masła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około(...)cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennapodpatrzony u Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe: 2 ,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3/4 szklanki mleka 30 gramów drożdży 4 kopiaste łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżka masła lub margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 1 kisiel żurawinowy Pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju(...)Przygotowanie pianki Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto drożdżowe lekko
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru-pudru1 łyżeczka soli50g drożdży1/2 szklanki kwaśnej śmietany4 żółtka1 całe jajko(+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie:250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka200g pieczarek1 duża cebula6 łyżek sosu teriyaki od De Care(...)Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje
Szefowa kuchniwystarczy, żeby Was zachęcić :) ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne :) Składniki ciasta: 7 jajek , 3/4 szklanki cukru , 1/2 szklanki mąki pszennej , 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 4 łyżki ciemnego kakao , 1 łyżka wody. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem(...)Połączyć obie masy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Poncz do nasączenia: 100 ml soku porzeczkowego , 50 ml wódki . Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze
Codzienna kuchnia niecodziennaposiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką. Ułóż je w formie wysmarowanej masłem. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika(...)Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj skrobię oraz cukier. Wyłóż bezę na wierzch. Wstaw całość ponownie do piekarnika, tym razem ustaw temperaturę na 120 stopni, podpiecz przez
Garniec Magaliełyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, łyżka octu jabłkowego, szczypta soli. Białka ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut
Z miłości do słodkościskładniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 200 g cukru 7 g proszku do pieczenia 15 g cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy(...)jajecznej i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej następnego dnia) na trzy blaty. składniki na krem czekoladowo kawowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego 500 ml mleka 125 g cukru
Domowy Smak Jedzeniafolią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało. Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180st przez około 8 minut. Studzimy. Białka na lukier ubijamy na sztywno, dodajemy
Gotowanie moimi oczamisię tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ): - 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g) - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut
CookYourselfNiezwykle lekkie, puszyste, a co najważniejsze bardzo łatwe do wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :). Składniki na placek nr 1: 8 białek 1 szk cukru kryształu 1 szk mąki 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić(...)przez 30-40 minut. Składniki na placek numer 2 : 2 jajka 8 żółtek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka dobrze ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne
Apetyczna babeczkaSkładniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić(...)żółtek dodawać po łyżce masy makowej i kaszę mannę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty. Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagazu i przestudzić. Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Składanie ciasta: Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki. Ciemne ciasto ścieramy
O kuchni z uczuciemagaru, - ziarenka laski wanilii, - 2 szklanki truskawek (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym(...)ciasto wystygnie, nakładamy serek i truskawki. Tarta z truskawkami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 100 g Energia: 137 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki(...)frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka kolorowych landrynek na okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać
Smakołyki AsiWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrze