ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:571/901)

Pocieszajka. 243

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 178

trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo bezglutenowe i od razu w nim zasmakować. Kto tego doświadczył, ten wie... Przepis źródłowy pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. SKŁADNIKI: 230 g mąki gryczanej 90 g mąki kukurydzianej 10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego 2 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki sumaku(...)kurkumy szczypta pieprzu 450 ml letniej wody czarny sezam do posypania WYKONANIE: W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane

Kuchenne zapiski Edyty
Bułki pszenne 446

się bardzo). Jeśli ciasto jest za luźne, dosypujemy szczyptę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 1- 2  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich bułki. Bułeczki lekko oprószamy mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Tak przygotowane(...)czasie, bułki przecinamy stroną noża na pół (prawie do samego spodu) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty w temperaturze 200 stopni (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Bułeczki studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
Pączki z marmoladą 242

ciasto aż będzie gładkie. Wlewać po trochę masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok 10-15 min.)  Nabierać małe porcje ciasta (ok 4 dag), kształtować małe krążki. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki marmolady. Zlepiać dokładnie. Formować kule. Zlepień kłaść na spód na posypaną mąką stolnicę (deseczkę). Po skończeniu ostatniego pączka można(...)mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać. Przykryć pokrywą i smażyć. Gdy zarumienią się od dołu, obrócić szpikulcem do góry i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, osączyć, układać na płaskim półmisku jeden obok drugiego. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Gdy pączki zupełnie ostygną można je układać jeden na drugim

Konrad Gotuje
Ciasto Bounty- smak raju 472

święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej  4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka  ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masłaWYKONANIE(...)Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Owsiankowanie #2 Był gratin. Czas na tatin! 293

spaliłam karmel. Heee! Dobrze, że sobie ryjka nie poparzyłam. Aleee ooowsianka?! Paluchy lizać!jabłkołyżka miodułyżka masłasól himalajskaszklanka musli śniadaniowegoszklanka mlekacynamonkardamonMusli zalałam mlekiem i postawiłam na średnim gazie. Zagotowałam, bez mieszania. Bulgoczącą pulpę podsypałam łyżeczką cynamonu i kardamonu. Wymieszałam. Dalej gotowałam na małym gazie. Do miękkości i do znacznego zgęstnienia papki.Jabłko obrałam. Pocięłam w ósemki. Miód podgrzałam(...)międzyczasie.  Przygotowałam formę do tarty o średnicy 20 cm, najlepiej ze zdejmowanym dnem. Na dno foremki wyłożyłam delikatnie jabłka. Polałam resztką karmelu. Na to ułożyłam owsiankowe "ciasto". Wstawiłam do piekarnika (150st.) na 10-15 min. Gotowe wyjęłam z piekarnika. Odczekałam 5 min. Do foremki przyłożyłam talerzyk i zdecydowanym ruchem przewróciłam na niego owsiankę.I zajadałam. Bo dobre

bastalena
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 279

pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuszczypta(...)roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby

Smakowity Blog Kulinarny
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 192

odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po upływie wyznaczonego czasu na leżakowanie przenosimy ciasto na stolnicę (blat kuchenny) posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 5mm (ja podzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko  jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową: 250 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki  masła

Walijskie Pichcenie
Naleśniki bez mleka 196

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i

prawdziwe jedzenie
Ciasto truskawkowo-bananowe 413

wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania.Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce.Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem,a nie tradycyjnie zatopione w galaretce.Polecam do wyprobowania(...)nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem.Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec na pulchna mase.Porcjami wmieszac make

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić szybki piernik? 262

chcę dużo. Myślę nawet nad dodatkowymi tematami na które, mam nadzieję, niebawem znajdę chwilę. Teraz pozostaje mi życzyć Wam Szczęśliwego 2016 roku i zaprosić na pyszny piernik inaczej bo bez miodu. Choć, czy nadal można go nazwać piernikiem? Sami oceńcie :) Składniki : 4 jajka 100 g cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort bananowy z masą Milky Way 424

będzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru.  Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :) zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje(...)części. Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę. Krem Milky Way: Batoniki siekamy

charlotte gotuje
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 261

suszone pomidory, ser feta, czosnek oraz karczochy (: Koniecznie spróbujcie jest proste w przygotowaniu i py-szne! Dowodem na to jest to, że nie udało się uchwycić ciasta w całości - ciasto było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki:  500g drobnej, białej fasoli(...)odstawiamy na 12 - 24h. w celu jej namoczenia. Po upłynięciu tego czasu fasolę gotujemy ok. 1h we wrzącej wodzie na wolnym ogniu  aż do miękkości ( pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą.   W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary

Symfonia Smaków
Chleb z kaszą jęczmienną 203

kilka razy je zagnieść rękoma.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją w porównaniu do bułki tartej, bo się tak nie przypala. Włożyć do blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce(...)Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Chleb graham pszenny 192

końcu udało się powrócić do świata "żywych". Wczoraj odebrałam komputer, ale przyznaję bez bicia, że z nowym windowsem będę się dopiero musieć zaprzyjaźnić, bo póki co mi z nim nie po drodze :) Udało mi się jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama.  Przygotowany z mąki pszennej tortowej oraz(...)graham ma ciut ostrzejszy smak. Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób

Kuchnia w czekoladzie