ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:251/901)

Ciasto kiszone 227

którego zrobienie choć proste, wymaga troszkę czasu.  Na święta przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że i bez nich sobie poradzicie :) Składniki: Na blaszkę ok 40x30cm Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczna babka majonezowa 746

Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto

Grunt to przepis!
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 103

pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny stopnia upieczenia ;) Nie radzę przekraczać czasu pieczenia. Ja z racji pionierskiego pieczenia

Kuchnia po mojemu
Brownie jaglano-bananowe 272

Brownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany

Bullio
Rogale Marcińskie 142

grubych oczkach, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy na 2/3 części ciasta, pozostałą część ciasta pozostawiamy pustą. Ciasto składamy na trzy części zaczynając od części bez masła, składając do środka części z masłem. Dociskając wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na trzy części, wstawiamy do lodówki na pół godziny, czynność powtarzamy dwukrotnie

Bajeczna Kuchnia
Sernik " Złota rosa " 603

smakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy

Słodkości i nie tylko
Ciasto z czereśniami 183

Zbliża się sobota I przydałoby się ciasto do kawy :) Samo ciasto robimy 5-10 min. Więc szybko I bez żadnych trudności. Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr drobnego cukru 225 gr self raising mąki* 4-5 jaj 100 gr wiórek kokosowych puszka czereśni bez pestek cukier puder *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde

Smaki Edyty
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 201

Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach. Zapraszam również na ich profil na facebooku . Składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej(...)rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut. Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać

Ala piecze i gotuje
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 291

śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu. Trzecia zasada – lodowata(...)środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie to w domowych warunkach i dla niewybrednych gości, obejdzie się i bez obciążania – wtedy tarta będzie nieco nierówna (chociaż ciężki farsz i tak później wyrówna ciasto), ale nadal tak samo smaczna, więc po co się męczyć 7. PODPIEKANIE (15 min): Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

Nerds Kitchen
Sernik dyniowy 169

pobrudzi się piekarnik. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 500 g puree(...)masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien mieć wyraźnie ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik

maniapieczenia
Bezglutenowe ciasto Panettone 214

około 4 godzinach natnij ostrym nożem wierzch ciasta na krzyż. Na środek nacięcia ułóż 10 g margaryny. Piekarnik nagrzej do 145 stopni (bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą i wstaw ciasto. Piecz 50-60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto obróć do "góry nogami" i pozostaw tak na około 1 godzinę. Ostudzone ciasto możesz posmarować

Kuchnia bezglutenowa
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 133

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). Nadzienie: Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce

Kolorowy Przepisownik
Puszysta Drożdżówka z Kruszonką 297

Foremkę z drożdżówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Drożdżówkę piekę około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Drożdżówka z kruszonką jest

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Węgierskie 183

najnowsze dzieło :) uwaga +18 ^^ Ciasto nie jest drogie, a w zamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki

W Moim Magicznym Domu
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 249

widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min. Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone warzywa z boczkiem. Całość zalewamy farszem z sera ricotta. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami mozzarelli

kulinarnyJa
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27120

widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło.  Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę. WYKOŃCZENIE tarty

kulinarnyJa
Koperty z ciasta filo z pstrągiem łososiowym, pomidorowym pesto i migdałami 224

ryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g) 6-7 suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki oliwy (od pomidorów) + oliwa do smarowania ciasta garść płatków migdałowych

Zakręcony Widelec
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 265

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie

głodny alergik
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 151

wstydziłabym się podarować w prezencie komuś, kto w kuchni jest początkujący. Nie bałabym się, że nic dla siebie nie znajdzie. Będzie chciał ciasto - upiecze, będzie szukał pomysłu na obiad - znajdzie. Ogólne wrażenie: "okej", choć bez "ochów i achów" ;) - rozsądna jakość, za rozsądną cenę. Dopisek z 03.02.2013: Wypróbowałam przepis na ciasto na maślance, było pyszne! Kliknij tutaj , żeby zobaczyć przepis

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania