dokładnie widać to na filmiku ) Chlebek wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut . Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia Pieczenie chleba : Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu(...)nadal piekę W sumie piekłam chleb około 50 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chlebmożemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 40 minutach – formowanie chlebka : Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia. Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie(...)maluję olejem . Foremkę z chlebkiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę, chlebek piekłam około 60 minut . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chlebrozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując(...)końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem
Pychotkaaaprostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie(...)produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą
Kuchnia Pani Wiosnyosób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością(...)więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik Zdrowe, odchudzone krokiety - klik Czekoladowe brownie z awokado - klik
Powiedz dietom niedrożdży. Bez wyrabiania. BEZ GLUTENU! Pizza w niecałe... 30 minut! Nigdy nie pomyślałabym, że kiedyś stworzę pizzę z... ryżu. Ale skoro z kaszy jaglanej udało mi się zrobić tyle ciekawych rzeczy, to dlaczego nie ma udać się tym razem? Pomysł narodził się w mojej głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw(...)był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe
Kuchnia Elliegorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej: 450 g wiśni mrożonych 200 ml wódki 3 łyżki cukru Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać cukrem i pozostawić na 2 godziny. Zalać alkoholem, zamknąć szczelnie i przechowywać lodówce min. 24 godziny. Spód: 10 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie
Chocolate Muffin Blogmalinami, bananem, rodzynkami, polać łyżką miodu. 2. Jogurtowe śniadanie z melonem i bananem Składniki: 200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek Przygotowanie: Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami. 3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem Składniki: 1 obrane jabłko 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej(...)łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki
Cakes By Kejtzawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki i to bez użycia piekarnika, po prostu na patelni. Mój chlebek nie jest biały jak turecki orginał ponieważ został upieczony z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze(...)wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka sezamu do posypania olej na patelnię Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, na grubość 1 mm. Wyciąć długie paseczki o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijamy na foremkę do rurek, zaczynając od węższej strony do szerszej. Na koniec rurki obtaczamy w cukrze. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietankę z serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nadziewać wystudzone rurki. Rurki bez nadzienia możemy przechowywać np. w metalowej puszce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibyło by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku , z tą różnicą(...)tych małych chlebków nie glancujemy. I to jest właśnie moja tajemnica, przygotowuję ciasto z podwójnej liczby składników i za jednym zamachem wypiekam chleby na żurek i te małe chlebki do koszyczka. Jako że mam mały koszyczek to i chlebki muszą być malutkie, są troszeczkę większe od jajek, więc się pięknie prezentują w koszyczku :-) Z podanej porcji otrzymamy
Rozpustne gotowanie100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości
Domowa Cookierenka Agimlekiem, wbić całe jajko. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką i smażyć cienkie naleśniki. Pierwszy na łyżce oleju, a kolejne już na łyżeczce (mój Tomek dodaje olej do ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk(...)znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni
Gaździnka warzydobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku. składniki: 100g mąki kukurydzianej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)wody Wykonanie: Obie mąki wymieszać z wszystkimi przyprawami. Wodę z olejem zagotować. Wrzący płyn wlać do mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia. Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej
Mama Gotujeobsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość . Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym(...)Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu - tak jak u mnie . Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć
Grunt to przepis!