ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:245/901)

Pączki pyszne. 152

wyrabiać ciasto ,aż będzie gładkie,elastyczne i miękkie.pod koniec wyrabiania dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić .Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 20 równych kuleczek ,formujemy je w dłoniach i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 0,5 godziny . Smażymy w głębokim tłuszczu na niewielkiej mocy palnika(...)spaliły z obu stron po około 2,3 minuty . Ja wkładam po 3 pączki ,przykrywam pokrywką na 2 minuty , odkrywam i przewracam na drugą stronę już bez pokrywki . Sprawdzam patyczkiem od szaszłyków ,czy ciasto w środku nie jest surowe. Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami , po przestygnięciu lukrujemy i nadziewamy .Smacznego

Ladylaura.
Kremówka 363

Wieki jej nie robiłam. Przyznaję, że nie jest to moje topowe ciasto, za którym pójdę w ogień i bez którego żyć nie mogę Nigdy jej nie zamawiam w kawiarenkach, kremówki – napoleonki to nie moja bajka smakowa. Zrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki. I nie żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo smaczna(...)chęcią sięgnęłam po kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy i rośnie. Krem budyniowy

Made By Mom And Son
sernik cytrynowy z lemon curd 216

Ciasto, którego nie trawiłam w dzieciństwie, a bez którego teraz żyć bym nie mogła Sernik. Jestem smakoszem serników i gdziekolwiek by on się znalazł zawsze próbuje go na początek. Niestety jest wiele nie smacznych serników głównie przez źle dobrany ser i składniki, mnie samej też nie zawsze się udaje taki jaki bym chciała jednak po wielu próbach można powiedzieć(...)recepturę na sernik idealny. Metod robienia królowej ciast jest naprawdę wiele w połączeniu z owocami, czekoladą i innymi produktami zawsze wychodzi inny ciekawy smak. Na początek sernik z blogu "Moje wypieki" Stopień trudności - średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy, Skala smaku - 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny Składniki na spód

Kubki smaku
Saskie knedle z boczkiem 260

nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania. Te knedle maja jeszcze jedna zalete(...)drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki. Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut. Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim

Przysmaki Karolki
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 325

okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie , postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU ). Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]: Kolejne wspólne pieczenie , tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce(...)opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie

Grunt to przepis!
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 221

smażenia ser mozarella (dla uczulonych na mleko bez dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody(...)smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki

głodny alergik
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3933

średnich. 2. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy 154

zapychające lub przeciwnie stanowczo zbyt tłuste. To ciasto jest zupełnie inne. Wilgotne, obłędnie pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą. Pyszne zarówno z kremem jak i bez, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Polecam! Ciasto: 180 g mąki pszennej 150 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 3 jajka 250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki

maniapieczenia
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16122

mnie ciasta z dodatkiem owoców! Co prawda na razie muszę zadowolić się zamrożonymi zapasami, ale dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z  dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców.  Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają u nas w zatrważającym tempie

Z miłości do słodkości
Tarta cytrynowa z bezą 200

mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej utrzeć, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść w płaski placek. Jeśli(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając, dodajemy małymi porcjami cukier i mąkę ziemniaczaną. Na wystudzone ciasto wykładamy masę cytrynową, a następnie ubite białka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do czasu, aż wierzch bezy się zetnie i nieco zrumieni. Potrwa to ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 80 stopni

W SMAK
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 230

tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g(...)pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen) ~600ml wody ~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić. ~3 jajka

chili & sugar
Piankowy sernik z dynią 168

pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii  Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów  Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg mielonego twarogu 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni(...)białka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki: 1 szklanka śmietany 30% 1 galaretka pomarańczowa Prymulki  Dr.Oetker Cytrynowa beza  Dr.Oetker Blask pereł  Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy

Wanilia i Kardamon
Makowiec na lanym cieście 231

roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka

Lubczyk i Wanilia
Pani Walewska zwana też Pychotką 224

łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli(...)solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp

Cynamonowe szczęście
Ostre, wytrawne ptysie. 151

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody  125 g margaryny  1 szkl mąki  4 jaja  ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis(...)papryka chili, papryka słodka wędzona , sól W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania