ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:573/901)

Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 152

formowanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek ciasta, wielkości orzecha włoskiego i turlając w dłoniach lub na blacie formuję kulkę. Następnie kulkę delikatnie rozciągam i delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku). Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie(...)króliczków: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Bułeczki króliczki są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 142

wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć ze 150 g cukru i skórką(...)cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - Grudniowa piekarnia 141

składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę w "polowych warunkach" wyłącznie z mąki orkiszowej, nie zdobyłam płatków żytnich. Chlebek rósł bez koszyczka i ostatecznie został upieczony w foremce. Pięknie popękał, skórkę miał super chrupiacą i wilgotny miąższ. Niestety wymaga trochę zachodu i doglądania, bo potrójne składany, ale warto. Bardzo smaczny(...)powtórzę. Zaczyn żytni: 230 g mąki żytniej 1150 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka: 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej 1050 340 g wody 230 g mąki orkiszowej 630 cały zaczyn cała zaparka   18 g soli Wykonanie: składniki na zaczyn wymieszać i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 182

dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.   2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy(...)całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek o średnicy ok 2 cm, a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Tort malinowy bez pieczenia 270

Jeśli skompletujecie składniki, to zrobienie tego tortu zajmuje mniej niż 60 minut :), idealny malinowy tort na zimno i to bez pieczenia!. Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste :). Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciemny spód: 30 dag ciemnych herbatników 10 dag miękkiego masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera(...)mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru  20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy

Apetyczna babeczka
Mrożona kawa miętowo-malinowa 144

Kawę uwielbiam odkąd wkroczyłam w dorosłe życie. To jedna z tych rzeczy, którą bym zabrała na bezludną wyspę. Dzień bez niej to dzień stracony. Uwielbiam ją za jej cudowny aromat i smak, za poranne budzenie i za chwile przyjemności tylko dla siebie. To ona towarzyszy mi w długi jesienne wieczory kiedy otulona kocem czytam książkę, rozgrzewa po powrocie z zimowego(...)spaceru, wiosną dodaje energii i orzeźwia w letnie upalne dni. Umila rodzinne spotkania i ploteczki z przyjaciółmi. Z nią ulubione ciasto zupełnie inaczej smakuje. Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 146

himalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką(...)foremki wyrosło. No i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce i takie tam... :) I na koniec dobre wieści dla "maszynistów". Ten chlebek bez najmniejszego problemu można też zrobić w maszynie chlebowej. Proces jak zawsze: wszystko razem do maszyny, ustawiamy wagę około 750 g (jak możemy mniej to nawet lepiej), odpalamy program trwający około

Marder&Marder Manufacture
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 147

ciastka być muszą. Czyli przez analogię (czy jakiś tam inny wyraz): jak nie ma ciastek to i święta nie ma. No kurcze, to prawie tak samo jak Wigilia bez karpia, czy jakoś takoś. A może to na inne święto się karpia zjada? Właściwie to nie wiem :) Cóż zatem było robić, trzeba dziewczynie pomóc... Przeszukałem chiński internet i jakiś tam przepis(...)znalazłem. W sumie łatwo nie było, bo tych ciastek nikt w domu nie robi, wszyscy w Chinach po prostu je kupują. Są nawet sklepy/cukiernie, które się tylko w tych ciastach specjalizują. Ale tak sobie myślę, że skoro jada się je tylko w to Święto Środka Jesieni to ja naprawdę nie wiem, z czego przez resztę roku te sklepy żyją :) Niestety

Marder&Marder Manufacture
Kompot rabarbarowo-malinowy 111

Lekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce.  Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg)  maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier(...)smaku Rabarbar obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wsypać obrany rabarbar, dodać cukier (ja dałam 4 łyżki) i wlać wodę. Całość gotować (bez przykrycia) przez kilka minut. Gdy rabarbar będzie miękki, to garnek zdjąć z ognia i dodać mrożone maliny. Całość przykryć pokrywką. Po kilku minutach kompot posmakować i ewentualnie dosłodzić

Ugotować
Czekoladowe placuszki owsiane z masłem orzechowym, twarożkiem i bananem 140

Jest bogata w wapń, witaminę E i inne niezbędne minerały. Spróbujmy więc połączyć zdrowie i przyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani?      W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu. Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo : masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię. Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Faworki bez jajek 187

zaganianym świecie, brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem(...)mąki 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana olej do smażenia cukier puder miód (opcjonalnie) Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się). Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą

Kuchcik gotuje
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 126

przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a całuski suszyć dalej aż do całkowitego wystudzenia. Można je zlepiać razem smarując masą czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy

KUCHARNIA
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 197

zgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami.  Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać(...)wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości

KUCHARNIA
Czekoladowe muffiny z wiśniami 134

prosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½  łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki(...)jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.  Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
LEKKA SAŁATKA OWOCOWA 217

Bomba witaminowa i wspaniała alternatywa do popołudniowej kawy zamiast ciasta :) Składniki: 1 kiwi 1 czerwony grejpfrut 1/2 mango 1 banan 2 krążki ananasa (mozna uzyć z puszki) kawałek arbuza Wykonanie: Owoce wymagające obrania - obieramy, kroimy w dużą kostkę. Mieszamy w salaterce i chłodzimy w lodówce. Oczywiście jest to najprostrza wersja, którą można wzbogacić jogurtem... cukrem... śmietanką...a nawet i miodem(...)jednak najbardziej lubię owoce w ich dziewiczej, naturalnej postaci bez dodatkowych ... kalorii

Walijskie Pichcenie
Pizza z patelni 6180

Pizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut, dajmy jej 5 minut na patelni :) Składniki (proporcje) na 1 pizze wiekości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano(...)reszta składników wedle uznania Przygotowanie : Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano i serem mozzarella. Smażę aż ser fajnie się rozpuści

Mechanik w kuchni
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 172

Dziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy.  Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy(...)ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć  w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście,  a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z cukinią i porem 185

obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż(...)oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min.  Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia

Grunt to przepis!
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 252

Kolejna odsłona chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm(...)wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy. Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki:  - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego

Smaczne Zdrowe
Pierniczki 131

czas mieszamy ciasto na jednolita mase. Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy i odstawic na 4 do 5 tygodni w chlodne miejsce. Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte. Moje lezakowalo sobie w lodowce. Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory(...)moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde. Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygna nadaja sie do ozdabiania, ale i bez wszelkich ozdobnikow tez smakuja wybornie

Przysmaki Karolki
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 225

kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy mini otwór w opakowaniu, po czym traktujemy(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię

Nerds Kitchen
Sernik z czekoladą i żurawiną 134

być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona)+do dekoracji, 100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki(...)Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady

Nie tylko w kuchni
Tort z niczego 359

wypróbowania. Szczerze mówiąc, to trochę uratowali mój dzień, bo dzieciaki chore, z gorączką, nie miałam nawet jak iść do sklepu. A przecież dziś urodziny babci, no jak to tak bez tortu? Nie mając zbytniego wyboru składników, musieliśmy z synkiem improwizować. Ale dzięki temu powstał przepis, który możecie wykorzystać nawet, kiedy lodówka świeci pustkami. Zaledwie dwie dekoracje zrobiły swoje. Tort prezentuje(...)dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić

CoolinarniePL
Sernik malinowy 133

Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść

Pociąg Do Kuchni
Truskawkowy tort falbankowy 190

mojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną

moj przepis na
Sałatka DZIAŁKOWICZA z owocami 244

Dzisiejszym tematem będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży.  Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu

Kuchnia PROzdrowotna
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 328

Składniki: siemię lniane mielone 1 łyżeczka  mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej  i jaglanej po 2 łyżki  mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml 

głodny alergik
Tarta kokosowa z owocami letnimi 360

Nie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy

Smaczna Pyza
muffiny z jabłkami i krówkami 180

pszennej PRZYGOTOWANIE Najlepiej zacząć od kruszonki, ponieważ musi ona trochę poleżeć w zamrażalniku. Jeśli nie macie na to czasu, to spokojnie możecie ten krok pominąć. Babeczki sprawdzą się też bez niej! Masło wymieszać dokładnie z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Uformować walec, włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min. Krówki pokroić na małe kawałki, obtoczyć w jednej łyżce(...)krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. PORCJE: 15 sztuk

zabawa smakiem
Letni tort na urodziny C. 191

soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen.  Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)takich historii, no i teraz mnie dopadło. Cóż... Przyjechał miły pan, fachowo obsunął szybę i wyjął nieszczęsną kurtkę. Wniosek - jeśli jesteś złodziejem samochodów, a chciałbyś znaleźć legalną pracę, bez problemu zatrudnią Cię w Falcku. Pełen profesjonalizm, patrzyłam na pana z nieukrywanym podziwem. Pocieszył nas, że jest to jego główne zajęcie, a C. współczuł, że jest ze mną, bo jakby był

