jedno po południe; nawet nie zdąży wystygnąć a już wszyscy się na nie rzucają :) Jak dla mnie - to kwintesencja babiego lata :) Pewnie co niektórzy stwierdzą - "bez rewelacji" ale naprawdę gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Tym bardziej, że nie wymaga zbyt wiele zachodu ani specjalnych umiejętności kulinarnych :) Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
My simple kitchenWielkanocy bez dobrej babki, więc dzisiaj mam dla Was przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne. Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia
Przepisy Aleksandryciasto to nic innego jak wariacja na temat Królewicza, ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) oraz: 250 g ulubionego gęstego dżemu lub konfitury (u mnie konfitura morelowa) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe
maniapieczeniajeden bezwzględny warunek! Nie jem słodyczy ze sklepu . Naszpikowane chemią i kaloriami batoniki, wiecznie świeże ciastka, super zdrowe, bezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek
Zapiski Młodej Żonyminut ciasto stanie się bardziej płynne. Placki będą dzięki temu bardziej chrupiące. Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na kilku łyżkach oleju kokosowego, na średnim palniku. Ja nakładam po łyżce ciasta na każdy placek i rozprowadzam je jak najcieniej się da. Gdy zaczynają się rumienić od spodu przewracam je na drugą stronę i smażę dalej. Przekładam je w ten sposób kilkakrotnie(...)bowiem najbardziej smakują mojej Rodzince. Usmażone placki odsączam na ręczniku kuchennym i dopiero wówczas podaję. Najbardziej smakują nam posypane ksylitolem, choć część domowników zajada je bez niczego, dlatego dodaję zawsze ksylitol także do ciasta. Takie placki świetnie nadają się także do dań wytrawnych, np. do gulaszu, pomijamy wówczas tylko dodatek ksylitolu do ciasta. Smacznego
Smaczne ZdroweCiasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości
Smakołyki Berenikiwymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana bread, doskonale smakuje z masłem i dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna
Smakołyki Berenikichcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia). Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo(...)czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 200 g suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki karobu, 10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 3 łyżki zmielonych nasion chia, 2 łyżeczki wanilii w proszku, 3 łyżeczki przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka cynamonu
Jeść, by żyć w zdrowiuperfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej(...)Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto 8-10 sztuk: 60 g mąki (45 g mąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto długie i szerokie. Powtórzę je jednak na pewno, bo wiem, że innym wychodzi (np. Bernice ). Kiedy zrobiłam szpinakowe naleśniki pierwszy raz, to od razu pomyślałam, że pasuje do nich bardziej wytrawne nadzienie niż słodkie. Stąd właśnie pomysł na farsz z kaszy gryczanej. A jak kasza gryczana, to i twaróg pasuje jak ulał. Bez zbędnych słów, zachęcam do spróbowania(...)dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą
bistro mamajarmużu, myjemy i pozbawiamy łodyg. Najlepiej rozdrobnić mechanicznie jeśli mamy do tego urządzenie. Jeśli nie posiadamy takowego, to należy jarmuż poszatkować jak najdrobniej. I taki, bez obróbki termicznej dodać do pozostałych składników na ciasto. Próbujcie i eksperymentujcie - nie ma się co bać
Karczma Honoriettycytryny100 ml smietany kremowkisol,pieprz100 ml mlekaWykonanie:oberwac ogonki z listkow czosnku niedzwiedziego i grubo pokroic.W wysokim naczyniu umiescic czosnek niedzwiedzi z pozostalymi skladnikami na ciasto nalesnikowe i zmiksowac blenderem na gladka mase bez grudek.Odstawic na 1/2 godzinyw miedzyczasie obrac marchew przekroic wzdluz na pol,a nastepnie w dlugie ukosne plastry.Drobno pokroic cebule i zetrzec skorke z polowy cytryny. Zeszklic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie np. żeby upiec ciasto Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też(...)góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać
moj przepis naGruszki to chyba moje ulubione owoce. Najczęściej zjadam je tak po prostu, na surowo, bez kombinowania. Czasem jednak robię tartę >>klik lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie
Codzienna kuchnia niecodzienna