ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:583/901)

Pączki bawarskie 388

lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie  gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia(...)olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bita śmietaną. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Bombowy sernik z roladkami 407

Pierwszy raz robię coś takiego. Pomysł stary, wiele osób na pewno go zna - roladki biszkoptowe jako dno i boki a w środku masa. Wygląda to ciekawie

Smaczna Pyza
Chleb ziarnisty na zakwasie 300

wciąż piekarnikowo :) Otóż od pewnego czasu walczę z tematem chlebowym - mimo że kilka bochenków zdążyło już wylądować w koszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki(...)dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią

sama złodycz
Rozwiązanie zagadki 191

zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej. Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka 2 jajka masa makowa lub marmolada Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy(...)cukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez

cookpl
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 274

zapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze...  A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję(...)tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita z dzikiego bzu smakuje tak, jak pachnie bez.  Białe kryształki lodu rozpływają się na podniebieniu uwalniając najpiękniejszy kwiatowo-cytrusowy aromat. Jest delikatna jak jego białe kwiatki i cudownie rześka, jak jego niespotykany zapach.  Od kliku dni zjadam

KUCHARNIA
Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym 231

Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w

Oryginalny smak
Ekspresowe muffinki czekoladowe 912

Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach

W kuchni bez szafek
Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli 299

Kto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im

Niezły Młynek
Sałatka nicejska 197

podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy.   Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy(...)twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku  200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret)  Przygotowanie:  Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy

bistro mama
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 155

owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 1 ½ łyżeczki soli(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem

Moniki Smakołyki
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 264

Pokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania:   http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)proporcji (specjalnie mierzyłam to dla Was): - 12 dużych, kopiastych łyżek mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
#29 Pierniczki idealne 193

roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec(...)przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami

Kuchnia w szuwarach
Chałka z cynamonem 210

można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić na 6 równych części. Z każdej części zrolować wałek około 40 cm długości, wałeczek ma być troszeczkę grubszy w środkowej części(...)przełożyć do formy 22×28 cm, lub o podobnych wymiarach. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować pozostałym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli będzie się zbytnio zarumieniać można przykryć folią aluminiową od góry. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce, pałaszować z masełkiem i dżemikiem

moj przepis na
rogale marcinskie 160

smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo(...)mlekiem i piec około 25-30 minut ,na złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę i jeszcze cieple polukrowac, posypac posiekanymi orzechami wloskimi i pozostawic do ostudzenia:) ps.u mnie bez maku ,ale z nadzieniem marcepanowym

w mojej kuchni