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z galaretką z nutą amaretto 161

Amaretto (u mnie z Biedronki) Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem  (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem(...)możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki razem). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy syrop amaretto i dokładnie mieszamy. Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem zostawiając 2 cm bez kremu u góry i rozsypujemy pokrojone w kostki galaretki. Całość rolujemy ściśle i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię

Piekielna Kuchnia Pati
Gofry bez proszku do pieczenia 391

znaleźliśmy sporo przepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie sami. Przepis Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g gęstej śmietany 300 g mąki(...)mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie

KasiaiKrzysiu.pl
babeczki "muszelki z perełką" 134

wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.  W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać(...)mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę,  pospać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogaliki cynamonowe 110

Maluteńkie, kruchutkie ciasteczka są doskonałe na każdą okazję i bez okazji- tak po prostu do herbatki. Zawsze mam w szafce puszkę domowych ciasteczek na wpadek niespodziewanych gości a najczęściej są to właśnie rogaliki.  Składniki: 400 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe łyżka cynamonu Mąkę wymieszać z cynamonem i przesiać(...)Masło utrzeć, następnie dodać cukier puder a później żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto. Schładzać je w lodówce przez godzinę. Następnie ręce oprószyć mąką i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Popękany chlebek z octem 163

być mocno rozgrzane (dzięki temu chlebek nie przywrze do naczynia i po upieczeniu ładnie wyjdzie z formy). Gdy naczynie będzie gorące, wyjąć z piekanika i ostrożnie zsunąć do niego ciasto. Przy pomocy noża można zrobić na nim delikatne nacięcia (nie jest to konieczne). Naczynia nie trzeba niczym smarować ani wysypywać dodatkowo mąką. Naczynie przykryć pokrywką i piec przez(...)czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 min (w zależnosci od piekarnika). Naczynie z chlebkiem wyciągnąć z pieca odczekać kilka minut i wyjąć chlebek z naczynia ( powinien wyskoczyć bez żadnego problemu). Dobrze upieczony chlebek uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk. Najlepiej smakuje tego samego dnia, a już w ogóle, w ogóle najlepszy jest jeszcze lekko ciepły z prawdziwym masłem

DefinicjaSmaku
Robimy ŚLIWKÓWKĘ 180

cukru (lub mniej przy bardzo słodkich śliwkach) Odlać alkohol ze śliwek, a śliwki zasypać cukrem, potrząsnąć kilkakrotnie słojem i odstawić na 2 tygodnie. Można też dodać cukier bez odlewania alkoholu. III etap (po 2 tygodniach): Dodać alkohol do śliwek i porządnie potrząsnąć słojem. Następnie przecedzić nalewkę np. przez filtr do kawy lub przez gazę (kilkakrotnie złożoną) i przelać do butelek(...)Odstawić w ciemne miejsce na ok. pół roku, aby nalewka dojrzała. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza, więc warto poczekać :) A co z pozostałymi śliwkami? Można ich użyć do ciasta bądź chwilę poddusić z dodatkiem cukru i zawekować, ale trzeba pamiętać, że w owocach jest

Domowa Cookierenka Agi
Łatwe bułeczki pszenne pełnoziarniste 83

dzisiaj, siły mnie opuściły, potrzebowałem czegoś dobrego i łatwego :) Ostatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie bułek więc potrzebowałem właśnie bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 127

serowy to ostatnio moja ulubiona propozycja na kolację :) Tym razem przygotowałam wersję czekoladową, która jest jeszcze lepsza niż tradycyjna! Jako dodatki wykorzystałam świeży twarożek oraz migdały i suszoną żurawinę :) Bez zbędnych słów wstępu - zapraszam :) Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki(...)żurawina   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 318

Ostatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże się strzałem w dziesiątkę. Po krótkiej chwili zdecydowałem! Wysłałem zgłoszenie... Po kilku dniach pojawiły się wyniki i udało się! Takim oto sposobem zostałem laureatem konkursu oraz posiadaczem nowej książki Konrada Bacy " Kuchnia fit" . Dlatego(...)teraz chciałbym podzielić się z Wami zwycięskim przepisem!  Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki !  Składniki:   Ciasto:   > 200g mrożonego szpinaku -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli   Farsz:   -> 2 piersi z kurczaka

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kruche tartaletki makowo serowe 138

też je zetrzeć na tarce jarzynowej, podzielić na 6 równych porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie

mojewypiekiinietylko
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 192

dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być(...)bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.     Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej :) Do tego fantastyczny teledysk, który po prostu świetnie się ogląda

sama złodycz
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 232

rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową, aby uniknąć zmoczenia sernika podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego(...)mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree z dyni i budyniem. Na koniec dodać

Pełny talerz
Silikonowe Babeczki od Tupperware - recenzja 192

foremkami silikonowymi innych firm mam niestety przykre doświadczenia w tej kwestii, zwłaszcza przy pierwszym pieczeniu. Od razu postanowiłam postawić Silikonowe Babeczki przed niemałym wyzwaniem i upiec muffinki, które bez wysmarowania formy i papilotek przyklejają się do niej tak, że nie ma szansy by je wyjąć. Z racji tego, że foremka jest silikonowa nie wysmarowałam jej tłuszczem, nie wyłożyłam również papilotek(...)piekłam w tym samym czasie muffinki w blaszanej, standardowej formie.  Muffinki, choć były jeszcze ciepłe dosłownie wyskoczyły na talerze z foremki. Nie było żadnego problemu z przyklejającym się ciastem. Idealnie. Zwykłą foremkę zapomniałam nasmarować przed pieczeniem i było ciężko. Największą różnicę zauważyłam kiedy nadszedł czas mycia . Silikonowe Babeczki od Tupperware - 1,5 minuty. Zwykła blaszka - 10 minut szorowania + cała

Szefowa kuchni
Orzeszki 11070

się szuka. I znalazłam przepis na orzeszki, wybrałam przepis z bloga   takietampichcenie . Zmieniłam troszeczkę, zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Orzeszki wyszły super i sporo zjedliśmy samych bez nadzienia :) Resztę nadziałam masą budyniową z dodatkiem mielonych migdałów. składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g mąki krupczatki 250 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki

Monia miesza i gotuje
Jaglane placuszki 151

rozmowy o tym kto jaką ma sukienkę, jakie buty, gdzie idzie do fryzjera, manikiurzystki itp. (Chyba tylko ja stawiam na naturalność ;D) Śniadanie zdecydowanie udane. Placuszki jaglane, które zrobione bez żadnych dodatków, spokojnie mogą zastąpić kromki chleba. Ale ja polecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~  Placki jaglane z jogurtem naturalnym(...)kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta ( 1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placki z obu stron po kilka minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Drożdżówka z kruszonką 136

Jakiś czas temu robiłam  barmbrack cake  z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale  z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki  350 g tłustego mleka  1 małe jajko, ubite  50 g masła  90 g cukru  opakowanie (7 g) suszonych drożdży  kilka kropli olejku cytrynowego  Mąkę wymieszać z drożdżami(...)cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.  Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć

Moje domowe kucharzenie
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 215

Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać(...)kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i ponownie zagnieść. Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić

wyzwania kuchenne
Jajko w szynce 170

mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka. Dzis niektore z tych dan robie(...)sposob pozostaje wierna rodzinnej tradycji. Staram sie tez szukac nowych pomyslow, wprowadzac do swiatecznej kuchni powiew nowosci. Jajko zawijane w szynke i zalewane galaretka nalezy do tych dan tradycyjnych, bez ktorych nie bylo u nas Swiat. Razem z Siostra i Mama zajmowalysmy sie przygotowaniem zimnego bufetu, gdzie wsrod innych propozycji byly wlasnie takie jajka. skladniki: (celowo nie podaje ilosci

Przysmaki Karolki
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 183

TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania