać na masę budyniową. Równomiernie rozprowadzić i piec około 45-60 minut w temp. 180st.  Po pół godzinie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią spożywczą, aby beza za mocno się nie przypiekła

Z miłości do słodkości
Tort Chałwowe-Karmelove 140

różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii  Do przygotowania kremu chałwowego(...) ubijamy sztywną pianę z  cukrem. Mąki mieszamy razem i przesiewamy do ubitej na sztywno piany z białek, dodajemy żółtka oraz wyskrobane nożem ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystko, na niskich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto ląduje w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją

Kuba Gotuje