a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią(...)gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka
Życie zamknięte w smakustabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu 1 jajko(...)tymianku 1/2 łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym
Pora na pora i pomidorajako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić :) Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych ;) Długo zachowują świeżość - bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne. Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym Składniki: 3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem(...)oliwek 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki sody 2-3 łyżki sezamu 3 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut
FitKotzbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję, bo bez dodatku tłuszczu. Muszę przyznać, że wyszły pyszne - chrupiące i aromatyczne :) SKŁADNIKI (1 nieduża paczka ;) 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej(...)soli szczypta pieprzu cayenne (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę oraz słodką paprykę i sól. Dolewamy wrzącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej (1-2mm). Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie
DefinicjaSmakuwykonanej pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe to CUSZIMA wg Siostry Anastazji z musem truskawkowym 2.Bloga prowadzę od trzech miesięcy 3.Bloga założyłam, gdyż chciałam mieć taką moją własną Książkę Kucharską:) 4.Inspiruje mnie wiele rzeczy, czasem jakiś(...)większość to z przepisy wyniesione z domu rodzinnego 5.Żeberka w sosie miodowym na kukurydzy 6.Potrzebuję wielu urządzeń, ale chyba brak piekarnika najbardziej by mi doskwierał, bo bez piekarnika to już nic bym nie upiekła:D 7. Harlan Coben- Nie mów nikomu. Uwielbiam tego pisarza, a szczególnie serię jego książek o Mironie Bolitarze. 8.Prowadzę bloga bardzo różnie, czasem
Bea(u)ty kitchenostrym żółtym serem mile zaskoczy gości swoim słodko - ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestra składniki na 15 śliwek 15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia 10 dag ostrego żółtego sera przepis Śliwki układamy(...)wykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce
Smakowite Daniajuż z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku. Knedle z truskawkami Składniki: 0,5 kg ziemniaków trochę ponad szklanka mąki 1 jajko sól(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia; Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując. Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez(...)uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth". Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla. Z podanych składników wychodzi
Gospodyni Miejskawstecz, przeglądając stare posty widzę jak dużo się zmieniło. Ja, blog. Wszystko. Ruszyłam do przodu... to najważniejsze. A dzisiaj chciałam wam tylko podziękować, bo to wy tu zaglądacie i bez was nie było by tego miejsca ;) Jeżeli macie jakieś pytania, prośby, to piszcie śmiało ;) Składniki : 60g mąki 10g kakao 2 jajka ok.80-100ml mleka cynamon szczypta(...)foremki na muffinki. W między czasie przesiewamy mąkę z kakao. Dokładnie miksujemy z jajkami, stopniowo dolewając mleka. Pod koniec dodajemy sól. Wyjmujemy dobrze nagrzane foremki i szybko napełniamy je ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Pieczemy ok.25min
More food, love and dreamschłopak będzie jadł różowy babski tort. Ale jemu dało się wytłumaczyć, że kolor to tylko efekt dodania jego ulubionego nequika truskawkowego. Połączenie naprawdę fajne. Bez jakichkolwiek dodatków, ot tort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda(...)nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy przestygnie odkrawamy boki biszkoptu
Malinowe Pocałunkiprzepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach(...)piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mnieDzień dobry, Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów . Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. To bardzo uniwersalny sos , który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można
Chilli Czosnek i Oliwakońcu wybór padł na ciasteczka kawowe..Ja nie mam zdolności, ani cierpliwości do dekoracji..więc jest tylko lukier i posypka..ważne , że ciasteczka smakowały...ciasteczka można zrobić oczywiście i bez lukru..takie też były smaczne..Przepis znaleziony dawno temu w necie i nie pamiętam gdzie.. Dzięki za wspólne pieczenie ciasteczek..i jestem ciekawa, kto jakie ciasteczka upiekł..zajrzę(...)szkl. cukru 1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać z niego dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posmarować jajkiem wymieszanym
Moje domowe kucharzenierobieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę. Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy raz spróbowałem, bardzo przypadło mi do gustu. Zachowuje świeżość przez kilka dni, jest dość wilgotne ale nie zakalcowate. Jest(...)naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia. Przełożyłem je kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemciepłe miejsce by wyrosło do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawać (np. szklanką) koła o średnicy ok. 6 cm. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i nałożyć pół łyżeczki powideł (pączki można nadziewać powidłami również przy pomocy szprycy po smażeniu). Starannie zlepić brzegi i uformować pączka. Odstawić na kilka minut by urosły. Pączki smażyć(...)tłuszcz musi być dobrze rozgrzany (warto wrzucić jednego pączka na próbę). W pierwszej fazie pączki smażymy pod przykryciem a gdy się ładnie zrumienią to je odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia. Patyczkiem należy sprawdzić czy pączek jest gotowy (ma być suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru
coolinarnastrefa.blogspot.com