ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:261/901)

Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 317

cukier będzie dobry do biszkoptu. Nie da się robić biszkoptowego ciasta na miodzie, brązowym cukrze, stewii, Muscovado czy na syropie z agawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie – niczego to nie przyspieszy, a ubite jajka Wam opadną. Opadnie(...)lodówce do tygodnia, szczelnie zawinięte w folię spożywczą.   Jeśli robicie biszkopt z przeznaczeniem na tort, ważna jest jedna zasada. Lepiej kroi się ciasto na drugi dzień. Świeżo upieczony biszkopt też da się bez obaw pokroić, ale to właśnie jednodniowy kroi się lepiej, mniej sypie i mniej kruszy.   Wiedząc, że potrzebne są Wam trzy biszkoptowe blaty możecie również upiec

Karo in the Kitchen
Kruche ciasteczka z bezą 131

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 2 białka jaj 1/2 szklanki cukru pudru kolorowa posypka cukrowa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem(...)się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku. Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia

Poezja smaku
SHREK 155

białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto

RAROSSA
FROZEN 620

białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto

RAROSSA
BISZKOPT IDEALNY 220

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto

RAROSSA
Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal) 882

Wiem, że na diecie nie powinno się jeść słodyczy, ale nie mogłabym się bez nich obyć, dlatego staram się przygotowywać niskokaloryczne wersje pysznych ciast. Tym razem zrobiłam ciasto na otrębowym spodzie z mlecznymi warstwami kawową i bananową. Jeśli ciasto podzielimy na 12 kwadracików to jeden będzie miał tylko 145 kcal. Składniki: Spód: 8 łyżki otrębów pszennych 125 ml mały jogurt

e-PrzepisyKulinarne
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 170

Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.Mięciutka , puszysta , łatwa(...)minut.CIASTO :Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i schłodzone masło.Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła.Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto.Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce.Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę.Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej

Ostra na Słodko
,,Makaronikowe bałwanki’’ 93

Makaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej

Podróż w kulinaria
Ciasto marchewkowe. 115

racji tego, że obłędnie pachniało i kawusia już czekała, pominęliśmy ten etap. Następnym razem zrobię z kremem, ale tylko po to, by je porównać, bo bez kremu i tak było wyborne. Polecam!!! Składniki na ciasto marchewkowe 7 jajek 400g cukru (ponad 1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki oleju 500g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki) 500g marchwi startej

Rozpustne gotowanie
Rolada makowo-kokosowa z białek 165

troszkę poszperałam i gdzieś w necie widziałam właśnie taką roladę,no i upiekłam roladę ..moja jest z innym nadzieniem..masa jogurtowa z żelatyną i galaretką..Ciasto podobne jak na pieguska , ale to jest bez margaryny. 1 szkl. białek  1 szkl. maku  1 szkl.wiórek kokosowych  1 szkl. cukru pudru  1/2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku(...)łyżeczki żelatyny 1 galaretka  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mak oraz wiórki.Ciasto przelać na wyłożoną papierem blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską

Moje domowe kucharzenie
„Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje ;) 181

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dużą blaszkę : ciasto : 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia – takie konkretne 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao ,gorzkie – bez cukru 2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju krem : 2 budynie czekoladowe 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek(...)między czasie , wszystkie składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski , po czym mieszamy do połączenia , najlepiej mikserem . Tak przygotowane ciasto wylewamy na mocno natłuszczoną blaszkę do pieczenia ( dużą ) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 C , bez termoobiegu przez około 50 minut , ale najlepiej nakłuć patyczkiem dla pewności ,że się dopiekło . Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia . Wystudzoną bazę

Ogrodnik w podróży
ZIELONE MUFFINKI "BOUNTY" raz jeszcze - modyfikacje 224

mlekiem kokosowym albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe. Druga rzecz - czekolada do polania - na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza druga skrajna czyli cała góra porządnie oblana czekoladą i to jak najbardziej(...)oleju kokosowego ale to już wiecie ;) W załączeniu fotki i dodam jeszcze, że wg mnie to najłatwiejsze, najszybsze, a zarazem najpyszniejsze i najbardziej efektowne ciasto świata, więc musicie, po prostu MUSICIE je zrobić! :)) P.s. ZDJĘCIA BEZ JAKIEJKOLWIEK OBRÓBKI KOLORÓW, SERIO, SERIO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
.719. są URODZINY, jest ciasto 111

czekoladowe ciasto z cukinią w słoiku po maśle orzechowym~ Bez przedłużeń, bez rozpisywania się. 17 lat temu przyszłam na ten świat. Doświadczyłam już dużo, ale wiem, że to i tak początek i czeka mnie w życiu jeszcze więcej chwil i złych i dobrych. Wszystkiego najlepszego... :) To już trzecie urodzinowe śniadanie którym dzielę się w blogosferze. A skoro mam dziś urodziny(...)będę się rozpieszczać. W końcu taki dzień jest raz w roku. Poranek zaczynam ciastem, jednoporcjowym. Potem będzie ciasto w wersji rodzinnej, w końcu tortu tylko dla siebie się nie robi, prawda? :)  P.S. Z okazji urodzin robię prezent dla Was :) Na dzisiejszy dzień wznawiam konto na ASK.FM . Do 21.00 możecie zadawać mi pytania, o 23.00 znów wyłączę konto więc przed

breakfast of dreams
Pyszne makowe serduszka 81

przyszedł grudzień, bez większych zaskoczeń i bez mrozów. Razem z grudniem przyszedł sezon na mak. Na różnych blogach już widziałam wiele wpisów z makowymi wieńcami drożdżowymi, struclami i babkami. U mnie dziś makowe mini serduszka, które najlepiej smakują z konfiturą z mirabelek domowej roboty. Składniki na 12 małych foremek + 12 większych lub na 1 keksówkę: 200g maku, 100g masła(...)będzie stanowiło jednolitą całość dodać roztopione masło. W następnym kroku dodać mak i całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją drewnianą łyżką do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek bądź do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku babeczek

Pełna Lodówka
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 148

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania