ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:254/901)

Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami 152

babcia zawsze będzie tą najlepszą kucharką, a po drugie - swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom. Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu

Słodkie okruszki
Babka caffee latte i życzenia świąteczne 140

mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielć na 3 części. Jedną wymieszać z kawą, drugą z kakao; trzecią pozostawić bez dodatków. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na dno wylać najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić

My simple kitchen
Wypasione ciacha z odzysku 225

biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka

Ratunku obiad
Drożdżówka z miski ze śliwkami 142

które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się  bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym.  Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam... Ciasto

Kubki smaku
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 153

jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie.  Składniki(...)krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy

Słodkie okruszki
DYNIOWIEC 169

przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić

RAROSSA
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY 176

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić

RAROSSA
Szarlotka z bezą i złotą rosą 159

Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam(...)jabłek. Ja tego nie zrobiłam celowo, dzięki czemu moja szarlotka była cała wilgotna. Właśnie taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową na spód ciasta, a na wierzchu rozłożyłam ubitą sztywną pianę. Blaszkę wstawiłam ponownie do piekarnika na 20 minut. Jeśli beza zbyt mocno się przypieka, można ją przykryć papierem do pieczenia. Nie wyrównywałam powierzchni, dzięki czemu po upieczeniu na tych nierównych kształtach

Kuchnia u Krysi
Pizza z sosem serowym i suszonymi pomidorami 124

Przepis na ciasto mam zawsze taki sam i zawsze wychodzi przepyszne :) bez względu czy zrobimy cienkie czy trochę grubsze zawsze będzie chrupiące a nie jak w niektórych pizzeriach jak naleśnik :) nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje ,że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz , Polecam

Wypieki Rene
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 96

godzinę (ciasto musi podrosnąć), - następnie podrośnięte ciasto rozwałkować na dość duży prostokąt, - zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, - na 2/3 części rozwałkowanego ciasta wyłożyć masło (należy pozostawić 1-2 cm marginesu bez masła!), - następnie zwinąć; część bez masła złożyć do środka, następnie na to złożyć część z masłem; rozwałkować i ponownie złożyć, - powyższą czynność powtórzyć jeszcze

Ugotować
Mission impossible, czyli tort podróżny 131

malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha! Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła mi masa plastyczna z poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka pieczarki 150

dodać sok z cytryny. Z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.   Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach. (*)  Ciasta z dodatkiem sody wymagają dodatku kwaśnego. Stąd

Di gotuje
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 175

się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni,  konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili. Jest

SMYKWKUCHNI
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 172

extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych, 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone), świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska. Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał

W kuchni u Moniki
Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami 233

cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka

maniapieczenia
Sernik cytrynowy 288

wolnych obrotach miksera. Następnie po trochu dodawać ser. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez

maniapieczenia
Przepis na Brioszki ślimaki z czekoladą i pistacjami czyli Słodki Czwratek odc.48 134

drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania