ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:262/901)

Drożdżówki 154

wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki

Wrzosowa Polana
Rolada zyg-zak z truskawkami 447

Prosta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości

Trzeci talerz
Let's twist! Precle z dynią. 150

Kroki i ruchy, tempo i smak. To wszystko wiruje, łączy się i chwyta w objęcia. W takcie na 3/4, niespiesznie wyrabiam ciasto drożdżowe. Myśli i ruchy ponownie układają się do tańca.  To walc angielski. Bez pośpiechu. Wszystko jest wyważone, umiarkowane. Pozwala myślom unosić się swobodnie i gładko.  Delikatne piruety dłoni. Ciasto oddycha cichutko, miarowo. Powoli dosypuję mąkę, obracam

KUCHARNIA
Ciasteczko w prezencie 156

przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować.  Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji  Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów(...)łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto.  1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao

Przysmaki Karolki
Mini szarlotki 168

I naszło mnie na ciasto z jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały

Moje pyszne gotowanie
Chrupiące kieszonki z ananasem w waniliowym sosie chili 163

obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki Ci nie odpowiadają, nie bój się chili. Słodki smak sosu sprawia(...)ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa.  Składniki: 4 plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier puder do posypania 1 laska wanilii  5 łyżek syropu klonowego 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem

Roślinna - blog wegański
Mandarynkowe ciasto świąteczne 197

góry, a następnie polać połową karmelu. Rozłożyć karmelizowane mandarynki. Na wszystko wylać resztę karmelu. Zostawić do całkowitego ostudzenia i dopiero wówczas kroić i serwować. Mandarynkowe ciasto polane karmelem najlepiej spożyć w ciągu najbliższych dni. Bez karmelu i owoców możemy mrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wówczas wyciągamy je z zamrażalnika na blat kuchenny, aby w temperaturze pokojowej rozmroziło się do rana

Moja Delicja
Waniliowe bułeczki z cynamonową kruszonką 115

piekarnika, potem cały aromat rozchodzi się po całym domu. Co powiecie żeby upiec je w okolicy Świąt Bożego Narodzenia najlepiej na śniadanie (szczególnie jeżeli mamy gości), bo dom pachnący ciastem to dom pełen miłości! Jeżeli nie macie świeżej żurawiny możecie śmiało użyć suszonej. Ja uciekam do moich ciepłych bułeczek i filiżanki kawy! Smacznego poranka. Do przygotowania bułeczek (ok 16 sztuk(...)jajko – 240 ml mleka orkiszowego ( tego ) – 1 łyżeczka esencji waniliowej – spora garść świeżej żurawiny (możecie zastąpić suszoną żurawiną dodatkowo na kruszonkę: 50 g miękkiego masła bez laktozy 50 g mąki 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (ja dałam mleko zamiast wody) Przygotujcie zaczyn: odrobinę ciepłego mleka, cukru, mąki

Szybko Tanio Smacznie
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 294

fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :) Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi , przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki(...)stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.  Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej

Magiczne Życie Marty
Chłodzimy się w Dzień Bloga! MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. 168

Gorąco. Gdyby nie lekki wietrzyk, spacerowicze padliby jak kawkipod wpływem tak wysokiej temperatury. Aż dziw, że nie zachodzi jeszczeproces denaturacji białka! Długaśnie kolejki ciągną się wężykiem

W kuchni Karmel-itki
Pierniczki nadziewane 2189

Pyszne , mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewane PRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ , polewa(...)kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 214

czasu, a i naczyń do mycia – też będzie miał mniej. Kto nie był zapobiegliwy, niestety,  najpierw musi przygotować ciasto kruche i kruszonkę.    Składniki:  - ciasto kruche- kruszonka migdałowa- 2 dojrzałe owoce mango- 3 budynie waniliowe bez cukru- 5 łyżek cukru do budyniu- 1,1 litra mleka- słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)- cukier puder do posypania ciasta

mojewypiekiinietylko
Orzechowe ule! 108

środku pyszne nadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione jest aromatyczną, lekko alkoholową, jajeczną masą. To chyba dzięki dodatkowym procentom, tak bardzo kusi. Składniki na ciasto: 200g mielonych orzechów włoskich 200g cukru pudru 1 białko jaja kurzego Sposób wykonania: Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niego mielone orzechy włoskie i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy(...)podstawę ula Sposób wykonania: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, masłem i spirytusem na gęstą masę. Do wykonania uli będą potrzebne foremki na ule (można je bez problemu kupić na allegro). Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Przepis na pyszne

Kuchnia Pani Wiosny
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 138

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.Ja pierwszy(...)dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.Wyrośnięte ciasto skrapiamy

Ostra na Słodko
Sernik z węgierkami 177

masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,  zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.  Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Ca

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania