ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:270/901)

Tort czekoladowo-makowy 209

robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C .           Ciasto makowe(...)ładniki: 50g mielonych migda łó w bez sk ó rki   50g wiórków kokosowych 50 g drobnego cukru 75 g suchego maku 4 bia ł ka 4 żół tka Wykonanie

w mojej kuchni
TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 387

się robić ciasta, możecie użyć przepisu na ekspresowy spód, robiliśmy go przy okazji sernika Azjaty (przepis tu: http://nerdskitchen.pl/2013/07/10/ekspresowy-sernik-czyli-sernik-azjaty/ ). Nadzienie pozostaje bez zmian DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie): wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło (ew. margarynę, ale wtedy smak ciasta jest gorszy

Nerds Kitchen
Tort migdałowy w paski 368

szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem(...)równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając

Pyry na Gaz
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 227

tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka

Proste Potrawy
Bez-błędny sernik 189

smakiem i pięknym aromatem bzowych kwiatków. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się w jaki sposób połączyć te dwa składniki, bo miałam podejrzenie, że kombinacja będzie bezbłędna. I tak powstało to ciasto, które nie dość że świetnie smakuje to jeszcze wygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny(...)będzie idealnie gładka  z powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity i nakłada się

les mirabelles
Ciasto kruche z pianką i malinami 364

proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa piankowa: 7 białek  1 szklanka cukru 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru   3/4 szklanki oleju rzepakowego Owoce : 1 kg. malin WYKONANIE Ciasto zagniatamy w misce lub na stolnicy. Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem dodajemy startą na tarce zimną margarynę. Rozcieramy szybko z mąką, dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 184

pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))  Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione

Aga w kuchni
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 253

wypadku z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami włoskimi, o pięknym , intensywnym kolorze. Chleb robi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę(...)garnkiem żeliwnym, naczyniem żaroodpornym lub kamieniem do pieczenia bądź blachą ustawioną w dolnej części piekarnika. Ciasto bardzo ostrożnie przełóż do nagrzanego naczynia łączeniem do dołu  i piecz chleb około 25 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 15-20 minut bez przykrycia (na kamieniu lub na blasze piecz około 40 minut). Chleb ma mieć złocistobrązowy kolor. Chleb

Słodko-Słony Świat Ilony
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 307

Niekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho. Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku chlebka bananowego ( KLIK(...)tylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków

peanutbuttermonster
Kruche z bitą smietaną i owocami 221

Stęskniłam się za owocami z bitą śmietaną i pomyślałam ,że coś ala Benoffee ale na pieczonym spodzie i z galaretką i owocami będzie w sam raz

Wypieki Rene
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 209

Ciastko kubkowe obrosło już legendą dzięki swojej prostocie wykonania. Każdy zrobił je choć raz, na próbę. Kubek po jogurcie użytym do ciasta służy za naczynie bazowe do odmierzenia kolejnych składników – bez brudzenia miliona misek, miseczek, bez stania nad zlewem i mycia kolejnych naczyń, bez użycia wagi kuchennej. Punktem wyjścia do tego przepisu jest kubek jogurtu o pojemności(...)łyżki dodajemy mąkę przesianą razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, sól, startą skórkę z cytryny. Miksujemy całość razem około dwóch minut, do pełnego połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch kładziemy maliny obtoczone w mące lub skrobi ziemniaczanej, delikatnie wpychamy je w ciasto. To sprawi, że lekko się zatopią ale nie opadną

Karo in the Kitchen
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 222

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko

Wrzosowa Polana
Niebiański sernik na zimno z kokosem 197

kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić(...)masę o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy kilka razy owinąć w folię spożywczą, wyłożyć masę, mocno powgniatać w dno, wyrównać, schować do lodówki. **robiłam ten deser również w wersji bez wiórków kokosowych, za to z serkiem mascarpone, też był przepyszny choć mniej puszysty i troszkę cięższy, mniej kokosowy. Smacznego! Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno

moj przepis na
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 240

znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 183

wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki śmietany(...)łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Po tym czasie

VioletoweKucharzenie