piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady(...)lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatymój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.Składniki:120 g cukru pudru4 żółtka280 g mąki14 g drożdżySzczypta soli200 ml mleka70 g masła125 g serka naturalnego2 łyżki cukru100 g twarogu1 białkoSposób przygotowania(...)Następnie dodajemy resztę podgrzanego mleka, lekko ocieploną mąkę ( wstawiłam ją na 2 minutki do piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda
W Mojej Kuchni Lubiępokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuprofil. Kasia urodziła się z porażeniem mózgowym, ale oprócz tego ma masę innych dolegliwości, które czynią jej życie niezwykle trudnym i wręcz niemożliwym bez pomocy innych osób. Mama Kasi, Ewa, to niezwykle dzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy(...)góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać
Codzienna kuchnia niecodziennazamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami. Sporo jest tradycyjnych dań, bo whiteplate.com ma sentyment do czasu swojego dzieciństwa – lat ‘80, które wspomina jako idyllę. Idyllę sezonowego jedzenia, kiedy wprawdzie w kuchennych(...)był czas na wspólne drylowanie wiśni. Nie było też nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik
Ugotowane pozamiatanepojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę
Gotowanie...to proste !wystudzenia na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn o godz 12.00, ciasto właściwe 22.00, przełożenie do foremek 8 - 10 rano. Pieczenie ok 12 - 14. Tak mi było wygodniej. Po 50 min w piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez(...)Foremki, z lekkim niepokojem ale zgodnie z przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami
Stare GaryMoje ulubione :), zdrowe żytnie ciasteczka bez dodatku cukru z pyszną suszoną śliwką. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 - 1 jajo - 5 łyżek ksylitolu - 12,5 dag roztopionej margaryny - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag suszonych śliwek 1. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jajo ubić. Śliwki pokroić(...)małe kawałeczki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy resztę produktów i zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, z ciasta formujemy okrągłe płaskie ciasteczka i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok. 12-15 minut aż będą lekko rumiane. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w słoju
Apetyczna babeczkacukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać(...)hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła, dodać wodę z mąką kukurydzianą, zamieszać i zagotować by powstał gęsty sos. Jeśli chcesz zrobić wyjątkowy sos do kaczki bez dodawania gotowego sosu hoisin, potrzebujesz ponizszych składników: 3-4 szalotki 1-2 papryczki chili 30 g brązowego cukru 50-75 ml sosu sojowego 45 g marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru
Sztuka gotowania w/g Samiryniż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę(...)następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny
moj przepis naDelikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę(...)cytryny i lekko mieszam. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, za pomocą szprycy, rękawem cukierniczym lub po prostu łyżką nakładam bezy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110°C na ok. 1 godz. 20 minut. Po tym czasie studzimy . Smacznego łasuchowania
Tagebuch po polskunich ani grama cukru. Ale ważną rzeczą jest też to aby śliwki (najlepiej węgierki) były bardzo dojrzałe i słodkie. Polecam nie tylko z bułeczką na śniadanie ale również do ciast, deserów i naleśników. Są pyszne :) 3kg bardzo dojrzałych węgierek Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem ok pół godziny(...)czas mieszając, smażyć powidła. Ja podzieliłam sobie smażenie na 3 dni, codziennie po 2 godziny. W międzyczasie przechowywałam w chłodnym miejscu. Ale jeśli ktoś ma czas może je smażyć bez przerwy. Powidła zmiksować i bardzo gorące przekładać do słoików. Od razu zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia
Smakołyki Asilepszego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez, czosnek , zioła dalmatyńskie , ketchup i tą pastą smarujemy spód(...)układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 C -pizza musi być wstawiona do już gorącego piekarnika . Pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Po wyjęciu posypujemy posiekaną kolendrą . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pizza z owocami morza pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywywar warzywny 1,5 L · kapusta włoska 50 dag · kura bez kości 20 dag · tłuszcz · jajka 2 szt · mąka pszenna 2-3 łyżki · koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki(...)podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec gotowania. Połączyć z kapustą i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Camilla w kuchni