pokazałam to na filmiku:) . Złożone ciasto delikatnie przekręcam aby dłuższy bok leżał wzdłuż blatu i rozwałkowuję wzdłuż na około 50 cm i grubość około 1 cm . Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta . Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm . Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam(...)minut do wyrośnięcia . Po 30 minutach – pieczenie duńskich bułeczek: Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na środkową półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut . Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebbez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto rozwałkowa ć na stolni cy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać szklanką o ostrych krawędziach okrągłe b ułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układa ć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarowa ć z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec w e wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu
Grunt to przepis!Składniki: spód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się(...)rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy
Darcia w kuchniNadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi serem i ziemniakami szpinkiem i serem pleśniowym Dziś ponownie zagościły na moim stole ( i ... w zamrażalce;-)) Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi! Mięso,kapusta i grzyby ;-) Składniki: ugotowane mięso kapusta kiszona grzyby suszone(...)ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam pokrojoną cebulę
potrawyregionalneHej! Dzisiejszy przepis jest typowo sezonowy i idealnie wpisuje się w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym
Kuchnia PROzdrowotnaZdjęcie przedstawia jedną porcję :) Dzisiaj będzie słodko :) Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i owocami, jego smaku nie dało się zapomnieć, tym razem jednak chciałam
Malowane smakiemprawidłowego rozwoju. Moja przyjaciółka za 2 miesiące zostanie mamą, ja tymczasem już szukam prezentów dla maluszka, na szczęście znalazłam http://babyandtravel.pl/ , wszystkie prezenty kupię w jednym miejscu, bez wychodzenia z domu, wygodne rozwiązanie dla osób, które nie lubią chodzić po sklepach, czyli również dla mnie :D Składniki: 160 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem i ulubionymi owocami i szklanką zimnego mleka. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewyłyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez skórki, przez 30-40 minut) ziarenka z 1 laski wanilii 8-9 łyżek musu z malin i porzeczek (garść porzeczek i malin smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu(...)dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-22 minuty. Studzimy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części nie do końca) po ostudzeniu lub napełniamy kremem bez rozcinania. Składniki na krem: - 1,5 litra mleka - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 10 łyżek mąki pszennej - 12 łyżek cukru - 300 gramów masła, o temperaturze
Życie zamknięte w smakuoczyszczonej 35 g kakao 150 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 80 ml mleka Więc tak: wlewamy do garnka trochę wody i wrzucamy suszone buraki (można je kupić bez problemu w hipermarketach). Gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy na sitku i czekamy aż wystygną. W tym czasie do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy buraki i znów mieszamy(...)jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu. O ile np. nie zapomni się o jajkach :) A inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturełyżka otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła 2 łyżki serka wiejskiego (bez śmietanki) 2 łyżki sera białego Emilka garść jagód goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl Sposób przygotowania: Jajko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy(...)smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCześć Wam! Troszkę mnie nie było, ale już nadrabiam zaległości ;-). Dzisiaj proponuję Wam pyszny pomysł na obiad lub kolację, racuchy bananowo - kokosowe, przygotowane z mąki owsianej. Bez cukru! ;-) Pysznie i zdrowo! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 banan - 6 łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą(...)trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj. Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi! Smacznego
SMYKWKUCHNItrafiłam na ich stronę - jeszcze przed podjęciem współpracy - przejrzałam tam mnóstwo stron, popadając w coraz to większy zachwyt ;) Zaczęłam oczywiście od bakalii , które uwielbiam i dodatków do ciast - to właśnie z nich składała się paczka od SKWORCU widoczna na zdjeciu: są tam m.in. suszone banany (najlepsze jakie jadłam!), następnym razem skuszę się chyba na wersję karmelizowaną z sezamem , suszone(...)wiśnie , owoce morwy białej Ciekawe są też owoce kandyzowane takie jak np. agrest (w czekoladzie), porzeczka , gruszka , orzechy np. kemiri , o których wcześniej nie słyszałam a także czekolada... bez cukru ! Drugim działem, któy odwiedziłam były herbaty - każda z nich jest szczegółowo opisana a już same nazwy powodują ślinotok :) Słyszeliście kiedyś o herbacie np. U niebios bram , Leśny elf , Tropikalna
Kto ugości moich gości?przelać kaszę na sitku. W garnku zagotować 2 szkl wody, wsypać kaszę, dodać pół łyżeczki soli, zmniejszyć gaz na minimum i gotować pod przykryciem (pokrywka najlepiej żeby była taka bez otworu żeby woda nie wyparowała, jeśli ma otwór - na pewno trzeba będzie dolać jeszcze wody) ok 25 min. Ugotowaną kaszę wystudzić. 2. Do malaksera włożyć kaszę, twaróg i jajko. Zmiksować(...)gładką masę (w przypadku braku malaksera można to zrobić blenderem). 3. W misce wymieszać obie mąki, dodać zmiksowaną kaszę z twarogiem. Wymieszać dokładnie łyżką a nastepnie zagnieść ręką ciasto. Będzie ono nieco rzadkie ale dzięki temu kluseczki będą delikatniejsze. Stolnicę/deskę posypać mąkę, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć, z wierzchu również posypać mąką, odrywać rękami po kawałęczku ciasta i formować kuleczki
Kto ugości moich gości?