ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:259/901)

Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 183

piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 177

Uważana za prekursorkę współczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury ma być płaska ,  dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest

KUCHARNIA
Pizza z roszponką i suszonymi pomidorami 139

Pizza! Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:) Robiłam ją wiele wiele razy. Początki były różne od wielkiego ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z drożdżami, bez. Z żółtym serem, z samą cebulą, itd.. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Zapiekana tortilla z oscypkiem 424

soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Każdą tortillę

Bullio
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 187

pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na minimalnej ilości oleju rzepakowego! Podajemy gorące! DZIEŃ DOBRY

SMYKWKUCHNI
Burrito 3231

soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso

Bullio
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 127

gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała

kgwjanczewo
Czarna porzeczka Lodzi 113

gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania.  Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała

kgwjanczewo
Tradycyjne naleśniki z truskawkami 115

wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej  i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką ).Biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem cynamonowym. Naleśniki smarujemy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z rodzynkami posypane cukrem pudrem 172

Przesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego.Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej.Wszystkie składniki

Kredowe Menu
Muffiny snickers – z karmelem i orzechami 241

waniliowy. Mieszamy do połączenia składników.  Mokre składniki dodajemy do suchych. Dodajemy posiekanego snickersa i jeszcze raz delikatnie mieszamy – tak by tylko połączyły się składniki. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami

Ostra na Słodko
Naleśniki z serem 248

będą się w nim robić dziurki podczas smażenia. Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy posmarować olejem. Do nadzienia można dodać jeszcze namoczone i odsączone rodzynki. Ciasto można również przygotować za pomocą trzepaczki, bez użycia miksera. Woda do naleśników może być zwykła z kranu, jak również mineralna. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jak zrobić kolorowy makaron 149

powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące - przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy - to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół

Basia w kuchni
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 223

powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące - przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy - to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół

Basia w kuchni
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 210

wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania